Ülkemiz için yeni bir meyve türü olan aronya, gen merkezi Kuzey Amerika olan siyah aronya türü “Aronia melanocarpa” ile diğer bir tür “Sorbus aucuparia” arasında 130 yıl önce Rusya’da başlatılan melezleme çalışmaları sonucunda cinsler arası bir hibrit tür olarak (Aronia mitschurinii) geliştirilmiş ve dünyaya yayılmıştır. İlk küçük ölçekli bahçelerin 10 yıl önce Yalova ve Kırklareli’nde kurulduğu ülkemizde aronya bugün Marmara Bölgesi başta olmak üzere İç Anadolu, Ege, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde ticari boyutta yetiştirilen ve üreticisinin yüzünü güldüren bir meyve türü haline gelmiştir. Yüksek adaptasyon yeteneği ve kârlılığı nedeniyle tüm bölgelerde giderek yaygınlaşmakta olan aronya yetiştiriciliğinden üreticilerin gelecekte de en yüksek faydayı sağlayabilmesi için türün ekolojik istekleri ile birlikte küresel ısınma ve iklim değişikliğinin bölgelerdeki olası sonuçları dikkate alınarak illerde bu türün yetiştiriciliği için uygun yerleri işaret edecek bir üretim planlamasının yapılması gerekmektedir. Bu derlemede aronya ve bu meyve türünün ekonomik anlamda yetiştiriciliği için önemli faktörler ve uygulamalar güncel bilimsel yaklaşımlar esas alınarak anlatılmıştır.
Aronia mitschurinii Fidan Bahçe Tesisi Kültürel Uygulamalar Aronia melanocarpa
Aronia, a new fruit species for Türkiye, was developed as an intergeneric hybrid species (Aronia mitschurinii) as a result of the hybridization studies initiated in Russia 130 years ago between the black aronia “Aronia melanocarpa”, whose gene center is in North America, and “Sorbus aucuparia”, and spread throughout the world. In Türkiye, where the first small-scale orchards were established in Yalova and Kırklareli 10 years ago, aronia has become a fruit species that is grown commercially and satisfies the producers, especially in the Marmara Region, Central Anatolia, Aegean, Black Sea, Eastern and Southeastern Anatolia Regions. In order for producers to obtain the most benefit in the future from aronia cultivation, which is becoming widespread in all regions every day due to its high adaptability and profitability, a production planning should first be made to indicate suitable areas for the cultivation of this species in the provinces by taking into account the ecological requirements of this species along with the possible consequences of global warming and climate change in the regions. In this review, aronia and the important factors and practices for the economic cultivation of this fruit species are explained based on current scientific approaches.
Aronia melanocarpa Aronia mitschurinii Sapling Orchard establishment Cultural practices
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bitki Bilimi (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 9 Temmuz 2025 |
Gönderilme Tarihi | 15 Eylül 2024 |
Kabul Tarihi | 30 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 12 Sayı: 1 |