Dünyayı kasıp kavuran ve ülkemizde de olumsuz etkilere yol açan COVİD-19 salgını ve akabinde ortaya çıkan Rusya ve Ukrayna savaşı vb. olumsuz faktörler tüm ülkelerde büyük buhranların yaşanmasına yol açmıştır. Tüm bunlarla birlikte yönetimsel eksiklikler de bu olumsuzlukları daha da derinleştirmiştir. Bu olumsuz durumların ortaya çıkması ile mal ve hizmet vb. gibi diğer ihtiyaçlarda fiyat istikrarsızlığına zemin hazırlamıştır. Genel fiyat düzeyindeki istikrarsızlık yeniden enflasyon muhasebesi tartışmalarını gündeme getirmiştir. Enflasyon, paranın satın alma düzeyindeki düşüş olup fiyatlar genel seviyesinin hızlı şekilde yükselmesi olarak ifade edilmektedir. Enflasyonun ortaya çıkmasıyla birlikte mal ve hizmetlerin gerçek değeri hesaplanamaz duruma gelerek finansal tablolardaki bilgilerin doğruluğunu sorgular hale getirmiş ve ister istemez işletmeleri enflasyon muhasebesine yönlendirmiştir. Yaşanan bu koşullar artık enflasyon muhasebesinin ihtiyari değil zorunlu olarak uygulanmasını hızlandırmıştır. Bununla birlikte parasal ve parasal olmayan varlık ve yükümlülüklerin gerçek değerlerinin hesaplanmasında olası muhasebe hilelerinin ortaya çıkmasına da neden olmuştur. Çalışmanın amacı, üretim ve al-sat işletmelerinde enflasyon muhasebesi uygulamasında muhasebe hilelerini tespit etmek amaçlamaktadır. Konunun önemini ortaya koymak üzere üretim işletmesinde “Tesis makine ve cihazlar”, “birikmiş amortismanlar” ile al-sat işletmesinde “Sermaye” kalemi örneklem olarak alınmıştır. Söz konusu iki kalem için uygulanan enflasyon muhasebesinde olası muhasebe hileleri kayıtlar şeklinde gösterilerek vergisel kayıplar yorumlanmaya çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar; enflasyon muhasebesi uygulamasında düzeltme katsayılarının yanlış uygulanmasının hem vergi yükünü azaltığı hem de özkaynakları güçlü duruma getirdiği görülmüştür.
Enflasyon Enflasyon Muhasebesi Muhasebe Hileleri Üretim ve Al-Sat İşletmeleri
“Enflasyon Muhasebesi ve Muhasebe Hileleri” başlıklı çalışmanın yazım sürecinde bilimsel kurallara, etik ve alıntı kurallarına uyulmuş; toplanan veriler üzerinde herhangi bir tahrifat yapılmamış ve bu çalışma herhangi başka bir akademik yayın ortamına değerlendirme için gönderilmemiştir.
The COVID-19 pandemic, which has swept the world and caused negative effects in our country, and the subsequent war in Russia and Ukraine, etc., have led to major depressions in all countries. Along with all these, managerial deficiencies have further deepened these negativities. The emergence of these unfavorable situations has paved the way for price instability in other needs such as goods and services. The instability in the general price level has again brought the inflation accounting debate to the agenda. Inflation is the decline in the purchasing level of money and is expressed as a rapid increase in the general level of prices. With the emergence of inflation, the real value of goods and services cannot be calculated, making the accuracy of the information in the financial statements questionable and inevitably led businesses to inflation accounting. These conditions have accelerated the implementation of inflation accounting as mandatory rather than voluntary. However, it has also led to the emergence of possible accounting frauds in the calculation of the real values of monetary and non-monetary assets and liabilities. The aim of the study is to identify accounting frauds in the application of inflation accounting in production and buy-sell businesses. In order to reveal the importance of the subject, “Plant, machinery and equipment” and “accumulated depreciation” items in manufacturing enterprises and “Capital” item in buy-sell enterprises are taken as sample. Possible accounting frauds in inflation accounting applied for these two items were shown in the form of records and tax losses were tried to be interpreted. The results show that the misapplication of the adjustment coefficients in inflation accounting both reduces the tax burden and strengthens the shareholders' equity.
Inflation Inflation Accounting Accounting Frauds Production and Buy-Sell Businesses
During the writing process of the study “Inflation Accounting and Accounting Fraud” scientific rules, ethical and citation rules were followed. No falsification was made on the collected data and this study was not sent to any other academic publication medium for evaluation.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Finansal Muhasebe |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Temmuz 2025 |
Gönderilme Tarihi | 15 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 13 Mart 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 14 Sayı: 3 |
MANAS Journal of Social Studies (MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi)