In the age of rapid technological advancements, digitalisation has become a tool of modern life and has significantly transformed the socio-economic landscape. Digital tools are essential in economic and social domains to achieve social equality and improve policies.
This study aims to reveal the disadvantaged position of women in digital inequality. In doing so, the concept of digital inequality is first explained, and the causes of digital inequality are identified. Along with the elements that constitute the source of digital inequality, such as education, age, disability, socio-economic conditions, and geography, the relationship between gender and digital inequality is elucidated. Gender, like other unequal hierarchical structures, is an effective source of digital inequality. The ways to address gender-based issues in digital inequality should be investigated. Therefore, the situation in Turkey is presented, followed by examples of social policy practices worldwide, and the implemented policies are discussed.
This study proposes concrete social policies as a significant way for women to overcome digital inequality. The results of the study indicate that social policies planned for women not only enhance the welfare of women but also improve the overall well-being of society and elevate societal development. Additionally, it is understood that while developed countries generally focus on integrating women into high-tech sectors and advanced digital skills training, developing countries prioritize basic digital literacy and mobile internet access. Therefore, the policies to be implemented must consider local sociological factors. Similarly, it is evident from the policies implemented in developed countries that solving this issue is impossible without producing complex policies in collaboration with public and civil society organizations and universities and without determining long-term strategies. The study concludes with proposed concrete policies.
Keywords: Digitalization, gender, social policy, digital literacy, exemplary policies.
Digitalization gender social policy digital literacy exemplary policies
Hızlı teknolojik gelişmeler çağında, dijitalleşme modern yaşamın bir aracı haline gelmiş ve sosyo-ekonomik manzarayı önemli ölçüde dönüştürmüştür. Dijital araçlar, ekonomik ve sosyal alanlarda sosyal eşitliği sağlamak ve politikaları iyileştirmek için gereklidir.
Bu çalışma, dijital eşitsizlikte kadınların dezavantajlı konumunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bunu yaparken, öncelikle dijital eşitsizlik kavramı açıklanmakta ve dijital eşitsizliğin nedenleri belirlenmektedir. Eğitim, yaş, engellilik, sosyo-ekonomik koşullar ve coğrafya gibi dijital eşitsizliğin kaynağını oluşturan unsurların yanı sıra, toplumsal cinsiyet ile dijital eşitsizlik arasındaki ilişki de açıklanmaktadır. Toplumsal cinsiyet, diğer eşitsiz hiyerarşik yapılar gibi, dijital eşitsizlik için de etkili bir kaynaktır. Dijital eşitsizlikte toplumsal cinsiyete dayalı sorunların ele alınma yolları araştırılmalıdır. Bu nedenle önce Türkiye'deki durum sonra da dünya çapındaki sosyal politika uygulama örnekleriyle birlikte çözüm yolları sunulmakta ve uygulanan politikalar tartışılmaktadır.
Bu çalışma, kadınların dijital eşitsizliği aşmaları için somut sosyal politikalar önermektedir. Çalışmanın sonuçları, kadınlar için planlanan sosyal politikaların sadece kadınların refahını artırmakla kalmayıp, aynı zamanda toplumun genel refahını iyileştirdiğini ve toplumsal gelişim seviyesini yükselttiğini göstermektedir. Ayrıca, gelişmiş ülkelerin genellikle kadınları yüksek teknoloji sektörlerine entegre etmeye ve ileri dijital beceri eğitimine odaklandığı, gelişmekte olan ülkelerin ise temel dijital okuryazarlık ve mobil internet erişimini önceliklendirdiği anlaşılmaktadır. Bu nedenle, uygulanacak politikaların yerel sosyolojik faktörleri dikkate alması gerekmektedir. Benzer şekilde, gelişmiş ülkelerde uygulanan politikalardan, bu sorunun kamu ve sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerle iş birliği içinde karmaşık politikalar üretilmeden ve uzun vadeli stratejiler belirlenmeden çözülmesinin imkânsız olduğu anlaşılmaktadır. Çalışma, somut politika önerileriyle sona ermektedir.
Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, toplumsal cinsiyet, sosyal politika, dijital okuryazarlık, örnek politikalar.
Dijitalleşme toplumsal cinsiyet sosyal politika dijital okuryazarlık örnek politikalar
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Toplumsal Cinsiyet ve Siyaset |
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2025 |
Gönderilme Tarihi | 9 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 27 Mart 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 9 Sayı: 1 |