Nuh Naci YazganÜniversitesi Sağlık Araştırmaları Dergisi (NNYUSAD)
YAZIM KURALLARI
Yazar(lar)ın aşağıda belirtilen yazım kurallarına dikkat etmeleri gerekir. Dergiye gönderilen eserlerin yayımlanmasındaki gecikmenin en önemli nedenlerinden birinin, yazıların yazım kurallarına göre hazırlanmaması olduğunu hatırlatırız.
Türkçe makalelerde dil uygunluğu için Türk Dil Kurumu’nun Güncel Türkçe Sözlük’ü esas alınmalıdır. İngilizce eserler ve özetler, dergiye göndermeden önce bu dilin kullanımında yetkin ve uzman kişiler tarafından incelenmelidir. Editörler gerekli gördükleri hallerde İngilizce eser veya özet için “Redaksiyon Sertifikası” talep edebilir.
Dergiye gönderilen eserlerin yazım sayfası A4 boyutunda olacak şekilde, “Microsoft Office Word” programı kullanılarak, “Times New Roman” yazı tipi ile 12 punto büyüklüğünde ve çift satır aralıklı hazırlanmalıdır. Sayfa kenarlarında 2,5 cm boşluk bırakılmalı ve sayfalar sağ alt köşede numaralandırılmalıdır. Metin içinde verilen sayısal değerlerde; Türkçe eserlerde virgül (,), İngilizce eserlerde nokta (.) kullanılmalıdır. Kısaltmalar, kelimenin ilk geçtiği yerde parantez içinde verilmeli ve tüm metin boyunca o kısaltma kullanılmalıdır. Türkçe eserlerin metni içerisinde yabancı dilde kelimelerin kullanılması gerekiyorsa italik olarak yazılmalıdır. Ana metin dosyasında adı geçen tüm kurumların ve yazar(lar)ın isminin kapatılması gerekmektedir.
1. BAŞLIK SAYFASI
Başlık sayfası ayrı bir dosya halinde hazırlanıp sisteme yüklenmelidir. Makalenin başlığı yazı içeriğini tanımlayıcı ve amaçla uyumlu olmalıdır. Başlıkta kısaltma kullanılmamalıdır. Makale başlığı Türkçe ve İngilizce olarak yazılmalıdır. Türkçe ve İngilizce başlıkların sadece ilk harfleri büyük olacak şekilde ve koyu punto ile yazılmalıdır. Başlık sayfası tüm yazarların açık adları, soyadları, akademik ünvanları, çalıştıkları kurum, iletişim bilgileri (adres, güncel e-posta ve telefon numarası), Open Researcher and Contributor ID (ORCID) numaraları, çalışmanın yürütüldüğü kurumun veya kurumların açık adı ve adresi belirtilmelidir. Her yazar için üst numaralandırma kullanılmalıdır. İletişimden sorumlu yazar ayrıca belirtilerek iletişim bilgileri sunulmalıdır. İngilizce eserler için tüm kurum isimleri İngilizce olarak belirtilmelidir. Eser, daha önce herhangi bir bilimsel toplantıda bildiri olarak sunulmuş veya özeti yayımlanmış ise, bu sayfada bilimsel toplantının adı ve tarihini içerek şekilde belirtilmelidir. Çalışma daha önce bilimsel bir toplantıda sunulmadı ise bu bilgi de ayrıca belirtilmelidir. Başlık sayfasında tüm yazarların çalışmaya katkıları bildirilmelidir.
2. ÖZET
Her makale Türkçe ve İngilizce özet içermelidir. Türkçe özet 250, İngilizce özet ise 300 kelimeyi geçmemelidir. Özet, çalışmanın amacını ve gerekçesini belirtmeli, uygulanan yöntem, bulgular ve çalışma sonucunu içermelidir. Özetler, yapılandırma olmaksızın ve alt başlık kullanılmadan tek bir paragraf haline yazılmalıdır. Açıklanmayan kısaltmalar ve referanslar verilmemelidir. Anahtar kelimeler en az 3, en fazla 5 kelimeden oluşmalıdır. Anahtar kelimeler Türkçe özet için Türkiye Bilim Terimleri, İngilizce özet için “Medical Subject Headings (MeSH)” terimlerinden seçilmelidir.
3. ANA METİN
3.1. Orijinal Makale
3.1.1. Araştırma Makalesi
Eserin ana metni Türkçe makalelerde “Giriş”, “Gereç ve Yöntem”, “Bulgular”, “Tartışma” ve “Sonuç” bölümlerinden; İngilizce eserlerde ise “Introduction”, “Material and Method”, “Results”, “Discussion” ve “Conclusion” bölümlerinden oluşur. Tüm başlıklar koyu harf kullanılarak yazılmalı ve üçüncü derece başlıklara kadar numaralandırılmalıdır. Üçüncü dereceden sonraki başlıklar italik olarak verilmelidir. Giriş bölümü; çalışma konusuyla ilgili önceki yayımlardan elde edilen temel literatür bilgisini, çalışmanın gerekçesini ve amacını içermelidir. Yöntem bölümünde; çalışmada kullanılan klinik, teknik veya deneysel yöntemler açık ve kısa tanımlar halinde kaynak gösterilerek verilmelidir. İnsan olgular üzerinde yapılan veya hayvan ögesi kullanılan çalışmalarda gerekli etik kurul izinleri, etik kurulun adı, tarihi ve protokol numarası ile yazılmalıdır. İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalarda ayrıca katılımcılardan aydınlatılmış rıza alındığı belirtilmelidir. İstatistiksel analiz, bu bölümün sonunda alt başlık halinde belirtilmelidir. Bulgular bölümü; sayısal verilere dayanmayan herhangi bir yorum içermemeli, tablo ve/veya şekil ile sunulan verilerin metin içinde tekrar edilmesinden kaçınılmalı, mümkün olduğunca net ve en önemli sonuçlar vurgulanmalıdır. Tartışma bölümünde; bulgulardan çıkarılan sonuçlar ele alınarak güncel literatür eşliğinde tartışılmalı ve yorumlanmalı, bulgularda kullanılan istatistik sonuçların tekrarından kaçınılmalıdır. Bu bölümde kullanılacak literatürün, yazarların bulguları ile doğrudan ilişkili olmasına dikkat edilmeli, literatüre katkısı belirtilmeli ve çalışmanın kısıtlılıkları belirtilmelidir. Sonuç bölümünde; çalışmadan elde edilen sonuçların alana katkısı ve/veya klinik mesajı bir paragraf olacak şekilde yazılmalıdır. Orijinal eserlerde kelime sayısı 5000’i, kaynak sayısı ise 40’ı aşmamalıdır.
Sonuç bölümünden sonra yazar olma kriterlerini karşılamayan ancak araştırma sırasında destek sağlayan kişi(ler) ve/veya kuruluş(lar)ın katkıları olabildiğince kısa bir şekilde “Teşekkür” kısmında belirtilmelidir. Destekleyen kuruluş(lar) ve/veya yazarlar arasında çıkar çatışması varsa “Sonuç” bölümünden sonra belirtilmelidir.
3.1.2. Derleme Makaleleri
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Araştırmaları Dergisi (NNYUSAD)’de derleme makalesi, sistematik derleme ve meta-analizler yayımlanmaktadır. Derlemeler, Sağlık teması kapsamında olabilecek her türlü konu için güncel literatürü de içine alacak şekilde hazırlanmalıdır. Dergi’de yayımlanan derleme makalelerinin çoğu editörler kurulu tarafından davet edilen yazarların çağrılı derlemelerinden oluşmaktadır. Dergi’ye davet olmaksızın gönderilen ve Dergi’nin ilgi alanına giren derleme makaleleri de editörlerce değerlendirilerek hakem süreci başlatılabilir. Derleme makaleleri için kelime sayısı 3500, kaynak sayısı ise 40 ile sınırlıdır.
3.1.3. Sistematik Derleme/Meta-analiz
Sistematik derlemeler ve meta-analizler PRISMA yönergeleri dikkate alınarak hazırlanmalıdır. Makalelerde kelime sayısı 6000 ile sınırlı olmakla birlikte kaynak sayısında sınırlama bulunmamaktadır.
3.2. Olgu Raporu
Olgu raporları, nadir görülen klinik durumlar, yeni teşhis araçları ve yöntemleri, yeni tedavi türleri ve öngörülebilir pratik uygulama ile laboratuvar araştırmalarını içermelidir. Olgu raporları; “Giriş, “Olgu Sunumu” ve “Tartışma” başlıklarından oluşmalıdır. Yazılarda kelime sayısı 2500, kaynak sayısı ise 20 ile sınırlıdır. Olgu raporları için yazar sayısı altı ile sınırlıdır.
3.3. Editöre Mektup
Dergi’de son bir yıl içerisinde yayımlanmış makalelere ait olan mektuplar Yayın Kurulu’nun onayı ile yayımlanmaktadır. Mektup, dergide yayımlanmış bir makaleye yorum niteliğinde ise hangi makaleye (sayı, tarih verilerek) ithaf edildiği kaynak olarak belirtilmelidir. Mektup, gerektiği takdirde cevaplanması için makalenin yazarına gönderilebilir. Mektuba cevap, editör veya makalenin yazar(lar)ı tarafından, yine dergide yayımlanarak verilir. Editöre mektup yazıları için özet yazmak gerekmemektedir. Yazılarda kelime sayısı 100, kaynak sayısı ise beş ile sınırlıdır.
4. KAYNAKLAR
Kaynak gösterimi “Vancouver” sistemine göre yapılmalıdır. Metin içerisinde kaynak gösterimi; geçiş sırasına göre, cümle sonunda ve noktadan önce, Arabik rakamlarla, parantez içine alınarak numaralandırılmalıdır. Birden çok kaynağa atıf varsa kaynaklar arasına virgül konulmalı ve virgülden önce ya da sonra boşluk bırakılmamalı, birbirini izleyen numaralara sahip dört ve üzeri kaynaklar aynı anda gösterilecekse ilk ve son numara arasına tire (-) konularak yazılmalıdır. Metin içinde yazar ismi verilerek atıfta bulunuluyorsa kaynak numarası cümle sonunda değil, yazarın adından hemen sonra verilmelidir.
Kaynaklar eser ana metninden hemen sonra ve ayrı bir sayfada yer almalıdır. Kaynak yazımı “Vancouver” sistemine göre; yazar(lar) ad(ları), makale adı, dergi adı, basım yılı, dergi cilt numarası ve sayısı, sayfa aralığı olacak şekilde yapılmalıdır. Dergi adları kısaltma olmaksızın açık hali ile sunulmalıdır. Standart dergide yayımlanmış bir makalede, yazar sayısı altı ve daha az ise tüm yazarların adı yazılmalıdır. Yazar sayısı altıdan çok ise, ilk altı yazar yazılmalı, diğer yazarlar Türkçe makaleler için “ve diğ.”, İngilizce makaleler için “et al.” olarak belirtilmelidir. Gerekmedikçe tezlerin, web sayfalarının, yayımlanmamış gözlem ve kişisel görüşmelerin kaynak olarak kullanımından kaçınılmalıdır. Örnek kaynak yazımları aşağıda verilmiştir:
Makale
Yazar sayısı altı ve daha az ise:
Ekinci Y, Gürbüz K, Batın S, Kahraman M, Doğar F, Kaya Erten Z. A multicenter intertrochanteric fracture study in the elderly: Hemiarthroplasty versus proximal femoral nailing. Joint Diseases and Related Surgery. 2020;31(2):209-217.
Yazar sayısı altıdan fazla ise:
Cankurtaran F, Menevşe O, Namlı A, Kızıltoprak HŞ, Altay S, Duran M, et al. The impact of digital game addiction on musculoskeletal system of secondary school children. Nigerian Journal of Clinical Practice. 2022;25(2):153-159.
Dergi ilavesinde yayımlanan çalışmalar
Uzun Akkaya K, Akkaya H, Bezgin S, Atalan P, Fırat T, Yıldız C et al. Effects of Repeated Botulinum Toxin Injections in Lower Extremity Muscles on Muscle Morphology and Functionality in Ambulatory Children with Spastic Cerebral Palsy: A Preliminary Study. 2022;64(Supp 4):44.
Kitap
Elmacıoğlu F. Anne ve Bebek Beslenmesi. 1. Baskı, Ankara: Hatipoğlu Yayınevi; 2008.
Kitap bölümü
Philips SJ, Whistant JP. Hypertension and stroke. In: Laragh JH, Brenner BM, editors. Hypertension: Pathophysiology, diagnosis and management. 2nd ed. New York: Raven Pr;1995. p.466-78.
Web sayfası
eatright.org [Internet]. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics; 2023 [cited 2023 May 30]. Available from: https://www.eatright.org/.
Tez
Şırayder U. COVID-19 Enfeksiyonu Geçiren Bireylerde Egzersiz Eğitiminin Solunum Fonksiyonları, Fonksiyonel Kapasite, Fiziksel Aktivite ve Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara, Türkiye, 2022.
5. TABLOLAR
Tablolar, her biri ayrı sayfada olacak şekilde ana metin ile aynı dosyada, “Kaynaklar”ın sonunda yer almalı ve ana metinde geçtikleri sıraya göre numaralandırılmalıdır. Tablo sayısı en fazla beş olmalıdır. Tablolar Arabik rakamlarla numaralandırılmalı ve tablo başlığından nokta (.) ile ayrılmalıdır. Tablo numara ve başlığı tablonun üst kısmında yer almalı ve koyu harflerle yazılmalıdır. Tablolarda dikey çizgi kullanılmamalı, ilk satır öncesi ve sonrası ile tablo sonunda mutlaka yatay çizgiler olmalıdır. Notlar ve tabloda kullanılan kısaltmaların açıklamaları tablonun alt kısmında dipnot şeklinde yazılmalıdır. Kısaltmaların açıklamasının yazımında önce kısaltma yazılmalı, iki nokta üst üste (:) işaretinden sonra kısaltmanın açık hali yazılmalı, kısaltmalar birbirinden virgül ile ayrılmalıdır. Tabloda kullanılan değişkenlerin birimleri parantez içinde belirtilmelidir. Tabloda verilen ondalık sayılarda; Türkçe eserlerde virgül (,), İngilizce eserlerde nokta (.) kullanılmalıdır.
6. ŞEKİLLER
Şekiller, her biri ayrı dosya olarak JPEG, TIFF, PNG formatında yüksek çözünürlükle (en az 600 dpi çözünürlükte) olmalı ve ana metin ile aynı dosya içerisine yüklenmemelidir. Şekiller ana metinde geçtikleri sıraya göre Arabik rakamlarla numaralandırılmalı ve şekil sayısı en fazla üç olmalıdır. Metinde kullanılan grafik, resim ve fotoğraflar “Şekil” başlığı ile numaralandırılmalıdır. Görsellerde (varsa) herhangi bir kişi veya kurumu işaret edebilecek her türlü bilgi gizlenmelidir. Metinde kullanılan tüm şekil, grafik, resim ve fotoğrafların yasal izinlerinin (telif hakkı vb.) yazar(lar) tarafından alınmış olması ve daha önce yayımlanmışsa orijinal kaynağa atıfta bulunulması gerekmektedir. Yazar(lar), insan öğesinin bulunduğu fotoğraflarda, kişiden (ya da kanuni temsilcisinden) yazılı izin ve kimliğini gizleyecek önlemler almalı ve imzalı izin metni makale ile birlikte dergiye gönderilmelidir.