Yazım Kuralları

YAZIM KURALLARI
*Makale hacmi, başvuruda 9.000 kelimeyi; yayında (revizyonlarla birlikte) 10.000 kelimeyi geçmemelidir. İngilizce makaleler için başvuruda 12.000 yayında 13.000 kelime sınırı uygulanacaktır.

Genel Kurallar
1. Makalenin dizilişi şu şekilde olmalıdır:
1.1. Türkçe Başlık
1.2. Öz
1.3. Anahtar Kelimeler
1.4. İngilizce Başlık
1.5. Abstract
1.6. Keywords
1.7. Makale Metni (Makale metninde Giriş bölümü olmak zorundadır.)
1.8. Sonuç
1.9. Kaynakça
2. Makaledeki tüm Başlıklar İlk Harfleri Büyük harf ve 12 punto olmalıdır.
3. Makale sayfası A4 formatında olmalıdır.
4. Kenar boşlukları her yönden 2,5 cm olmalıdır.
5. Sayfa numarası eklenmemelidir.
6. Alt ve Üst Bilgi girişi yapılmamalıdır.
7. Makalede Arapça kelime ve metinler Times New Roman yazıtipiyle yazılmalıdır.

Makale Başlığı
1. Makale başlığı İSNAD Atıf Sistemine göre düzenlenmeli; üstten 0 nk; alttan 6 nk nve girintisiz olarak ayarlanmalı; ortaya hizalanmalıdır. Times New Roman Bold yazıtipinde 12 punto büyüklüğünde olmalıdır.
2. Başlıklar İSNAD Atıf Sistemine göre düzenlenmeli; üstten ve alttan 0 nk ve girintisiz olarak ayarlanmalı; her iki yana hizalanmalıdır. Başlıklar Times New Roman Bold yazıtipinde 12 punto büyüklüğünde olmalıdır.
3. Başlıklar mümkün olduğunca kısa ancak konuyu yansıtacak şekilde belirlenmeli, yazımda çift tırnak (“-“) veya eğik çizgi (slash) işareti (/) kullanılmamalıdır. İki nokta (:) ise gerekli görülmesi halinde kullanılabilir.
4. Başlıklar (Abstract, Öz, Giriş, Sonuç ve Kaynakça haricinde) ondalık sistem düzeninde, “1. 2. 3.; 1.1., 1.2.; 1.2.1.” şeklinde rakam ve sonrasında nokta kullanılarak olarak oluşturulmalıdır. Başlık numarası ile başlığın ilk harfi arasında bir boşluk bırakılmalıdır.
5. Başlıklarda yer alan kelimelerin sadece ilk harfleri büyük harfle başlatılmalıdır. İtalik yazım kullanılmamalıdır.
Makalenin Öz ve Abstract kısımları aşağıdaki hususları içermelidir:
1. Çalışmanın genel fotoğrafının veya probleminin zemininin ortaya koyulması;
2. Problemin/amacın net bir şekilde ifade edilmesi;
3. Literatürdeki boşluk nedir ve sizin çalışmanız bu boşluğun doldurulmasına ve problemin çözümüne nasıl katkı yapacak?
4. Bu yapılırken izlenen yolun detayları;
5. Çalışmada ulaşılan sonuç.

Öz
** Öz metninde yer alan Türkçe olmayan özel isim (din, mezhep, şahıs, sûre vb.), kitap adı ve kavramların yazımında Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi’nin kullanımına uyulmalıdır. İngilizce (abstract) metninde yer alan özel isimler, kitap adları ve kavramların yazımında ise Encyclopaedia of Islam’ın 3. edisyonu dikkate alınmalı ve Çeviri Yazı/Transkripsiyon Alfabesi kullanılmalıdır. Ayrıntılı bilgi için https://www.isnadsistemi.org (İSNAD Atıf Sistemine) bakınız.
1. 200-250 kelime aralığında olmalıdır.
2. Times New Roman yazı tipinde 10 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalı; tek satır aralığında ve girintisiz olmalıdır.
3. Öz bölümünde Abstract’ta işaret edilen hususlar mutlaka bulunmalıdır.
Anahtar Kelimeler
1. Times New Roman yazı tipinde 10 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalı; tek satır aralığında ve girintisiz olmalıdır.
2. En az 5, en fazla 8 kelimeden oluşmalıdır. Anahtar kelimeler yayının elektronik ortamda taranmasına ve dizinlenmesine yardımcı olur ve yayının araştırmacılar tarafından bulunmasında büyük öneme sahiptir. Bu sebeple ilgili makaleyi doğru olarak yansıtan kavramlar seçilmeli ve genelden özele doğru sıralanmalıdır.
3. İlk kavram mutlaka bilim dalı adı olmalıdır. İkinci kavram araştırmayı yansıtan konu, mezhep, şahıs veya eser adı olarak belirlenmelidir. Daha sonra makale içeriğini tam olarak yansıtan kavramlar eklenmelidir.
4. Çalışma; şahıs veya eser odaklı ise ilgili eser ve müellif adı anahtar kelime olarak mutlaka yazılmalıdır.
5. Tek başına kullanıldığında sözcük anlamı dışında kavramsal manaya sahip olmayan sözcükler, kavram olarak tercihe dilmemelidir.
6. Her kelime büyük harfle başlamalı; her kelimeden sonra virgül konulmalıdır.
Abstract
1. 200-250 kelime aralığında olmalıdır.
2. Abstract, Times New Roman yazı tipinde 10 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalı; tek satır aralığında ve girintisiz olmalıdır.
Keywords
1. Times New Roman yazı tipinde 10 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalı; tek satır aralığında ve girintisiz olmalıdır. En az 5, en fazla 8 kelimeden oluşmalıdır.
2. Keywords yayının elektronik ortamda taranmasına ve dizinlenmesine yardımcı olur ve yayının araştırmacılar tarafından bulunmasında büyük öneme sahiptir. Bu sebeple ilgili makaleyi doğru olarak yansıtan kavramlar seçilmeli ve genelden özele doğru sıralanmalıdır.
3. İlk kavram mutlaka bilim dalı adı olmalıdır. İkinci kavram araştırmayı yansıtan konu, mezhep, şahıs veya eser adı olarak belirlenmelidir. Daha sonra makale içeriğini tam olarak yansıtan kavramlar eklenmelidir.
4. Çalışma; şahıs veya eser odaklı ise ilgili eser ve müellif adı anahtar kelime olarak mutlaka yazılmalıdır.
5. Tek başına kullanıldığında sözcük anlamı dışında kavramsal manaya sahip olmayan sözcükler, kavram olarak tercih edilmemelidir.
6. Her kelime büyük harfle başlamalı; her kelimeden sonra virgül konulmalıdır.
Giriş
Makale metninde Giriş ve Sonuç bölümleri olmak zorundadır. Dergimizde yayınlanacak çalışmalarda belirli akademik standartları ve bütünlüğü yakalamak için metinler aşağıdaki adımları takip etmelidir:
1. Çalışmanın genel yapısının veya probleminin ortaya konulması;
2. Problemin/amacın net bir şekilde ifade edilmesi;
3. Literatürde var olan konu ile ilgili çalışmalar;
4. Literatürdeki boşluk nedir ve sizin çalışmanız bu boşluğun doldurulmasına ve problemin çözümüne nasıl katkı yapacak?
5. Bu yapılırken izlenecek yolun detayları;
6. Ulaşılan sonuçlar ve öneriler.

1. Adım: Giriş kısmı makalenin başlangıcı olduğu için bu kısım ele alınacak problemin içinde bulunduğu genel fotoğrafın okuyucuya tanıtıldığı kısımdır. Bu adım Öz yazarken bir cümle ile sınırlı tutulurken giriş bölümünü yazarken bir paragraf kadar uzatılabilir. Bu kısmın gereğinden fazla uzatılması yazının odağını gölgeleyebilirken, kısa ama etkili ifadelerin kullanılması okuyucuyu konunun önemine ikna etmek için önemli bir başlangıçtır.
2. Adım: Ele alınacak problemin ne olduğu ve bu problemin ele alınmasının neden önemli olduğunun net bir şekilde ifade edilmesidir. Bir diğer ifade ile bir önceki aşamada sunulan genel fotoğrafın içinde yer alan SPESİFİK BİR PROBLEM ve buna dair çözümünün neden önemli olduğu ifade edilir. Yine bir önceki adıma benzer şekilde Öz ve Abstract gibi kısa metinlerin yazımında bu adım birkaç cümle ile sınırlı tutulmalıdır.
3. Adım: Bahsi gecen problemin literatürde nasıl ele alındığına dair bir özet yapılması. 3.1. Bu problem direkt olarak ele alınmış mı? 3.2. Alanda en etkili olan çalışmalar ve en güncel çalışmalar neler ve ne demişler? 3.3. Eğer bu problem direkt olarak ele alınmadı ise en yakın görülebilecek çalışmalar neler? 3.4. Sorular cevaplanmalı ve mutlaka uygun şekilde bu literature atif yapılmalıdır.
4. Adım:
4.1. Sizin çalışmanız yukarıda bahsedilen literatüre nasıl bir katkı yapacak?
4.2. Literatürdeki hangi boşluğu dolduracak?
4.3. Yapılmamış olan neyi yapacak? sorularının cevabı verilmelidir.
4.4. Bu kısım okuyucuyu sizin çalışmanızın orjinalliğine ve önemine ikna ettiğiniz kısımdır.
5. Adım: Literatüre yapacağınız katkının nasıl yapılacağının detaylı olarak sunulmasıdır. Bundan önceki adımlar yazıya giriş niteliğinde iken bu adım yazının asıl gövdesini oluşturur. Bir makalenin tamamını düşündüğümüzde ilk 4 adım makalenin girişinde yer alırken, bu adımdan sonra yeni başlıklar açılarak makalenin gövdesi yazılacaktır. Bu kısımda hedeflenen sonuca ulaşmak için kullanılacak teori, metot, materyal ve yöntemlerin adım adım detaylı bir şekilde anlatılıp örneklemelerin sunulması gerekir. Bir diğer ifade ile gövde kısmında öncelikle bir başlık altında makalenin teorik zemini ne olacak, hangi metotları ve materyalleri kullanacak detaylı bir şekilde incelenmelidir. (Ardından eğer konu için gerekli ve önemli ise yeni bir başlıkta konunun tarihsel arka planı hakkında bilgi verilebilir.) Bundan sonra yine yeni başlıklar açarak kullanılacağı söylenen teori ve metodun eldeki materyallere UYGULAMAsının yapıldığı örnekler sunulmalıdır. En az iki örneğin sunulması gereklidir. Üç veya daha fazla örneğin sunulması makalenin argümanını güçlendirecektir.
Makale Metni
Times New Roman yazıtipinde 12 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalı, 1,15 satır aralığında olmalıdır. Boşluklar, üstten 0 nk, alttan 6 nk olarak düzenlenmelidir.
Doğrudan Alıntı Doğrudan yapılan alıntıların tümü İSNAD Atıf Sistemine uygun yapılmalıdır. Eğer doğrudan yapılan alıntı paragraf ise veya doğrudan alıntıyı makale yazarı ayrı bir paragraf olarak kullanmak istiyorsa Times New Roman yazıtipinde 10 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalı; tek satır aralığında olmalıdır. Paragraf başı girintisiz, tüm paragraf soldan ve sağdan 2’er cm girintili olarak ayarlanmalı; boşluklar, üstten 0 nk, alttan 6 nk olarak düzenlenmelidir.
Dipnotlar
1. Dipnotlar Times New Roman yazıtipinde 8 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalı; tek satır aralığında olmalıdır. Boşluklar alttan ve üstten 0 nk olarak ayarlanmalıdır.
2. Dipnot stili İSNAD Atıf Sistemine uygun olmalıdır. ( Metin içi dipnot sistemi de kullanılabilir)
3. Dipnot ve kaynakçada Arapça kelimeler 8 punto ve Times New Roman yazıtipinde olmalıdır.
4. Yalnızca Sayfasonu referans sistemi kullanılmalıdır.
5. Dipnot numaraları üstbilgi boyutunda 8 punto ve Times New Roman yazı tipinde olmalıdır.
Tablo, Şekil ve Resimler
1. İSNAD Atıf Sistemine uygun düzenlenmelidir.
2. Tablo, Şekil ve Resim içeriği metinler Times New Roman yazı tipinde 10 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalıdır.
3. Tablo, Şekil ve Resim başlıkları ve -eğer var ise- kaynaklar Times New Roman yazıtipinde 8 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalı; 1.15 kat aralığında, alttan ve üstten 0 nk olmalıdır.
4. Tablo, Şekil ve Resim başlıkları ‘Tablo 1.’, ‘Şekil 1.’, ‘Resim 1.’ Gibi numaralandırılmalı ve yalnızca numaralandırmalar yani ‘Tablo 1.’ vb kalın (bold) olarak yazılmalıdır.
5. Tablolar yazım alanının dışına taşmamalı (sayfa kenar boşlukları ihlal edilmemeli), boşluklar üstten 0 nk, alttan 6 nk olarak ayarlanmalıdır. Sayfa yazım alanından küçük tablolar sola hizalanmalıdır.
Kısaltmalar
1. İSNAD Atıf Sisteminde belirtilen şekilde yapılmalı; yapılan kısaltma İSNAD Atıf Sisteminde belirtilmiyorsa makale gönderilirken yazarın tercihi açıklama kısmında belirtilmelidir.
2. Alıntı yapılan ansiklopedi ve klasik eserler haricindeki hiçbir eserin isminde kısaltma yapılmamalıdır. Sonuç Sonuç bölümü olmak zorundadır.
6. Adım: Yazının sonuç bölümüdür. Çalışmanın ulaştığı sonuç veya sunduğu çözüm önerisi net bir şekilde ifade edilir. Sonuç çalışmanın özeti olmamalıdır.
Kaynakça
1. Kaynakça Sonuç bölümünden sonraki sayfada başlamalıdır.
2. Kaynaklar Times New Roman yazı tipinde 11 punto büyüklüğünde yazılmalı; her iki yana hizalanmalı; tek satır aralığında olmalıdır.
3. Her kaynak için ilk satır soldan girintisiz, sonraki satırlarda 1.25 cm soldan girintili olmalıdır. Her kaynak için boşluklar üstten 0 nk, alttan 6 nk olmalıdır.
4. Kaynakçada bir müellifin birden çok eserine yer verilmişse, her eser için müellifin ismi tekrar yazılmalıdır.
5. Kaynaklar İSNAD Atıf Sistemine göre düzenlenmelidir.
6. Kaynakçada yer alan makalelere İSNAD Atıf Sistemine uygun olarak varsa DOI numaralarını eklemek gerekmektedir.
7. Kaynakçada ve dipnotlarda kaynak verilen eserin yazarının soyadında ‘el’ takısı kullanılmamalıdır.
8. Arapça kaynak isimlerinin yazımında, genel kural olarak sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük harfle yazılır. Ancak kitap adı içinde özel isim (şahıs, ülke, şehir veya başka bir kitap adı) varsa o da büyük harfle yazılır. Eser adları eğik (italik) olarak biçimlendirilir.
9. Dergilere yapılan atıflarda gün ve ay olmamalıdır.
10. Dergilere yapılan atıflarda cilt ve sayılarda roma rakamı olmamalıdır.
11. Kaynakçada iki yazar, çevirmen, editör, muhakkik vd. kişilerin isimleri arasına konulan kesme (-) işaretinden öncesinde ve sonrasında boşluk bırakılmamalıdır. 

Son Güncelleme Zamanı: 28.06.2025 14:39:50