Moringa oleifera which has been used to treat many diseases in some societies from ancient times to the present, contains high amounts of protein, several minerals, vitamins and antioxidant compounds. It is also called the "miracle tree" because it is believed to have a healing effect and used in treating many diseases among the people. The most used parts of the plant are the leaves, which are rich in bioactive compounds such as vitamins, carotenoids, polyphenols, phenolic acids and flavonoids. Although M. oleifera has antioxidant, anti-inflammatory, antibacterial, antidiabetic, antihypertensive effects, it has been shown to improve hepatic and renal functions. In addition, it protects against cancer and has the effect of increasing breast milk. The positive effects of M. oleifera on health are explained by its high bioactive molecule content. M. oleifera also contains essential amino acids. Especially the leaves can be used to meet the nutrients such as protein, vitamins and minerals that are deficient in diets in developing countries. This review aims to examine the plant M. oleifera, which has many beneficial effects on health.
Antioxidant antiinflammatory antimicrobial Moringa oleifera polyphenols
Eski çağlardan günümüze kadar bazı toplumlarda birçok hastalığı tedavi etmek için kullanılan Moringa oleifera yüksek miktarlarda protein, çeşitli mineraller, vitaminler ve antioksidan bileşikler içermektedir. Halk arasında birçok hastalığın tedavisinde kullanılması ve iyileştirici etkisi olduğuna inanıldığı için "mucize ağaç" olarak da adlandırılmaktadır. Bitkinin en çok kullanılan kısımları vitaminler, karotenoidler, polifenoller, fenolik asitler ve flavonoidler gibi biyoaktif bileşikler bakımından zengin olan yapraklarıdır. M. oleifera’nın antioksidan, antiinflamatuar, antibakteriyel, antidiyabetik, antihipertansif gibi etkileri bulunmakla birlikte hepatik ve renal fonksiyonları iyileştirdiği gösterilmiştir. Ayrıca kansere karşı koruma sağladığı ve anne sütünü artırıcı etkisi de bulunmaktadır. M. oleifera’nın sağlık üzerine olumlu etkileri yüksek biyoaktif molekül içeriği ile açıklanmaktadır. Ayrıca M. oleifera elzem aminoasitleri de içermektedir. Özellikle yaprakları gelişmekte olan ülkelerdeki diyetlerde eksik olan protein, vitamin ve mineraller gibi besin ögelerinin karşılanmasında kullanılabilir. Bu derlemenin amacı, sağlık üzerine birçok yararlı etkisi olan M. oleifera bitkisini incelemektir.
Antioksidan antiinflamatuar antimikrobiyal Moringa oleifera polifenoller
Bu çalışmada, “Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi” kapsamında uyulması gerekli tüm kurallara uyulduğunu, bahsi geçen yönergenin “Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiğine Aykırı Eylemler” başlığı altında belirtilen eylemlerden hiçbirinin gerçekleştirilmediğini taahhüt ederiz.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Geleneksel, Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Tıp (Diğer) |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Nisan 2025 |
Gönderilme Tarihi | 1 Şubat 2024 |
Kabul Tarihi | 10 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 16 Sayı: 1 |