The deleterious effects of abiotic stress factors, which have emerged in the context of global climate change, have a detrimental impact on agricultural production. Irregularity in seasonal rainfall and high temperatures make it difficult to meet the water needs of the plant. In addition, intensive fertilization, monoculture and use of poor-quality water in irrigation in vegetable fields cause salinity problems. It has been observed that both stress factors cause yield and quality losses in vegetable farming. For this purpose, in the present study, five different salt (NaCl-S) levels {control S1 (mains water=500 µmhos), S2 (2000 µmhos), S3 (4000 µmhos), S4 (6000 µmhos) and S5 (8000 µmhos)} and three different irrigation water levels (full irrigation-I100, 75% irrigation-I75 and 50% irrigation-I50) were applied to melon seedlings in the study and their effects on photosynthetic activity and biochemical changes were tried to be determined. The study revealed that elevated levels of both stress factors resulted in a reduction in the growth of melon seedlings. Conversely, the findings indicated that superoxide dismutase (SOD) enzyme activity served as a significant indicator under both stress factor conditions. Furthermore, an increase in SOD activity was observed as stress levels escalated. In addition, it was seen that saline waters higher than 4000 µmhos would have a toxic effect on melon seedlings. It is important for the sustainability of melon farming that 25% water restriction can be applied in regions where irrigation water is limited.
photosynthesis. Abiotic stress chlorophyll Cucumis melo L. leaf pigments
Küresel iklim değişikliği bağlamında ortaya çıkan abiyotik stres faktörlerinin zararlı etkileri tarımsal üretim üzerinde olumsuz etki yaratmaktadır. Mevsimsel yağışlardaki düzensizlik ve yüksek sıcaklıklar bitkinin su ihtiyacının karşılanmasını zorlaştırmaktadır. Ayrıca sebze tarlalarında yoğun gübreleme, monokültür ve sulamada kalitesiz su kullanımı tuzluluk sorunlarına yol açmaktadır. Her iki stres faktörünün de sebze yetiştiriciliğinde verim ve kalite kayıplarına yol açtığı görülmüştür. Bu amaçla, bu çalışmada kavun fidelerine beş farklı tuz (NaCl-S) seviyesi {kontrol S1 (şebeke suyu=500 µmhos), S2 (2000 µmhos), S3 (4000 µmhos), S4 (6000 µmhos) ve S5 (8000 µmhos)} ve üç farklı sulama suyu seviyesi (tam sulama-I100, %75 sulama-I75 ve %50 sulama-I50) uygulanarak fotosentetik aktivite ve biyokimyasal değişimler üzerine etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma, her iki stres faktörünün de artan seviyelerinin kavun fidelerinin büyümesinde bir azalmaya neden olduğunu ortaya koymuştur. Diğer yandan, bulgular süperoksit dismutaz (SOD) enzim aktivitesinin her iki stres faktörü koşulunda da önemli bir gösterge olarak görev yaptığını göstermiştir. Ayrıca, stres seviyeleri arttıkça SOD aktivitesinde bir artış gözlenmiştir. Ayrıca 4000 µmhos'tan yüksek tuzlu suların kavun fideleri üzerinde toksik etki yaratacağı görülmüştür. Sulama suyunun kısıtlı olduğu bölgelerde %25 su kısıtlaması uygulanabilmesi kavun yetiştiriciliğinin sürdürülebilirliği açısından önemlidir.
Abiyotik stres Klorofil Cucumis melo L. yaprak pigmentleri fotosentez
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sebze Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 7 Ağustos 2025 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 17 Şubat 2025 |
Kabul Tarihi | 17 Nisan 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 39 Sayı: 2 |
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.