Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Gelalı Archestratus’un Anadolu Gezilerinin Gastronomi Turizmi Kapsamında Değerlendirilmesi

Yıl 2025, Cilt: 12 Sayı: 1, 53 - 69, 17.06.2025

Öz

Turistlerin farklı kültürleri, yeme-içme alışkanlıkları üzerinden öğrenmeye çalıştıkları gastronomi turizmi her ne kadar son yılların önemli bir eğilim olarak görülse de kökeni binlerce yıl öncesine dayanan bir olaydır. Varlığını Naucratisli Athenaious’un “Deipnosophistai (Δειπνοσοφισταί) (Bilgelerin Şöleni)” isimli eserinden öğrendiğimiz, M.Ö 4.yy. ortalarında yaşayan ve hayatının önemli bir kısmını Antik Yunan Dünyası’nın mutfak kültürünü öğrenmek için seyahat ederek geçiren Gelalı Archestratus, bu çalışmanın ana öznesi konumundadır. Araştırmada, Gelalı Archestratus’un Anadolu’ya yaptığı seyahatlerin günümüzde gastronomi turizmi kapsamında nasıl değerlendirilebileceği üzerinde durulmuştur. Bu kapsamda 1951 yılında Charles Burton Gulick tarafından yapılan ilk İngilizce çevirisinden yararlanılarak, Athenaious’un eserinde yer alan ve Archestratus’a ait olan 62 fragmana içerik analizi uygulanmıştır. Buna göre fragmanlarında toplam 60 tane yer adından bahsettiği ve bunların konumları göz önünde bulundurulduğunda şair/gezginin Antik Yunan Dünyasının neredeyse tamamını gezdiği ortaya çıkmış ve gittiği yerlerin deniz ürünleri ekseninde gelişen mutfak kültürleri hakkında çeşitli bilgiler verdiği belirlenmiştir. Bunun yanında Archestratus’un ziyaret ettiği yerlerin 16 tanesi Anadolu’nun kuzey ve batı kıyılarında yer aldığı görülmüştür. Araştırmanın amacına uygun olarak, Anadoludaki ziyaret noktalarını kapsayacak şekilde Anadolu Gastronomi Rotası, Marmara Gastronomi Rotası ve Ege Gastronomi Rotası olmak üzere üç tane güzergah belirlenmiştir. Bu araştırmayla, turistik ürün geliştirmede tarihsel kişiliklerin ve Antik kaynakların birer araç olarak kullanılabileceği ortaya çıkmakta ve yapılan çalışmayla gastronomi turizminin kültür tarihindeki gelişimiyle ilgili alan yazında önemli bir boşluğun doldurulması hedeflenmektedir. Araştırma sonuçlarının gastronomi turizmi alanında faaliyet gösteren paydaşlara özellikle ürün geliştirme gibi konularda fikirler verebileceği düşünülmektedir.

Etik Beyan

Bu araştırma etik kurul kararı gerektirmeyen araştırmalar arasında yer almaktadır.

Kaynakça

  • Acar, V. & Karaosmanoğlu, K. (2019). Çerkes Mutfak Kültürünü Deneyimlemeye Yönelik Bir Tur Önerisi: Düzce İli Örneği. International Journal of Contemporary Tourism Research, 3(2), 177-197.
  • Akgöl, Y. (2012). Gastronomi Turizmi ve Türkiye’yi Ziyaret Eden Yabancı Turistlerin Gastronomi Deneyimlerinin Değerlendirilmesi, Yayınlanmamış Yüksek lisans Tezi, Mersin Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Alcock, J.P. (2006). Food in the Ancient World. Greenwood Press: London.
  • Armesto Lopez, X. & Martin, B. G. (2006). Tourism And Quality Agro-Food Products: An Opportunity For The Spanish Countryside. Tijdschrift Voor Economische En Sociale Geografie, 97(2), 166–177.
  • Ath. Deip (= Athenaios, Deipnosophisticarum Epitome) Kullanılan Metin ve Çeviriler: The Deipnosophistis. With an English translation by C. B. Gulick. London-New York 1951 (The Loeb Classical Library).
  • Ayyıldız, S., Türker, N. & Pınaroğlu, B. (2023). Safranbolu’dan Taşköprü’ye Kuyu Kebabı: Bir Gastronomi Rotası Önerisi, Journal of Gastronomy, Hospitality and Travel, 6 (1), 365-376.
  • Başaran, B. (2017). Gastronomi Turizmi Kapsamında Rize Yöresel Lezzetlerinin Değerlendirilmesi. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 5(3), 135-149.
  • Corigliano, M. A. (2002). The route to quality: ıtalian gastronomy networks in operation. A.M. Hjalager and G. Richards (Editörler), Tourism and gastronomy içinde, (s. 166-185). London: Routlendge Publishing.
  • Çakır, A., Çiftçi, G. & Çakır, G. (2017). Trakya Turizm Rotası Projesi: Lezzet Rotası Üzerine Bir Değerlendirme. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(2): 194-205. Çavuşoğlu, M. & Çavuşoğlu, O. (2018). Gastronomi Turizmi ve Gökçeada Lezzet Rotası. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2, 347–359.
  • Dalby, A. (2003). Food in the Ancient World From A to Z. Psychology Press.
  • Delemen, İ. (2003). Antik Dönemde Beslenme. İstanbul: TEBE Yayınları.
  • Dixit, S.K. (ed. 2021). The Routledge Handbook of Gastronomic Tourism. Routledge: London & New York.
  • Dixit, S. K. & Prayag, G. (2022). Gastronomic Tourism Experiences and Experiential Marketing. Tourism Recreation Research, 47(3), 217-220.
  • Erşen, G. (2017) İzmir Karaburun Yarımadası Gastronomi Turizmi Ürününe Yönelik Rotalarının Coğrafi Bilgi Sistemleri 255 ile Belirlenmesi, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
  • Fields, K. (2003). Demand for The Gastronomy Tourism Product: Motivational Factors. Tourism and gastronomy, 50-64.
  • Gazelci, S. C. & Şahingöz, S. A. (2023). Ankara Yerel Gastronomi Rotası ve Lezzet Haritası. Journal of Gastronomy And Travel Research, 11(2), 1-1.
  • Grand View Research (2024). Culinary Tourism Market Size, Share & Trends Analysis Report By Activity (Culinary Trails, Cooking Classes), By Booking Mode (Tour Operators, Direct Travel), By Tourist Type, By Region, And Segment Forecasts, 2024-2030 https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/culinary-tourism-market-report# (erişim 28.09.2024).
  • Gönül, E. (2023). Kültürel Temelli Turizme Katılan Çocukların Turistik Deneyimlerinin Belirlenmesi.
  • Yayınlanmamış Doktora Tezi. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın.
  • Günbattı, C. (2017). Kültepe-Kaniş Anadolu’da İlk Yazı. İlk Belgeler, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları, Kayseri.
  • Güveloğlu, A. (2023). Gelalı Arkhestratos’un Gözünden Batı Anadolu’daki Lezzet Olgusu. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi, 10 (3), 642-656.
  • Güzel, B. & Apaydın, M. (2016). Gastronomy Tourism: Motivations and Destinations. In C. Avcikurt, M. S. Dinu, N. Hacıoğlu, R. Efe, A. Soykan, & N. Tetik (Eds.), Global Issues and Tends in Tourism (pp. 394-404). St. Kliment Ohridski University Press.
  • Hall, C. M. & Sharples, L. (2004). The Consumption of Experiences or The Experience of Consumption? An Introduction to The Tourism of Taste. In C. M. Hall (Ed.), Food Tourism Around The World: Developments, Management and Markets (pp. 13–36). Butterworth-Heinemann.
  • Haubold, J. (2012). The Achaemenid Empire and The Sea. Mediterranean Historical Review, 27 (1): 4-23.
  • Hjalager, A. & Richards, G. (2002). Tourism and Gastronomy. Routledge.
  • Hjalager, A. M. (2003). A Typology of Gastronomy Tourism. In Tourism and Gastronomy (pp. 35-49). Routledge.
  • Karagiannis, D. & Metaxas, T. (2015). Culinary Tourism in Greece: Can The Past Define The Future? A Comparative Analysis by Using 10 Case Studies.
  • Karasar, N. (2005). Bilimsel Araştırma Yöntemi (17. Baskı), Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Kargiglioğlu, Ş., Bayram, G. E. & Çetin, Y. (2019). Gastronomi Turlarının Coğrafi İşaretli Ürünler Aracılığı İle Oluşturulması: Batı Karadeniz Turları Örneği. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 3(4), 624-639.
  • Kaya, Ş. (2023). Kültürel Miras Bağlamında Mavi Yolculuk: Tarihi, Bugünü ve Geleceği. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 34(3), 239-254.
  • Kim, J. H., Ritchie, J. B. & McCormick, B. (2012). Development of A Scale to Measure Memorable Tourism Experiences. Journal of Travel Research, 51(1), 12-25.
  • Kivela, J. (2006). Tourism and Gastronomy: Gastronomy's Influence on How Tourists Experience a Destination. Journal of Hospitality & Tourism Research, 30(3), 354–377.
  • Kokkranikal, J. & Carabelli, E. (2024). Gastronomy Tourism Experiences: The Cooking Classes of Cinque Terre. Tourism recreation research, 49(1), 161-172.
  • Koufadakis, Manola, M. & Stylianos, X. (2020). The Gastronomy As An Art and Its Role in the Local Economic Development of a Tourism Destination: A Literature Review. SPOUDAI Journal of Economics and Business, 70, (1-2), 81-92.
  • Lincoln, Y. S. & Guba, E. G. (1985). Naturalistic Inquiry. Thousand Oaks, CA: Sage.
  • Long, L. M. (2004). Culinary Tourism. Lexington: University Press of Kentucky
  • López-Guzmán, T. & Sánchez-Cañizares, S. (2012). Gastronomy, Tourism and Destination Differentiation: A Case Study in Spain. Review of Economics & Finance, 1, 63-72.
  • Miles, M. B. & Huberman, A. M. (1994). Qualitative Data Analysis: An Expanded Sourcebook. New York: Sage Publications, Inc.
  • Minihan, C. (2014). Exploring The Culinary Tourism Experience: An Investigation of The Supply Sector for Brewery and Restaurant Owners. Colorado State University Press.
  • Mulcahy, J. D. (2021). Historical Evolution of Gastronomic Tourism. In (Ed. Dixit, S.K.) The Routledge Handbook of Gastronomic Tourism. Routledge: London & New York.
  • Noonan, L. (2023). The Role of Culture As A Determinant of Tourism Demand: Evidence From European cities. International Journal of Tourism Cities, 9(1), 13-34.
  • Odabaşı, Y. (1988). Turizm Pazarlamasında Tüketici Satın Alma Karar Süreci. Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(2), 81-90.
  • Oktay, S. & Sadıkoğlu, S. (2018,). The Gastronomic Cultures Impact on The African Cuisine. Journal of Ethnic Foods, 5: 140-146.
  • Olson, S.D. & Sens, A. (2000). Archestratos of Gela: Greek Culture and Cuisine in The Fourth Century BCE. Oxford University Press.
  • Onur, N. (2021). Gastronomi Turizmi ve Hatay Lezzet Rotası. Turizm Ekonomi ve İşletme Araştırmaları Dergisi, 3(2), 150-162.
  • Pereira, A. M. & Camões, H. F. (2023, November). Structuring a Gastronomic Route On The Local Sweets and Other Cultural Heritage: The Case of The Route of Arouca’s Sweet Secrets. In International Conference on Tourism, Technology and Systems (pp. 345-362). Singapore: Springer Nature Singapore.
  • Pérez-Lloréns, J. L., Acosta, Y. & Brun, F. G. (2021). Seafood in Mediterranean Countries: A Culinary Journey Through History. International Journal of Gastronomy and Food Science, 26, 100437.
  • Polaček Gajer, J. (2020). Greek Gastronomic Poetry: Hedypatheia by Archestratus of Gela. Latina et Graeca, 2(37), 31-42.
  • Pramezwary, A., Lemy, D. M., Sitorus, N. B., Masatip, A., Dalimunthe, F. I. & Yanti, D. (2022). Sustainability Gastronomy Tourism in Medan City. International Journal of Sustainable Development & Planning, 17(3).
  • Prayag, G., Gannon, M. J., Muskat, B. & Taheri, B. (2020). A Serious Leisure Perspective of Culinary Tourism Co-Creation: The Influence of Prior Knowledge, Physical Environment And Service Quality. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 32(7), 2453–2472.
  • Putra, A. N. (2021). Literature Review of Food Tourism, Culinary Tourism And Gastronomy Tourism. Journal of Innovation Research and Knowledge, 1(4), 517-526.
  • Rabotić, B. (2014). Special-Purpose Travel in Ancient Times: ‘Tourism' Before Tourism? Turističko Poslovanje, (14), 5-17.
  • Rand, G. D. & Heath, E. (2006). Towards a Framework for Food Tourism As An Element of Destination Marketing. Current Issues in Tourism, 9(3), 206-234.
  • Richards, G. (2002). Gastronomy: An Essential Ingredient in Tourism Production and Consumption, in Hjalager, A.M. and Richards, G. (eds.), Tourism and Gastronomy, London: Routledge.
  • Richards, G. (2018). Cultural Tourism: A Review of Recent Research and Trends. Journal of Hospitality and Tourism Management, 36, 12–21.
  • Santich, B. (2004). The Study of Gastronomy and Its Relevance to Hospitality Education and Training. International Journal of Hospitality Management, 23(1), 15-24.
  • Sarıışık, M. & Özbay, G. (2015). Gastronomi Turizmi Üzerine Bir Literatür İncelemesi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 26(2), 264-278.
  • Sarıısık, M. & Özbay, K. (2023). A Qualitative Investigation into the Main Problems of Yacht and Marina Operators in Turkey. Anais Brasileiros De Estudos Turisticos-Abet.
  • Scarpato, R. (2002). Sustainable Gastronomy as a Tourist Product. In Hjalager A.M. and Richards, G. (eds.), Tourism and Gastronomy, (s. 51-70). London: Routlendge Publishing.
  • Serçek, G. Ö. & Serçek, S. (2015). The Role and Importance of Gastronomy Tourism on Destination Branding. Journal of Tourism Theory and Research, 1(1), 15-28.
  • Sio, K. P., Fraser, B. & Fredline, L. (2024). A Contemporary Systematic Literature Review of Gastronomy Tourism and Destination Image. Tourism Recreation Research, 49(2), 312-328.
  • Soares, C. (2019). Archestratus In Perspectıve: The Ingredients. Petits Propos Culinaires, (115).
  • Sorcaru, I. A. (2019). Gastronomy Tourism-A Sustainable Alternative for Local Economic Development. Annals of the University Dunarea de Jos of Galati: Fascicle: I, Economics & Applied Informatics, 25(1).
  • Sormaz, U., Akmese, H., Gunes, E. & Aras, S. (2016). Gastronomy in Tourism. Procedia Economics and Finance, 39, 725-730.
  • Şahin, G. G. & Ünver, G. (2015). Destinasyon Pazarlama Aracı Olarak “Gastronomi Turizmi”: İstanbul’un Gastronomi Turizmi Potansiyeli Üzerine Bir Araştırma. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 3(2), 63-73.
  • Tarr, A. (2016). Food and Culture From Local Relationality to Global Responsibility. Journal of Dialogue and Culture, 5, (1), 52-62.
  • Tolga, Ö. & Yatkın, Ö. (2017). Antik Dönemdeki Damak Tadının Günümüz Yansıması. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 5 (Special Issue 2), 103-116.
  • Üzülmez, M. & Akdağ, G. (2020). Gastronomi Turizminde Yeni Tur Rotaları: 3 A (Adana-Antep-Antakya) Lezzet Bölgesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8(4), 51-63.
  • Wilkins, J. (2008). Athenaeus The Navigator. The Journal of Hellenic Studies, 128: 132-152.
  • Wilkins, J. & Hill, S. (2011). Archestratus: Fragments from The Life of Luxury. Prospect Books.
  • Williams, H. A., Williams, R. L. & Omar, M. (2014). Gastro-Tourism as Destination Branding in Emerging Market. International Journal of Leisure and Tourism Marketing, 4 (1), 1-18.
  • Williams, H. A., Yuan, J. & Williams Jr, R. L. (2019). Attributes of Memorable Gastro-Tourists’ Experiences. Journal of Hospitality & Tourism Research, 43(3), 327-348.
  • Vorasiha, E. (2018). The Travelling Route for Gastronomic Tourism via Salt in Western Region of Thailand. African Journal of Hospitality, Tourism and Leisure, 7 (3).
  • Yıldız, N., Acar, V. & Tanrısevdi, A. (2022). Spa’dan Gastronomiye: Ege Bölgesini Keşfetmeye Yönelik Bir Tur Önerisi. Turist Rehberliği Nitel Araştırmalar Dergisi, 3 (1), 19-38.

Evaluation of Archestratus of Gela's Anatolian Travels within the Scope of Gastronomy Tourism

Yıl 2025, Cilt: 12 Sayı: 1, 53 - 69, 17.06.2025

Öz

Although gastronomy tourism, where tourists try to learn about different cultures through eating and drinking habits, is seen as an important trend of recent years, it is an event that dates back thousands of years. The main subject of this study is Archestratus of Gela, who lived in the middle of the 4th century BC and spent a significant part of his life travelling to learn about the culinary culture of the Ancient Greek World, whose existence we learn from Athenaious of Naucratis' “Δειπνοσοφισταί-Deipnosophistai (Feast of the Sages)”. The study focuses on how Archestratus of Gela's travels to Anatolia can be evaluated within the scope of gastronomy tourism today. In this context, content analysis was applied to 62 fragments of Athenaious' work belonging to Archestratus, using the first English translation made by Charles Burton Gulick in 1951. Accordingly, it has been determined that he mentions a total of 60 place names in his fragments and when their locations are taken into consideration, it has been revealed that the poet/traveller travelled almost all of the Ancient Greek World and gave various information about the culinary cultures of the places he visited, which developed on the axis of seafood. In addition, 16 of the places visited by Archestratus were located on the northern and western coasts of Anatolia. In accordance with the purpose of the research, three routes, namely Anatolian Gastronomy Route, Marmara Gastronomy Route and Aegean Gastronomy Route, were determined to cover the visit points in Anatolia. With this research, it is revealed that historical personalities and ancient resources can be used as a tool in touristic product development and it is aimed to fill an important gap in the literature on the development of gastronomy tourism in cultural history. It is thought that the results of the research can give ideas to stakeholders operating in the field of gastronomy tourism, especially on issues such as product development.

Kaynakça

  • Acar, V. & Karaosmanoğlu, K. (2019). Çerkes Mutfak Kültürünü Deneyimlemeye Yönelik Bir Tur Önerisi: Düzce İli Örneği. International Journal of Contemporary Tourism Research, 3(2), 177-197.
  • Akgöl, Y. (2012). Gastronomi Turizmi ve Türkiye’yi Ziyaret Eden Yabancı Turistlerin Gastronomi Deneyimlerinin Değerlendirilmesi, Yayınlanmamış Yüksek lisans Tezi, Mersin Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Alcock, J.P. (2006). Food in the Ancient World. Greenwood Press: London.
  • Armesto Lopez, X. & Martin, B. G. (2006). Tourism And Quality Agro-Food Products: An Opportunity For The Spanish Countryside. Tijdschrift Voor Economische En Sociale Geografie, 97(2), 166–177.
  • Ath. Deip (= Athenaios, Deipnosophisticarum Epitome) Kullanılan Metin ve Çeviriler: The Deipnosophistis. With an English translation by C. B. Gulick. London-New York 1951 (The Loeb Classical Library).
  • Ayyıldız, S., Türker, N. & Pınaroğlu, B. (2023). Safranbolu’dan Taşköprü’ye Kuyu Kebabı: Bir Gastronomi Rotası Önerisi, Journal of Gastronomy, Hospitality and Travel, 6 (1), 365-376.
  • Başaran, B. (2017). Gastronomi Turizmi Kapsamında Rize Yöresel Lezzetlerinin Değerlendirilmesi. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 5(3), 135-149.
  • Corigliano, M. A. (2002). The route to quality: ıtalian gastronomy networks in operation. A.M. Hjalager and G. Richards (Editörler), Tourism and gastronomy içinde, (s. 166-185). London: Routlendge Publishing.
  • Çakır, A., Çiftçi, G. & Çakır, G. (2017). Trakya Turizm Rotası Projesi: Lezzet Rotası Üzerine Bir Değerlendirme. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(2): 194-205. Çavuşoğlu, M. & Çavuşoğlu, O. (2018). Gastronomi Turizmi ve Gökçeada Lezzet Rotası. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2, 347–359.
  • Dalby, A. (2003). Food in the Ancient World From A to Z. Psychology Press.
  • Delemen, İ. (2003). Antik Dönemde Beslenme. İstanbul: TEBE Yayınları.
  • Dixit, S.K. (ed. 2021). The Routledge Handbook of Gastronomic Tourism. Routledge: London & New York.
  • Dixit, S. K. & Prayag, G. (2022). Gastronomic Tourism Experiences and Experiential Marketing. Tourism Recreation Research, 47(3), 217-220.
  • Erşen, G. (2017) İzmir Karaburun Yarımadası Gastronomi Turizmi Ürününe Yönelik Rotalarının Coğrafi Bilgi Sistemleri 255 ile Belirlenmesi, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
  • Fields, K. (2003). Demand for The Gastronomy Tourism Product: Motivational Factors. Tourism and gastronomy, 50-64.
  • Gazelci, S. C. & Şahingöz, S. A. (2023). Ankara Yerel Gastronomi Rotası ve Lezzet Haritası. Journal of Gastronomy And Travel Research, 11(2), 1-1.
  • Grand View Research (2024). Culinary Tourism Market Size, Share & Trends Analysis Report By Activity (Culinary Trails, Cooking Classes), By Booking Mode (Tour Operators, Direct Travel), By Tourist Type, By Region, And Segment Forecasts, 2024-2030 https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/culinary-tourism-market-report# (erişim 28.09.2024).
  • Gönül, E. (2023). Kültürel Temelli Turizme Katılan Çocukların Turistik Deneyimlerinin Belirlenmesi.
  • Yayınlanmamış Doktora Tezi. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın.
  • Günbattı, C. (2017). Kültepe-Kaniş Anadolu’da İlk Yazı. İlk Belgeler, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları, Kayseri.
  • Güveloğlu, A. (2023). Gelalı Arkhestratos’un Gözünden Batı Anadolu’daki Lezzet Olgusu. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi, 10 (3), 642-656.
  • Güzel, B. & Apaydın, M. (2016). Gastronomy Tourism: Motivations and Destinations. In C. Avcikurt, M. S. Dinu, N. Hacıoğlu, R. Efe, A. Soykan, & N. Tetik (Eds.), Global Issues and Tends in Tourism (pp. 394-404). St. Kliment Ohridski University Press.
  • Hall, C. M. & Sharples, L. (2004). The Consumption of Experiences or The Experience of Consumption? An Introduction to The Tourism of Taste. In C. M. Hall (Ed.), Food Tourism Around The World: Developments, Management and Markets (pp. 13–36). Butterworth-Heinemann.
  • Haubold, J. (2012). The Achaemenid Empire and The Sea. Mediterranean Historical Review, 27 (1): 4-23.
  • Hjalager, A. & Richards, G. (2002). Tourism and Gastronomy. Routledge.
  • Hjalager, A. M. (2003). A Typology of Gastronomy Tourism. In Tourism and Gastronomy (pp. 35-49). Routledge.
  • Karagiannis, D. & Metaxas, T. (2015). Culinary Tourism in Greece: Can The Past Define The Future? A Comparative Analysis by Using 10 Case Studies.
  • Karasar, N. (2005). Bilimsel Araştırma Yöntemi (17. Baskı), Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Kargiglioğlu, Ş., Bayram, G. E. & Çetin, Y. (2019). Gastronomi Turlarının Coğrafi İşaretli Ürünler Aracılığı İle Oluşturulması: Batı Karadeniz Turları Örneği. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 3(4), 624-639.
  • Kaya, Ş. (2023). Kültürel Miras Bağlamında Mavi Yolculuk: Tarihi, Bugünü ve Geleceği. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 34(3), 239-254.
  • Kim, J. H., Ritchie, J. B. & McCormick, B. (2012). Development of A Scale to Measure Memorable Tourism Experiences. Journal of Travel Research, 51(1), 12-25.
  • Kivela, J. (2006). Tourism and Gastronomy: Gastronomy's Influence on How Tourists Experience a Destination. Journal of Hospitality & Tourism Research, 30(3), 354–377.
  • Kokkranikal, J. & Carabelli, E. (2024). Gastronomy Tourism Experiences: The Cooking Classes of Cinque Terre. Tourism recreation research, 49(1), 161-172.
  • Koufadakis, Manola, M. & Stylianos, X. (2020). The Gastronomy As An Art and Its Role in the Local Economic Development of a Tourism Destination: A Literature Review. SPOUDAI Journal of Economics and Business, 70, (1-2), 81-92.
  • Lincoln, Y. S. & Guba, E. G. (1985). Naturalistic Inquiry. Thousand Oaks, CA: Sage.
  • Long, L. M. (2004). Culinary Tourism. Lexington: University Press of Kentucky
  • López-Guzmán, T. & Sánchez-Cañizares, S. (2012). Gastronomy, Tourism and Destination Differentiation: A Case Study in Spain. Review of Economics & Finance, 1, 63-72.
  • Miles, M. B. & Huberman, A. M. (1994). Qualitative Data Analysis: An Expanded Sourcebook. New York: Sage Publications, Inc.
  • Minihan, C. (2014). Exploring The Culinary Tourism Experience: An Investigation of The Supply Sector for Brewery and Restaurant Owners. Colorado State University Press.
  • Mulcahy, J. D. (2021). Historical Evolution of Gastronomic Tourism. In (Ed. Dixit, S.K.) The Routledge Handbook of Gastronomic Tourism. Routledge: London & New York.
  • Noonan, L. (2023). The Role of Culture As A Determinant of Tourism Demand: Evidence From European cities. International Journal of Tourism Cities, 9(1), 13-34.
  • Odabaşı, Y. (1988). Turizm Pazarlamasında Tüketici Satın Alma Karar Süreci. Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(2), 81-90.
  • Oktay, S. & Sadıkoğlu, S. (2018,). The Gastronomic Cultures Impact on The African Cuisine. Journal of Ethnic Foods, 5: 140-146.
  • Olson, S.D. & Sens, A. (2000). Archestratos of Gela: Greek Culture and Cuisine in The Fourth Century BCE. Oxford University Press.
  • Onur, N. (2021). Gastronomi Turizmi ve Hatay Lezzet Rotası. Turizm Ekonomi ve İşletme Araştırmaları Dergisi, 3(2), 150-162.
  • Pereira, A. M. & Camões, H. F. (2023, November). Structuring a Gastronomic Route On The Local Sweets and Other Cultural Heritage: The Case of The Route of Arouca’s Sweet Secrets. In International Conference on Tourism, Technology and Systems (pp. 345-362). Singapore: Springer Nature Singapore.
  • Pérez-Lloréns, J. L., Acosta, Y. & Brun, F. G. (2021). Seafood in Mediterranean Countries: A Culinary Journey Through History. International Journal of Gastronomy and Food Science, 26, 100437.
  • Polaček Gajer, J. (2020). Greek Gastronomic Poetry: Hedypatheia by Archestratus of Gela. Latina et Graeca, 2(37), 31-42.
  • Pramezwary, A., Lemy, D. M., Sitorus, N. B., Masatip, A., Dalimunthe, F. I. & Yanti, D. (2022). Sustainability Gastronomy Tourism in Medan City. International Journal of Sustainable Development & Planning, 17(3).
  • Prayag, G., Gannon, M. J., Muskat, B. & Taheri, B. (2020). A Serious Leisure Perspective of Culinary Tourism Co-Creation: The Influence of Prior Knowledge, Physical Environment And Service Quality. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 32(7), 2453–2472.
  • Putra, A. N. (2021). Literature Review of Food Tourism, Culinary Tourism And Gastronomy Tourism. Journal of Innovation Research and Knowledge, 1(4), 517-526.
  • Rabotić, B. (2014). Special-Purpose Travel in Ancient Times: ‘Tourism' Before Tourism? Turističko Poslovanje, (14), 5-17.
  • Rand, G. D. & Heath, E. (2006). Towards a Framework for Food Tourism As An Element of Destination Marketing. Current Issues in Tourism, 9(3), 206-234.
  • Richards, G. (2002). Gastronomy: An Essential Ingredient in Tourism Production and Consumption, in Hjalager, A.M. and Richards, G. (eds.), Tourism and Gastronomy, London: Routledge.
  • Richards, G. (2018). Cultural Tourism: A Review of Recent Research and Trends. Journal of Hospitality and Tourism Management, 36, 12–21.
  • Santich, B. (2004). The Study of Gastronomy and Its Relevance to Hospitality Education and Training. International Journal of Hospitality Management, 23(1), 15-24.
  • Sarıışık, M. & Özbay, G. (2015). Gastronomi Turizmi Üzerine Bir Literatür İncelemesi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 26(2), 264-278.
  • Sarıısık, M. & Özbay, K. (2023). A Qualitative Investigation into the Main Problems of Yacht and Marina Operators in Turkey. Anais Brasileiros De Estudos Turisticos-Abet.
  • Scarpato, R. (2002). Sustainable Gastronomy as a Tourist Product. In Hjalager A.M. and Richards, G. (eds.), Tourism and Gastronomy, (s. 51-70). London: Routlendge Publishing.
  • Serçek, G. Ö. & Serçek, S. (2015). The Role and Importance of Gastronomy Tourism on Destination Branding. Journal of Tourism Theory and Research, 1(1), 15-28.
  • Sio, K. P., Fraser, B. & Fredline, L. (2024). A Contemporary Systematic Literature Review of Gastronomy Tourism and Destination Image. Tourism Recreation Research, 49(2), 312-328.
  • Soares, C. (2019). Archestratus In Perspectıve: The Ingredients. Petits Propos Culinaires, (115).
  • Sorcaru, I. A. (2019). Gastronomy Tourism-A Sustainable Alternative for Local Economic Development. Annals of the University Dunarea de Jos of Galati: Fascicle: I, Economics & Applied Informatics, 25(1).
  • Sormaz, U., Akmese, H., Gunes, E. & Aras, S. (2016). Gastronomy in Tourism. Procedia Economics and Finance, 39, 725-730.
  • Şahin, G. G. & Ünver, G. (2015). Destinasyon Pazarlama Aracı Olarak “Gastronomi Turizmi”: İstanbul’un Gastronomi Turizmi Potansiyeli Üzerine Bir Araştırma. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 3(2), 63-73.
  • Tarr, A. (2016). Food and Culture From Local Relationality to Global Responsibility. Journal of Dialogue and Culture, 5, (1), 52-62.
  • Tolga, Ö. & Yatkın, Ö. (2017). Antik Dönemdeki Damak Tadının Günümüz Yansıması. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 5 (Special Issue 2), 103-116.
  • Üzülmez, M. & Akdağ, G. (2020). Gastronomi Turizminde Yeni Tur Rotaları: 3 A (Adana-Antep-Antakya) Lezzet Bölgesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8(4), 51-63.
  • Wilkins, J. (2008). Athenaeus The Navigator. The Journal of Hellenic Studies, 128: 132-152.
  • Wilkins, J. & Hill, S. (2011). Archestratus: Fragments from The Life of Luxury. Prospect Books.
  • Williams, H. A., Williams, R. L. & Omar, M. (2014). Gastro-Tourism as Destination Branding in Emerging Market. International Journal of Leisure and Tourism Marketing, 4 (1), 1-18.
  • Williams, H. A., Yuan, J. & Williams Jr, R. L. (2019). Attributes of Memorable Gastro-Tourists’ Experiences. Journal of Hospitality & Tourism Research, 43(3), 327-348.
  • Vorasiha, E. (2018). The Travelling Route for Gastronomic Tourism via Salt in Western Region of Thailand. African Journal of Hospitality, Tourism and Leisure, 7 (3).
  • Yıldız, N., Acar, V. & Tanrısevdi, A. (2022). Spa’dan Gastronomiye: Ege Bölgesini Keşfetmeye Yönelik Bir Tur Önerisi. Turist Rehberliği Nitel Araştırmalar Dergisi, 3 (1), 19-38.
Toplam 74 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gastronomi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Eren Gönül 0000-0003-4668-5490

Yayımlanma Tarihi 17 Haziran 2025
Gönderilme Tarihi 4 Ekim 2024
Kabul Tarihi 19 Şubat 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 12 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Gönül, E. (2025). Gelalı Archestratus’un Anadolu Gezilerinin Gastronomi Turizmi Kapsamında Değerlendirilmesi. Turizm Akademik Dergisi, 12(1), 53-69.
AMA Gönül E. Gelalı Archestratus’un Anadolu Gezilerinin Gastronomi Turizmi Kapsamında Değerlendirilmesi. Turizm Akademik Dergisi. Haziran 2025;12(1):53-69.
Chicago Gönül, Eren. “Gelalı Archestratus’un Anadolu Gezilerinin Gastronomi Turizmi Kapsamında Değerlendirilmesi”. Turizm Akademik Dergisi 12, sy. 1 (Haziran 2025): 53-69.
EndNote Gönül E (01 Haziran 2025) Gelalı Archestratus’un Anadolu Gezilerinin Gastronomi Turizmi Kapsamında Değerlendirilmesi. Turizm Akademik Dergisi 12 1 53–69.
IEEE E. Gönül, “Gelalı Archestratus’un Anadolu Gezilerinin Gastronomi Turizmi Kapsamında Değerlendirilmesi”, Turizm Akademik Dergisi, c. 12, sy. 1, ss. 53–69, 2025.
ISNAD Gönül, Eren. “Gelalı Archestratus’un Anadolu Gezilerinin Gastronomi Turizmi Kapsamında Değerlendirilmesi”. Turizm Akademik Dergisi 12/1 (Haziran 2025), 53-69.
JAMA Gönül E. Gelalı Archestratus’un Anadolu Gezilerinin Gastronomi Turizmi Kapsamında Değerlendirilmesi. Turizm Akademik Dergisi. 2025;12:53–69.
MLA Gönül, Eren. “Gelalı Archestratus’un Anadolu Gezilerinin Gastronomi Turizmi Kapsamında Değerlendirilmesi”. Turizm Akademik Dergisi, c. 12, sy. 1, 2025, ss. 53-69.
Vancouver Gönül E. Gelalı Archestratus’un Anadolu Gezilerinin Gastronomi Turizmi Kapsamında Değerlendirilmesi. Turizm Akademik Dergisi. 2025;12(1):53-69.