It is known that the active substances present in plants contribute to many biochemical processes and provide the balance of organisms. This study aims to determine the antioxidant and antiradical properties of the methanol extract of Artemisia spicigera (A. spicigera) C. Koch leaves and to measure the levels of trace elements and vitamins E and K. Trace element analyses were performed by the Inductively Coupled Plasma - Optical Emission Spectroscop dry ashing and vitamin analyses were performed by the High Performance Liquid Chromatography method. Vitamin C, total phenol and flavonoid contencts, antioxidant capacity, DPPH•, ABTS•+, O2•-, H2O2 and OH• values were determined spectrophotometrically. Total phenolic and flavonoid contents and antioxidant capacity were determined as 18.45 ± 0.39 mgGA/g, 26.29 ± 1.64 mgQE/g and 44.08 ± 2.91 mMAA/g, respectively. Mn, Zn, Cu, α-tocopherol, phylloquinone and ascorbic acid levels were found as 287.32 ± 0.57, 104.36 ± 2.12, 37.40 ± 0.10, 10.28 ± 0.75, 0.149 ± 0.047 μmol/kg and 217.36 ± 29.20 mg/100g, respectively. In vitro antioxidant properties determined by DPPH•, ABTS•+, H2O2 and OH• assays showed maximum inhibitory with respective IC50 values of 61.83 ± 0.68, 71.74 ± 0.79, 34.25 ± 0.74 and 77.91 ± 0.88 μg/mL. The IC50 values of these assays showed promising antioxidant power. The results obtained in this study showed that the plant leaves migth be a potential candidate for in vivo studies to be evaluated in the future. A. spicigera can be also used as a potential supplement or in the pharmaceutical industries as a source of natural antioxidants.
Artemisia spicigera reactive oxygen species metal α-tocopherol phylloquinone
Van Yüzüncü Yıl University Scientific Research Projects Coordination Unit
2022/FDK-9894
This study was supported by Van Yüzüncü Yıl University Scientific Research Projects Coordination Unit with project number 2022/FDK-9894.
Bitki içeriklerinde bulunan aktif maddelerin pek çok biyokimyasal süreçteki katkıları ve canlı organizmanın dengesini sağladığı bilinmektedir. Bu çalışmada, Artemisia spicigera (A. spicigera) C. Koch yaprağının metanol ekstraktının antioksidanve antiradikal özelliklerinin belirlenmesi ve iz element ile vitamin seviyelerinin ölçülmesi amaçlanmıştır. İz element analizleri Endüktif Eşleştirilmiş Plazma – Optik Emisyon Spektroskopisi kuru külleme ile vitamin E ve K analizleri ise Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi yöntemi ile belirlenmiştir. Vitamin C, toplam fenol ve flavonoid içerikleri, antioksidan kapasite, DPPH•, ABTS•+, O2•-, H2O2 ve OH• değerleri spektrofotometrik olarak tespit edilmiştir. Toplam fenolik ve flavonoid içerik ile antioksidan kapasitesi sırasıyla 18,45 ± 0,39 mgGA/g, 26,29 ± 1,64 mgQE/g ve 44,08 ± 2,91 mMAA/g olarak belirlenmiştir. Mn, Zn, Cu, α-tokoferol, filokinon ve askorbik asit düzeyleri sırasıyla 287,32 ± 0,57, 104,36 ± 2,12, 37,40 ± 0,10, 10,28 ± 0,75, 0,149 ± 0,047 μmol/kg ve 217,36 ± 29,20 mg/100g olarak bulunmuştur. DPPH•, ABTS•+, H2O2 ve OH• deneyleri ile belirlenen in vitro antioksidan özelliklerin, ilgili IC50 değerleri 61,83 ± 0,68, 71,74 ± 0,79, 34,25 ± 0,74 ve 77,91 ± 0,88 μg/mL ile maksimum inhibitör göstermiştir. Bu testlerin IC50 değerleri ümit verici antioksidan güç göstermiştir. Bu sonuçlar gelecekte değerlendirilecek in vivo çalışmalar için A. Spicigera yaprağının potansiyel bir aday olabileceğini kapsamlı bir şekilde göstemiştir. A. spicigera aynı zamanda potansiyel bir takviye veya doğal antioksidan kaynağı olarak ilaç endüstrisinde de kullanılabilir.
2022/FDK-9894
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bitki Biyokimyası |
Bölüm | Araştırma Makalesi/Research Article |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2022/FDK-9894 |
Erken Görünüm Tarihi | 7 Temmuz 2025 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 22 Ocak 2025 |
Kabul Tarihi | 9 Mayıs 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Sayı: Online First |
You can reach the journal's archive between the years of 2000-2011 via https://dergipark.org.tr/en/pub/trakyafbd/archive (Trakya University Journal of Natural Sciences (=Trakya University Journal of Science)
Trakya University Journal of Natural Sciences is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License.