Buğday tek yıllık otsu bir bitkidir ve karasal iklim koşullarında yetişmektedir. Buğday; ekmek, makarna, bulgur, erişte vb. ürünlerin üretilmesi için kullanılmaktadır. Buğdaydan elde edilen bu ürünler Türkiye’de beslenmenin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Gerek dünya çapında gerekse ülkemiz için önemli olan buğday çeşitleri ıslah yoluyla elde edilmektedir. TAGEM’e bağlı araştırma enstitüleri ıslah çalışmaları yapmaya ve ıslah edilen çeşidi tescil ettirmeye yetkilidir. Bu çalışmada üreticilerin TAGEM tarafından tescil edilen buğday çeşitlerinden memnuniyet durumları incelenmektedir. Çalışmada ilk olarak buğdayın dekara verimini etkileyen kriterler araştırılmış ve regresyon analiziyle test edilmiştir. Dekara verimini etkileyen kriterler; sulama sayısı, soğuğa dayanıklılık, taban gübresi kullanma durumu ve üst gübresi kullanma durumudur. Analiz sonucuna göre dekara verim ve bu verimi etkileyen kriterler arasında anlamlı sonuç çıkmış olup sulama sayısı, soğuğa dayanıklılık, taban gübresi kullanma durumu ve üst gübresi kullanma durumu verimliliği arttırmaktadır. Buğday üreticilerinin üretimini gerçekleştirdiği buğday çeşitlerinden memnun olup olmama durumu lojistik regresyon analizi ile test edilmiştir. Lojistik regresyon analizi sonucunda üreticilerin tercih edilen buğday çeşidinden memnun olma durumunu etkileyen faktörler istatistiki olarak tercih edilen çeşidin hastalığa dayanaklı olması, yöre iklimine uygunluğu ve çeşidin kalitesi ile anlamlı olarak elde edilmiştir. Sonuç olarak Adana, Mersin Kahramanmaraş ve Sivas illerinde TAGEM tarafından tescil edilen buğday çeşitlerini kullanan üreticilerin bu çeşitlerden memnun olduğu belirlenmiştir. Ancak çeşidin kalitesi, hastalığa dayanıklılık ve yöre iklimine uygun çeşitlerin geliştirilmesi gerekliliği vardır. Ayrıca ürün kalitesine etkisi yüksek olan sulama sayıları ile ilgili alt yapısı uygun bölgelerde sulama alt yapıları oluşturularak, sulama faaliyetlerinin daha etkin geliştirilmesi için eğitimler düzenlenebilir.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü
TAGEM/TEPAD/Ü/22/A8/P1/6168
Bu çalışmada; Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen TAGEM/TEPAD/Ü/22/A8/P1/6168 numaralı “TAGEM Tarafından Geliştirilen Buğday Çeşitlerinin Üretici Açısından Memnuniyeti ve Takibi (T1+) (Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Sivas)” isimli projeden elde edilen verilerden yararlanılmıştır. Çalışma alanında ankete katılan üreticilere ve çalışmalarımıza destek olan İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri çalışanlarına teşekkür ederiz. Bu makalede 2022 yılına ait araştırma verileri kullanılmış olup, çalışmanın yürütülmesi ve sonuçların yazılması esnasında araştırma ve yayın etiğine uyulduğunu beyan ederiz.
Wheat is an annual herbaceous plant and wheat grows in continental climate conditions. Wheat is used to produce products like bread, pasta, bulgur, noodles etc. These products are obtained from wheat constitute an important part of the diet in Turkey. Wheat varieties that important both worldwide and our country are obtained through breeding. Research institutes affiliated with TAGEM are authorized to carry out breeding studies and register the improved variety. In this study, the satisfaction status of producers with wheat varieties registered by TAGEM is examined. In the study, firstly, the criteria affecting the yield of wheat per decare were investigated and tested with regression analysis. The criteria affecting the yield per decare are number of irrigations, resistance to cold, use of bottom fertilizer and use of top fertilizer. According to the analysis results, a significant result was found between the yield per decare and the criteria affecting this yield, and the number of irrigations, resistance to cold, use of bottom fertilizer and use of top fertilizer increase the productivity. Whether wheat producers are satisfied with the wheat varieties that they produce was tested with logistic regression analysis. As a result of logistic regression analysis, the factors affecting the satisfaction of the producers with the preferred wheat variety were statistically significant as the disease resistance of the preferred variety, suitability for the local climate and quality of the variety. As a result, it was determined that the producers using the wheat varieties registered by TAGEM in Adana, Mersin Kahramanmaraş and Sivas provinces were satisfied with these varieties. However, there is a need to develop varieties that are suitable for the quality of the variety, disease resistance and the local climate. In addition, training can be organized to develop irrigation activities more effectively by establishing irrigation infrastructures in regions with suitable infrastructure regarding irrigation numbers that have a high impact on product quality.
TAGEM/TEPAD/Ü/22/A8/P1/6168
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Çiftlik İşletmeleri |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TAGEM/TEPAD/Ü/22/A8/P1/6168 |
Yayımlanma Tarihi | 23 Temmuz 2025 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ağustos 2024 |
Kabul Tarihi | 6 Mart 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 |