This study was conducted to determine the effects of intensive (indoor) and semi-intensive (pasture-based) feeding methods on live weight, live weight gain, slaughter weight and carcass characteristics of Kıvırcık male lambs. A total of 20 Kıvırcık male lambs, 2.5-3 months old, were used in the study, 10 in the intensive system and 10 in the semi-intensive system. The treatment was continued for 56 days. While one group was kept in a closed sheepfold until the end of the fattening, the other group was taken out to pasture during the daytime from the first day of the experiment. As a result, no significant differences were detected between the groups in terms of live weight, slaughter weight and weekly live weight gain. Differences between groups in terms of daily average live weight gain and average live weight gain (over the course of fattening) were found to be significant (P<0.01). No significant differences were observed in terms of cold and hot carcass weights, carcass yields and carcass losses of the lambs. In terms of internal fat weight and internal fat ratio, lambs belonging to the intensive group showed higher values (P<0.05, P<0.01) than those fed on pasture.
Kıvırcık lamb fattening rearing system pasture live weight carcass characteristics
Bu çalışma, entansif (kapalı) ve yarı entansif (meraya dayalı) besleme yöntemlerinin erkek kıvırcık kuzularının canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, kesim ağırlığı ve karkas özellikleri üzerine etkilerini saptamak amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, 10’u entansif sistemde, 10’u ise yarı entansif sistemde olmak üzere 2.5-3 aylık yaşta toplam 20 adet erkek Kıvırcık kuzusu kullanılmıştır. Deneme 56 gün süreyle devam ettirilmiştir. Bir grup besi sonuna kadar kapalı ağılda tutulurken, diğer grup denemenin ilk gününden itibaren gündüz saatlerinde meraya çıkarılmıştır. Sonuç olarak, gruplar arasında canlı ağırlık, kesim ağırlığı ve haftalık canlı ağırlık artışları bakımından önemli farklılıklar saptanmamıştır. Günlük ortalama canlı ağırlık artışı ve ortalama canlı ağırlık artışı (besi boyunca) bakımından gruplar arasındaki farklılıklar önemli (P<0.01) bulunmuştur. Kuzulara ait, soğuk ve sıcak karkas ağırlıkları, karkas randımanları ve karkas fireleri bakımından önemli farklılıklar gözlenmemiştir. İç yağı ağırlığı ve içyağı oranı bakımından entansif gruba ait kuzular merada beslenenlere oranla daha yüksek (P<0.05, P<0.01) değerler göstermişlerdir.
Kıvırcık kuzu besisi yetiştirme sistemi mera canlı ağırlık karkas özellikleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvan Besleme |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 25 Ocak 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 29 Ocak 2025 |
Gönderilme Tarihi | 12 Kasım 2024 |
Kabul Tarihi | 16 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 12 Sayı: 1 |