In this study, the effect of adding aronia pulp instead of wet brewers grain pulp to dairy cattle rations on in vitro gas production parameters was examined. The materials of the study consisted of total mixture ration (R1) based on maize silage with a DM content of 52.77%. Two rations were formed by adding 1% (R2) and 2% (R3) aronia pomace to the prepared ration mixture (R1) instead of wet brewers grain pomace. In the study in which in vitro gas production technique was used, gas production (GP) and methane (CH4) production of the groups were determined. Organic matter digestibility (OMD), metabolic energy (ME) and net energy lactation (NEL) values were calculated with the amount of GP obtained at 24th hour of incubation. The number of protozoa, pH values and viscosity were determined as parameters related to rumen fluid. Addition of aronia pulp to the ration decreased the amount of GP and CH4 (P<0.05). As the amount of aronia pulp in the ration increased, rumen pH value increased (P<0.012). At the initial stage of incubation, the number of protozoa in rumen fluid was 0.63x105, whereas at 48th hour of incubation, the number of protozoa ranged between 0.94-1.25 x105. There was no statistical difference between the groups in viscosity of rumen fluid (P>0.05). As a result, it was determined that the addition of aronia pulp to the ration increased the digestibility of the feed and contributed positively to rumen microbiota.
Aronia pulp In Vitro Gas Production Methanogenesis Viscosity
Bu çalışmada, süt sığırı rasyonlarına yaş bira posası yerine aronya posası ilavesinin in vitro gaz üretim parametrelerine olan etkisi incelenmiştir. Araştırmanın materyalini %52.77 KM içeriğine sahip mısır silajına dayalı toplam rasyon karışımı (R1) oluşturmuştur. Hazırlanan rasyon karışımına (R1) yaş bira posası yerine %1 (R2) ve %2 (R3) oranında aronya posası ilave edilerek iki rasyon oluşturulmuştur. In vitro gaz üretim tekniğinin kullanıldığı çalışmada, grupların gaz üretimi (GÜ), metan (CH4) üretimi belirlenmiştir. İnkübasyonun 24. saatinde elde edilen GÜ miktarları ile organik madde sindirilebilirliği (OMS), metabolik enerji (ME) ve net enerji laktasyon (NEL) değerleri hesaplanmıştır. Rumen sıvısına ilişkin parametreler olarak, protozoa sayısı, pH değerleri ve viskozitesi belirlenmiştir. Rasyonlara aronya posası ilavesi GÜ ve CH4 miktarını azaltmıştır (P<0.05). Rasyondaki aronya posası oranı arttıkça rumen pH'sı yükselmiştir (P<0.012). İnkübasyonun başında rumen sıvısındaki protozoa sayısı 0.63x105 iken, inkübasyonun 48. saatinde protozoa sayısı 0.94-1.25 x105 arasında değişmiştir. Gruplar arasında rumen sıvısı viskozitesi açısından istatistiksel bir fark bulunmamıştır (P>0.05). Sonuç olarak, rasyona aronya posası ilavesinin yemin sindirebilirliğini artırdığı ve rumen mikrobiyatına ise olumlu katkı sağladığı belirlenmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvan Besleme |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Temmuz 2025 |
Gönderilme Tarihi | 11 Şubat 2025 |
Kabul Tarihi | 24 Mayıs 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 12 Sayı: 3 |