Etik İlkeler
Munzur Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (MÜSBİD), yayın etiği konusunda en yüksek standartlara bağlı kalmayı taahhüt eder. Dergimizde Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan "Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing" ile Yükseköğretim Kurulu Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi çerçevesinde, etik standartlara büyük önem gösterilmektedir. Yayına katkıda bulunan yazarlar, hakemler ve diğer paydaşların bu etik standartları kabul etmeleri ve bunlara uymaları gerekmektedir.
Detaylı bilgi için lütfen COPE tarafından hazırlanan Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing (Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık İlkeleri ve En İyi Uygulamalar) web sayfasını inceleyiniz.
Aşağıdaki araştırmaları içeren gönderimlerin, etik kurul onayına sahip olmaları, onayın makalede belirtilip belgelenmiş olması zorunludur:
- Anket, gözlem, deney, odak grup görüşmesi, mülakat ve benzeri tekniklerle elde edilen verilerle yürütülen araştırmalar,
- Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında değerlendirilen geriye dönük çalışmalar,
- Hayvanlar üzerinde yürütülen araştırmalar,
- İnsanlar üzerinde yürütülen klinik araştırmalar,
- Bilimsel ve deneysel amaçlarla insan ve hayvan (malzeme ve veri dahil) kullanılan araştırmalar.
Yazar(lar), bu tür araştırmalarda Helsinki Deklarasyonu (2024 yılı revizyonu), Yükseköğretim Kurulu Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi hükümlerine ve ilkelerine uyulduğunu belirtmelidir. Etik kurul onayı gerektiren araştırmalarda, onay bilgileri “Yöntem” bölümünde, makalenin ilk ve son sayfalarında yer almalıdır ve alınan Etik Kurul Onayı’nın makam, tarih ve sayı bilgisi yazılmalıdır.
Ayrıca:
- Diğer profesyonellere ait anket, fotoğraf ve ölçeklerin kullanımı için sahiplerinin onayı zorunludur. Onay, makalede açıkça belirtilmelidir.
- Sanat eseri ve fikirlerin kullanımı durumunda yazarlar, telif hakkı yasalarına uymak zorundadır.
Dergimizde yayımlanan çalışmaların tüm bilimsel, hukuki, mesleki, etik ve benzeri sorumluluğu yazarlarına aittir. Yayımlanan çalışmaların telif hakkı dergiye aittir ve referans gösterilmeden kullanılamaz.
MÜSBİD, COPE'un hazırladığı Guidance for editors: research, audit, and service evaluations yönergesini takip etmektedir. Yazarların, hakemlerin, editörlerin ve yayıncının sorumlulukları aşağıda listelenmiştir. Ayrıntılı bilgi için yukarıda listelenen web sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.
Yayın Politikası
MÜSBİD, Haziran ve Aralık olmak üzere yılda 2 sayı olarak yayımlanan ulusal çift kör hakemli bir dergidir. MÜSBİD’de Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı'nın hazırladığı Bilim/Sanat Alanları belgesindeki Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler temel alanı içine giren çalışmalara yer verilmektedir. MÜSBİD, Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde makale kabul etmektedir. Dergiye gönderilen makalelerin son kabul tarihleri: Bahar dönemi için Kasım ayı sonu, güz dönemi için Mayıs ayı sonu olarak belirlenmiştir.
MÜSBİD, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimini ve dağıtımını benimsemiştir. Bu nedenle gönderilen yazıların entelektüel içeriği, yazarların ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, yaş, engellilik, din, etnik köken, siyaset felsefesine bakılmaksızın değerlendirilir. Editörlerin, hakemlerin ve yazarların, uluslararası yayım etik kurallarına uyması ve makalelerin yazım kuralları şablonuna uyumlu olması zorunluluğu vardır. Yayımlanmak üzere çalışmalarını göndermiş olan yazarlar, yazıları ile ilgili telif haklarını zorunlu olarak MÜSBİD’e devretmiş sayılırlar. Yazarların çalışmalarındaki değerlendirmeleri, dergimizin resmi görüşü olarak kabul edilmediği gibi bu çalışmaların her türlü sorumluluğu yazarlarına aittir. “Etik Kurul İzni” gerektiren çalışmalar için ilgili “Etik Kurul Raporu”nu yüklemek zorunludur. Etik kurulu gerektiren ama bu rapora sahip olmayan çalışmaların dergimizde yayımlanması mümkün değildir. Dergimize gönderilen çalışmalarla ilgili intihal, atıf manipülasyonu, sahte veri uydurma vb. suiistimallerin tespit edilmesi halinde yayım ve etik ilkelerine göre hareket edilir. Bu durumda çalışmanın yayımlanmasını önlemek, yayımdan kaldırmak ya da başka işlemler yapmak için gerekli her türlü adım atılır.
Yazarlardan gönderdikleri çalışmalar için herhangi bir ücret talep edilmez.