Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi araştırma etiğinde uluslararası yüksek standartları benimsemektedir. Çalışmaların etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.
Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi yayın kuralları gereğince, etik kurul izni gerektiren çalışmalar için, iznin hangi kurumdan, hangi amaç ve kapsamda, hangi tarih ve sayı numarasında alındığını belirten ifadeler, makalenin dergi editörlüğüne iletilmesi sürecinde mutlaka bildirilmeli ve alınan izin dergi sistemine yüklenmelidir. Aksi takdirde hakem süreci başlatılamamaktadır.
Etik kurul izni gerektiren çalışmalar aşağıdaki gibi listelenmektedir:
Ayrıca, kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi ve başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve bu iznin belgelendirilmesi gerekmektedir.
Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi açık erişim ilkesini benimsemektedir. Dergi, açık erişimlidir ve derginin tüm içeriği okura ya da okurun dahil olduğu kuruma ücretsiz olarak sunulmaktadır.
Yönetim Bilişim Dergisi okurları, ticari amaçlar haricinde, yayıncı ya da yazardan izin almadan dergi makalelerinin tam metnini okuyabilir, indirebilir ve kopyalayabilir. İlgili makalelerden kaynak göstererek yararlanabilir.
Dergimizin açık erişim politikası Budapeşte Açık Erişim Girişimi'nin kuralları ile uyumludur: http://www.budapestopenaccessinitiative.org/read
Yazar(lar)ın ilk gönderi, değerlendirme ve erken görünüm aşamasında, geri çekme işlemlerinde dergi editörüyle iş birliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır. İlk gönderi veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasını geri çekme talebinde bulunmak isteyen yazar(lar), DergiPark sisteminde geri çekme işlemini yapmalıdır.
Yayın kurulunun değerlendirme aşamasındaki çalışmada telif hakkı ve intihal yapıldığının tespit etmesi durumunda çalışma, yayın kurulu tarafından geri çekilebilir. Editör; tespit edilen durumları detaylı bir şekilde kaynak göstererek yazarlara iade etme hakkına sahiptir. Yayın kurulu, yayımlanmış veya erken görünümdeki bir çalışmada telif hakkı ihlali ve intihal yapıldığını tespit etmesi durumunda, en geç 15 gün içerisinde geri çekme işlemlerini gerçekleştirir: Makale yayınlanmışsa ve etik ihlal tespit edilmişse; “Geri Çekildi” ifadesi başlığa eklenir. Ayrıca; yayın kurulu etik ihlalde bulunulan çalışma yazar(lar)ının daha önce yayınlanmış çalışmalarının yayım evlerine veya yayım kurullarına, yayımlanan çalışmaların geçerlik ve güvenilirliğini güvence altına almalarını veya geri çekmelerini önerebilir.
Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi, yayın politikası gereğince, yayınlanmak üzere dergiye gönderilen makalelerde gerçek anlamda katkı sağlayan kişiler yazar olarak yazılmalıdır. Makalenin yazar/yazarları, çalışma kapsamında herhangi bir kişisel ve finansal çıkar çatışması olmadığını bildirmekle yükümlüdür. Yazarlar, çalışmayı dergiye gönderirken bu durumu dergi sisteminde belirtmelidir.
Hakemler, değerlendirdikleri makalede herhangi bir çıkar çatışması olduğundan şüphelendiklerinde değerlendirme süreci ile ilgili olarak dergi editörlüğüne bilgi vermeli ve gerekirse makale değerlendirmesini reddetmelidirler.
Editörlerin, makalelerle kişisel veya mali açıdan çıkar çatışması olmamalıdır.
Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi, çift-taraflı kör hakemlik süreci kullanmaktadır. Bu nedenle, dergiye sunulan makalelerde; unvan, yazarların isimleri gibi bilgiler yer almamalıdır. Kurallara uygun olarak sunulan bir makale, öncelikle editör tarafından ön incelemeden geçirilmekte, daha sonra en az üç bağımsız hakeme atanmaktadır. Bir makale en az 3 hakem tarafından değerlendirilmekte ve yayına kabul edilmesi için ön şart olarak en az 2 hakem tarafından yayınlanmaya uygun görülmesi gerekmektedir. Gönderilen makaleler için “Düzeltme” kararı alındığında yazarların 15 gün içinde gerekli düzeltmeleri yaparak makalenin son şeklini sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Düzeltmeler belirtilen sürede yapılıp gönderilmediği takdirde, editörler makaleyi reddetme hakkına sahiptir. Hakem onayları sonrasında Editör, makalenin yayınlanıp yayınlanmayacağı konusunda karar yetkisine sahiptir.
Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi’ne gönderilen makaleler intihal kontrol süreçlerinden (iThenticate vb.) geçirilmektedir. Yayından önce tespit edilen intihallerin metnin tümünde %20’nin üstünde çıkması ve tek bir kaynaktan eşleşmenin %5'in üzerinde olması halinde, makale hakem değerlendirme süreci başlatılmadan reddedilmektedir. Yayınlandıktan sonra tespit edilen intihaller için yayından kaldırma işlemi uygulanmakta ve okuyucular için dergide bir editör notu yayınlanmaktadır.
Dergide yayınlanmasından sonra makalenin tüm telif hakları Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi’ne aittir. Yayınlanmış çalışmaların yazarlarına telif ücreti ödenmez. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi onayı olmadan yayınlanmış makaleler başka bir yerde yayınlanamaz ve çoğaltılamaz.
Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi Yayın Kuralları gereğince, Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi’nde, makale yayınlama ve yayınlanan makalelere erişim süreçlerinde herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Yayına kabul edilen makaleler için yazarlara ve hakemlere ücret ödenmemektedir.