Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Etik – Araştırma Etiği:

Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi araştırma etiğinde uluslararası yüksek standartları benimsemektedir. Çalışmaların etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.

Yazar Sorumlukları:
  • Araştırmacılar, araştırma kapsamında yararlandıkları veri, kaynak vb. tüm materyal ve yöntemleri açık bir şekilde paylaşmakla yükümlüdür.
  • İzinsiz veri, yöntem ve sonuçlar kullanılmamalı ve katkıda bulunanlar mutlaka referans gösterilmelidir.
  • Sağlık verileri, ticari sırlar vb. kişisel ve hassas verilerin korunmasına özen gösterilmelidir.
  • Araştırma bulguları eksiksiz ve doğru bir biçimde yorumlanmalı; sonuçlar hiçbir koşulda manipüle edilmeden, objektiflik gözetilerek paylaşmalıdır.
  • Yazar sıralamasında, sıralama; yazar katkılarına göre belirlenmelidir.
  • Cinsiyet, dil, din, ırk vb. bilimsellikle ilişkilendirilmeyen kavramlar üzerinden ayrımcılık yapılmamalıdır.
  • İnsan ve hayvan araştırmalarında, deney sonucunda hiçbir canlının zarar görmemesi noktasında gerekli önlemler alınmalıdır.

Editör ve Hakem Sorumlulukları:
  • Baş editör, makaleleri, yazarların etnik kökeninden, cinsiyetinden, cinsel yöneliminden, uyruğundan, dini inancından ve siyasi felsefesinden bağımsız olarak değerlendirmelidir. Yayına gönderilen makalelerin adil bir şekilde çift taraflı kör hakem değerlendirmesinden geçmelerini sağlamakla yükümlüdür.
  • Baş editör; yazarlar, editörler ve hakemler arasında çıkar çatışmasına izin vermez. Hakem atama konusunda tam yetkiye sahiptir ve dergide yayınlanacak makalelerle ilgili nihai kararı vermekle yükümlüdür.
  • Hakemlerin araştırmayla ilgili, yazarlarla ve/veya araştırmanın finansal destekçileriyle çıkar çatışmaları olmamalıdır. Değerlendirmelerinin sonucunda tarafsız bir yargıya varmalıdırlar. Gönderilmiş yazılara ilişkin tüm bilginin gizli tutulmasını sağlamalı ve yazar tarafında herhangi bir telif hakkı ihlali ve intihal fark ederlerse editöre raporlamalıdırlar. Hakem, makale konusu hakkında kendini vasıflı hissetmiyor ya da zamanında geri dönüş sağlaması mümkün görünmüyorsa, editöre bu durumu bildirmelidir.

Etik – Yasal/Özel Etik Kurul İzin Belgesi Alınması:

Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi yayın kuralları gereğince, etik kurul izni gerektiren çalışmalar için, iznin hangi kurumdan, hangi amaç ve kapsamda, hangi tarih ve sayı numarasında alındığını belirten ifadeler, makalenin dergi editörlüğüne iletilmesi sürecinde mutlaka bildirilmeli ve alınan izin dergi sistemine yüklenmelidir. Aksi takdirde hakem süreci başlatılamamaktadır.
Etik kurul izni gerektiren çalışmalar aşağıdaki gibi listelenmektedir:

  • Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
  • İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması
  • Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar

Ayrıca, kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi ve başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve bu iznin belgelendirilmesi gerekmektedir.

Etik – Yayın Etiği:

  • Gönderilen tüm makaleler orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmamalıdır.
  • Çalışma eğer bir tezden türetilmiş veya başka bir bilimsel etkinlikte sunulmuş/yayımlanmışsa bu durumun editöre bildirilmesi ve araştırma içerisinde belirtilmesi gerekmektedir.
  • Tez, sunum veya bildiri olarak kullanılmış ve makale olarak dergimize gönderilen çalışmalar için daha önceki kullanımına yönelik bilgiler ilk sayfada dipnot olarak verilmelidir.
  • Çalışma özet bildiri olarak yayınlanmış ise; bildiri başlığı, etkinliğin adı, tarihi ve yer bilgisi yazılmalıdır.
  • Çalışma lisansüstü tezlerden üretilmiş ise; tezin adı, danışmanın adı, yapıldığı üniversite ve enstitü bilgileri ile birlikte tamamlanma tarihi ve yer bilgisi yazılmalıdır.
  • Çalışma araştırma kurumu veya fonu tarafından desteklenmiş ise; destek sağlayan kuruluş adı, proje numarası ve tamamlandığı tarih bilgisi yazılmalıdır.
  • Belirtilen koşullar dışında sunulmuş ve bir kısmı yayınlanmış çalışmalardan üretilmiş makaleler için etkinlik bilgileri ayırt edici şekilde yazılmalıdır.
  • Ortak araştırmalar için yazarlar ortak sorumluluk ilkesini benimsemelidir.
  • Araştırma kapsamında yararlanılan şekil, tablo vb. destekleyici bileşenlerin telif hakkına tabi olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkâr edilen yazarlık, araştırma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir.

Politikalar – Açık Erişim Politikası:

Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi açık erişim ilkesini benimsemektedir. Dergi, açık erişimlidir ve derginin tüm içeriği okura ya da okurun dahil olduğu kuruma ücretsiz olarak sunulmaktadır.
Yönetim Bilişim Dergisi okurları, ticari amaçlar haricinde, yayıncı ya da yazardan izin almadan dergi makalelerinin tam metnini okuyabilir, indirebilir ve kopyalayabilir. İlgili makalelerden kaynak göstererek yararlanabilir.
Dergimizin açık erişim politikası Budapeşte Açık Erişim Girişimi'nin kuralları ile uyumludur: http://www.budapestopenaccessinitiative.org/read

Politikalar – Makale Geri Çekme Politikası:

Yazar Sorumlulukları:

Yazar(lar)ın ilk gönderi, değerlendirme ve erken görünüm aşamasında, geri çekme işlemlerinde dergi editörüyle iş birliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır. İlk gönderi veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasını geri çekme talebinde bulunmak isteyen yazar(lar), DergiPark sisteminde geri çekme işlemini yapmalıdır.

Yayın Kurulunun Sorumlulukları:

Yayın kurulunun değerlendirme aşamasındaki çalışmada telif hakkı ve intihal yapıldığının tespit etmesi durumunda çalışma, yayın kurulu tarafından geri çekilebilir. Editör; tespit edilen durumları detaylı bir şekilde kaynak göstererek yazarlara iade etme hakkına sahiptir. Yayın kurulu, yayımlanmış veya erken görünümdeki bir çalışmada telif hakkı ihlali ve intihal yapıldığını tespit etmesi durumunda, en geç 15 gün içerisinde geri çekme işlemlerini gerçekleştirir: Makale yayınlanmışsa ve etik ihlal tespit edilmişse; “Geri Çekildi” ifadesi başlığa eklenir. Ayrıca; yayın kurulu etik ihlalde bulunulan çalışma yazar(lar)ının daha önce yayınlanmış çalışmalarının yayım evlerine veya yayım kurullarına, yayımlanan çalışmaların geçerlik ve güvenilirliğini güvence altına almalarını veya geri çekmelerini önerebilir.

Politikalar – Çıkar Çatışması:

Yazarlar:

Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi, yayın politikası gereğince, yayınlanmak üzere dergiye gönderilen makalelerde gerçek anlamda katkı sağlayan kişiler yazar olarak yazılmalıdır. Makalenin yazar/yazarları, çalışma kapsamında herhangi bir kişisel ve finansal çıkar çatışması olmadığını bildirmekle yükümlüdür. Yazarlar, çalışmayı dergiye gönderirken bu durumu dergi sisteminde belirtmelidir.

Hakemler:

Hakemler, değerlendirdikleri makalede herhangi bir çıkar çatışması olduğundan şüphelendiklerinde değerlendirme süreci ile ilgili olarak dergi editörlüğüne bilgi vermeli ve gerekirse makale değerlendirmesini reddetmelidirler.

Editörler:

Editörlerin, makalelerle kişisel veya mali açıdan çıkar çatışması olmamalıdır.

Politikalar – Değerlendirme Süreci:

Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi, çift-taraflı kör hakemlik süreci kullanmaktadır. Bu nedenle, dergiye sunulan makalelerde; unvan, yazarların isimleri gibi bilgiler yer almamalıdır. Kurallara uygun olarak sunulan bir makale, öncelikle editör tarafından ön incelemeden geçirilmekte, daha sonra en az üç bağımsız hakeme atanmaktadır. Bir makale en az 3 hakem tarafından değerlendirilmekte ve yayına kabul edilmesi için ön şart olarak en az 2 hakem tarafından yayınlanmaya uygun görülmesi gerekmektedir. Gönderilen makaleler için “Düzeltme” kararı alındığında yazarların 15 gün içinde gerekli düzeltmeleri yaparak makalenin son şeklini sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Düzeltmeler belirtilen sürede yapılıp gönderilmediği takdirde, editörler makaleyi reddetme hakkına sahiptir. Hakem onayları sonrasında Editör, makalenin yayınlanıp yayınlanmayacağı konusunda karar yetkisine sahiptir.

Politikalar – İntihal Politikası:

Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi’ne gönderilen makaleler intihal kontrol süreçlerinden (iThenticate vb.) geçirilmektedir. Yayından önce tespit edilen intihallerin metnin tümünde %20’nin üstünde çıkması ve tek bir kaynaktan eşleşmenin %5'in üzerinde olması halinde, makale hakem değerlendirme süreci başlatılmadan reddedilmektedir. Yayınlandıktan sonra tespit edilen intihaller için yayından kaldırma işlemi uygulanmakta ve okuyucular için dergide bir editör notu yayınlanmaktadır.

Politikalar – Telif Hakkı Düzenlemesi:

Dergide yayınlanmasından sonra makalenin tüm telif hakları Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi’ne aittir. Yayınlanmış çalışmaların yazarlarına telif ücreti ödenmez. Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi onayı olmadan yayınlanmış makaleler başka bir yerde yayınlanamaz ve çoğaltılamaz.

Politikalar – Ücret Politikası:

Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi Yayın Kuralları gereğince, Yönetim Bilişim Sistemleri Dergisi’nde, makale yayınlama ve yayınlanan makalelere erişim süreçlerinde herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Yayına kabul edilen makaleler için yazarlara ve hakemlere ücret ödenmemektedir.

Son Güncelleme Zamanı: 15.07.2025 12:38:29