Obesity is an important public health problem that is common worldwide. With obesity, there is an increase in many diseases, including hypertension, cardiovascular diseases and diabetes, which are risk factors for COVID-19. In 2009, obesity was first defined as a risk factor for disease severity and mortality in infected individuals in the pandemic caused by H1N1 Influenza A virus affecting the upper respiratory tract. Then, Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus MERS-CoV , which emerged in 2012, was also found to be more common in individuals with obesity. These findings, which show that obesity increases the risk of disease severity and death in viral respiratory infections, suggest that obesity may increase the risk of another viral respiratory disease, COVID-19. Studies show that individuals with obesity suffer from COVID-19 disease more severely than individuals with normal body weight, and their intensive care unit needs are higher. Obesity is a risk factor for more severe COVID-19 disease due to a low-grade inflammatory condition and weakened immunity. There are studies in the literature showing that obesity as well as low body weight negatively affect the outcomes of COVID-19 disease. These studies revealed that COVID-19 patients with low body weight are at greater risk of mechanical ventilation and death. It has been observed that low body mass index and low body weight especially in infected elderly individuals increase the severity of COVID-19. Therefore, individuals having ideal body weight can prevent the negative consequences of COVID-19 disease. In addition, healthy nutrition plays an important role in the optimal functioning of the immune system and weight control.
Obezite, dünya genelinde yaygın olarak görülen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Obezite ile birlikte COVID-19 için risk faktörü olan hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar ve diyabet dahil olmak üzere birçok hastalıkta artış görülmektedir. 2009 yılında üst solunum yolunu etkileyen H1N1 Influenza A virüsünün neden olduğu pandemide, obezite ilk kez enfekte bireylerde hastalık şiddeti ve mortalite için bir risk faktörü olarak tanımlanmıştır. Ardından 2012’de ortaya çıkan Orta Doğu Solunum Sendromu Koronavirüsünün MERS-CoV de obezitesi olan bireylerde daha yaygın olduğu görülmüştür. Viral solunum enfeksiyonlarında obezitenin hastalığın şiddeti ve ölüm riskini artırdığını gösteren bu bulgular, obezitenin başka bir viral solunum hastalığı olan COVID-19 riskini artırabileceğini düşündürmüştür. Literatür, obezitesi olan bireylerin normal vücut ağırlığına sahip olan bireylere göre COVID-19 hastalığını daha şiddetli geçirdiğini ve yoğun bakım ünitesi ihtiyaçlarının daha fazla olduğunu göstermektedir. Obezite düşük dereceli inflamatuvar durum ve zayıflamış bağışıklık nedeniyle daha şiddetli COVID-19 hastalığı için bir risk faktörüdür. Literatürde obezitenin yanı sıra düşük vücut ağırlığının da COVID-19 hastalığının sonuçlarını olumsuz yönde etkilediğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmalar, düşük vücut ağırlığına sahip COVID-19 hastalarının mekanik ventilasyon ve ölüm açısından daha fazla risk altında olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle enfekte yaşlı bireylerde düşük beden kütle indeksi ve zayıflığın COVID-19’un şiddetini arttırdığı görülmüştür. Dolayısıyla bireylerin ideal vücut ağırlığına sahip olmaları COVID-19 hastalığının olumsuz sonuçlarını önleyebilir. Bunlara ek olarak bağışıklık sisteminin en iyi şekilde çalışmasında ve ağırlık kontrolünün sağlanmasında sağlıklı beslenme önemli bir yer tutmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Ağustos 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 2 |