Son yıllarda, yükseköğretim kurumları tarafından sunulan hizmetlerin kalitesi, hem araştırmacılar hem de politika yapıcılar tarafından yoğun bir şekilde tartışılmaktadır. Şüphesiz, mezun olunan okul ile mezunlar arasında güçlü ve yaşam boyu süren bir ilişki, yükseköğretim kurumlarının kalitesinin temel göstergelerinden biridir. Bu çalışma dünyadaki en iyi üniversiteler tarafından mezunlarıyla yaşam boyu süren bir ilişki kurmak için kullanılan araç ve metotları incelemektedir. Çalışmada yapılan ankette mezunlarla iletişim kurmak için kullanılan kanallar, üniversiteler tarafından mezunlara sunulan hizmetler ve mezunların üniversitelerine hangi yollarla katkı yaptıklarına ilişkin sorular yer almaktadır. Anket, Times Higher Education tarafından yapılan 2016-2017 Dünya Üniversiteler Sıralamasındaki en iyi 200 üniversiteye gönderilmiş ve böylece en iyi uygulamaların belirlenmesine çalışılmıştır. Çalışmanın literatüre ana katkısı, üniversiteler ile mezunlar arasındaki ilişkiye yönelik en iyi uygulamaların temel unsurlarını açıklamak ve bu ilişkinin iyileştirilebilmesi için uygulanabilecek politika önerileri sunmaktır.
In recent years, the quality of the services provided by higher education institutions has been intensively debated both by researchers and policy makers. Undoubtedly, a strong and lifelong relationship between alumni and their alma mater is one of the main indicators of the quality of higher education institutions. This study investigates the tools and methods used by the best universities in the world in order to create and develop a lifelong relationship with their alumni. The survey used in the study asked about the channels used to contact with alumni, the services provided to alumni by the universities and the ways used by the alumni to contribute to their universities. This survey was sent to the best two hundred universities in the world according to the Times Higher Education World University Rankings 2016-2017 in order to find out best practices. The main contribution of the present study is to explain the fundamental elements of best practices with regard to the relations between alumni and universities and to present policy proposals which can be implemented in order to improve these relations.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Eğitim Üzerine Çalışmalar |
Bölüm | Ampirik Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 8 Sayı: 3 |
Yükseköğretim Dergisi (TÜBA-HER), ESCI, TR Dizin, EBSCO ve Google Scholar tarafından dizinlenmektedir.
Yayıncı
Vedat Dalokay Caddesi No: 112 Çankaya 06670 ANKARA
Yükseköğretim Dergisi / TÜBA Higher Education Research/Review (TÜBA-HER), dergide yayımlanan makalelerde ifade edilen görüşleri resmî olarak benimsememekte ve derginin basılı ya da çevrim içi sürümlerinde yer alan herhangi bir ürün veya hizmet reklamı konusunda garanti vermemektedir. Yayımlanan makalelerin bilimsel ve hukuki sorumluluğu yazarlara aittir.
Makalelerle birlikte gönderilen resim, şekil, tablo vb. materyaller özgün olmalı ya da daha önce yayımlanmışlarsa, hem basılı hem de çevrim içi sürümlerde yayımlanmak üzere eser sahibinden alınmış yazılı izinle birlikte sunulmalıdır. Yazarlar, makaleleri yayımlanmak üzere kabul edildiğinde tüm yayın haklarını derginin yayıncısı olan Türkiye Bilimler Akademisi’ne (TÜBA) devrettiklerini kabul ederler. Yayımlanan tüm içeriklerin (metin ve görsel materyaller) telif hakları dergiye aittir. Dergide yayımlanmak üzere kabul edilen makaleler için telif hakkı ya da başka bir ad altında ödeme yapılmaz ve yazar(lar)dan makale işlem ücreti alınmaz; ancak yeniden baskı (reprint) talepleri yazarın sorumluluğundadır.
Bilimsel bilgi ve araştırmalara küresel açık erişimi teşvik etmek amacıyla TÜBA, çevrim içi olarak yayımlanan tüm içeriklerin (aksi belirtilmedikçe) okuyucular, araştırmacılar ve kurumlar tarafından serbestçe kullanılmasına izin vermektedir. Bu kullanım, eserin kaynağının belirtilmesi koşuluyla ve ticari amaç dışında, herhangi bir değişiklik yapılmaksızın Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) lisansı kapsamında mümkündür. Ticari kullanım için lütfen yayıncı ile iletişime geçiniz.