Bu çalışmada, Türkiye’nin Afyonkarahisar ilinde yetişen yabani yenilebilir bitkilerin yapraklarının antioksidan aktiviteleri, toplam fenolik içerikleri (TPC), toplam flavonoid içerikleri ve fenolik bileşenler araştırılmıştır. Antioksidan aktiviteler 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH), 2,2ˊ-azin-bis (3-etilbenz-tiazolin-6-sülfonik asit) diamonyum tuzu (ABTS) ve demir indirgeyici antioksidan güç (FRAP) analizleri ile ölçülürken, fenolik asitler ve flavonoidler HPLC ile tanımlanıp miktarları belirlenmiştir. Bu bitkiler Lactuca serriola L. (acı marul), Thymus vulgaris L. (kekik), Sinapis arvensis L. (hardal), Malva neglecta L. (ebegümeci), Amaranthus retroflexus L. (kızılbacak), Tragopogon longirostris bisch (tekesakalı), Taraxacum officinale (acıgünek) ve Chenopodium album'dur (sirken). Bitki yapraklarında fenolik asitler (gallik asit, ferulik asit, klorojenik asit, p-kumarik asit, ellagik asit, vanilik asit, kafeik asit, sinnamik asit, 4-hidroksibenzoik asit, 2,5-dihidroksibenzoik asit) ile flavonoidlerin (kateşin, apigenin, naringin, rutin ve kuersetin) miktarları belirlenmiştir. Tüm bitkiler antioksidan özellik göstermiş fakat Tragopogon longirostis bisch, Sinapis arvensis L. ve Thymus vulgaris L. diğerlerinden daha yüksek antioksidan aktivite değerine sahip olmuştur. En yüksek toplam fenolik madde içeriği (2.69mg/g) Tragopogon longirostis bisch’e, en yüksek toplam flavonoid içeriği (1.84mg/g) Amaranthus retroflexus’a aittir. Amaranthus retroflexus L. en yüksek gallik asit ve vanilik asid içeriğine sahip iken Malva neglecta L. en yüksek ferulik, klorojenik, ellagik ve sinamik asit içeriğine sahip olmuştur. Tragopogon longirostris bisch en yüksek p-kumarik asit, 4-hidroksibenzoik asit ve 2,5 dihidroksibenzoik asidi düzeyini sergilemiştir. Malva neglecta L.’nin en yüksek kateşin, apigenin ve kuersetin düzeyi, Thymus vulgaris L.’nin ise en yüksek naringin ve rutin içeriğine sahip olduğu görülmüştür. Bulgular, bu bitki yapraklarının insan diyetinde doğal antioksidan kaynakları olarak tüketilebileceğini göstermiştir.
In this study, the antioxidant activities, total phenolic content (TPC), total flavonoid content (TFC), and phenolic compounds in the leaves of wild edible plants, grown in Afyonkarahisar, Turkey were investigated. Antioxidant activities were measured by 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH), 2,2ˊ-azine-bis (3-ethylbenz-thiazoline-6-sulfonic acid) diammonium salt (ABTS), and ferric reducing antioxidant power (FRAP) assays, while phenolic acids and flavonoids were identified and quantified by high performance liquid chromatography. The plants included Lactuca serriola L. (bitter lettuce), Thymus vulgaris L. (thyme), Sinapis arvensis L. (mustard), Malva neglecta L. (hibiscus), Amaranthus retroflexus L. (redroot pigweed), Tragopogon longirostris bisch (goat’s beard), Taraxacum officinale (dandelion), and Chenopodium album (baconweed or lamb’s quarters). Phenolic acids, including gallic acid, ferulic acid, chlorogenic acid, p-coumaric acid, ellagic acid, vanillic acid, caffeic acid, cinnamic acid, 4-hydroxybenzoic acid, 2,5-dihydroxybenzoic acid and flavonoids including catechin, apigenin, naringin, rutin and quercetin amounts in plant leaves were determined. All plants showed antioxidant properties but Tragopogon longirostis bisch, Sinapis arvensis L., and Thymus vulgaris L. had higher antioxidant activity than the rest. The highest TPC (2.69 mg/g) belonged to Tragopogon longirostis bisch, and the highest TFC (1.84mg/g) belonged to Amaranthus retroflexus. Amaranthus retroflexus L. had the highest gallic acid and vanillic acid levels. Malva neglecta L. had the highest ferulic, chlorogenic, ellagic, and cinnamic acid contents. Tragopogon longirostris bisch had the highest p-coumaric acid, 4-hydroxybenzoic acid, and 2,5 dihydroxybenzoic acid levels. It was observed that Malva neglecta L. had the highest catechin, apigenin, and quercetin contents while Thymus vulgaris L. had the highest naringin and rutin levels. These results suggested these leaves could be consumed as the sources of natural antioxidants in human diet.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering, Food Chemistry and Food Sensory Science |
Journal Section | Research Papers |
Authors | |
Publication Date | May 11, 2025 |
Submission Date | November 18, 2024 |
Acceptance Date | April 14, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 23 Issue: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).