Bu çalışmada; Terfezia claveryi Chatin’nin besinsel içeriği, antioksidan ve
antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. T. claveryi’de % 89.59 kuru madde, % 0.04 ham kül, % 0.03 ham yağ, % 15.31 ham protein, % 83.47 organik madde, % 399.98 kcal enerji ve % 10.40 nem saptanmıştır. Makro ve mikro element
miktarları ise 52.5 mg/kg K, 560 mg/kg Na, 2.76 mg/kg Fe, 0.37 mg/kg Zn, 0.58
mg/kg Ca olarak belirlenmiştir. T. claveryi’nin total antioksidan seviyesi 1.18 µmol/l ve total oksidan seviyesi 3.45 µmol/l
olarak tespit edilmiştir. Ayrıca; mantarın DNA koruyucu aktivitesi pBR322 plazmit DNA’sı kullanılarak
belirlenmeye çalışılmış ve DNA koruyucu aktivitesinin olmadığı tespit edilmiştir. T. claveryi’nin antimikrobiyal çalışması sonucunda
mikroorganizmalara düşük konsantrasyonlarda bile etki gösterdiği görülmüştür.
Özellikle, P.aeruginosa’ya karşı en
yüksek antimikrobiyal etki gösterdiği
belirlenmiştir. Sonuç olarak T. claveryi’nin besin içerikleri bakımından zengin olması, element
düzeylerinin toksik etki taşımadığı ve tıbbi açıdan önemli bir besin kaynağı
olduğu belirlenmiştir.
In study; It was aimed to determine the nutritional content, antioxidant and antimicrobial activities of Terfezia claveryi Chatin. T. claveryi contained 89.59% dry matter, 0.04% crude ash, 0.03% crude oil, 15.31% crude protein, 83.47% organic matter, 399.98% kcal energy and 10.40% moisture. Macro and micro element contents were determined as 52.5 mg/kg K, 560 mg/kg Na, 2.76 mg/kg Fe, 0.37 mg/kg Zn and 0.58 mg/kg Ca. The total antioxidant level of T. claveryi was 1.18 μmol/l and the total oxidant level was 3.45 μmol/l. Also, the DNA protective activity of the T. claveryi has been identified using pBR322 plasmid DNA, and DNA protective activity was determined to be absent. As a result of the antimicrobial study of T. claveryi, microorganisms have been shown to be effective even at low concentrations. In particular, it has been shown to exhibit the highest antimicrobial activity against P. aeruginosa. In conclusion, it is determined that T. claveryi is rich in nutrient content, element levels are not toxic and it is a medically important food source.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 15, 2018 |
Acceptance Date | October 5, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 19 Issue: 2 |