Amaç: Bu çalışmada Üniversitede eğitim gören kız öğrencilerde sağlıklı beslenme tutumları ile sosyal medya bağımlılığının beden memnuniyeti üzerindeki etkisinin incelemesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı tipte yapılan bu çalışma, Ocak-Şubat 2023 tarihleri arasında 356 kız öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada öğrencilerle yapılan yüz yüze görüşmelerde öğrencilerin; demografik bilgileri, beslenme alışkanlıkları, bazı antropometrik ölçümleri sorgulanmıştır. Ayrıca öğrencilerin beden imajı durumlarını belirlemek için Stunkard Ölçeği, sosyal medya bağımlılık durumlarını tespit edebilmek için Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği – Yetişkin Formu (SMBÖ-YF) ve sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarını öğrenebilmek için de Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ) uygulanmıştır. Bulgular: Beden memnuniyetsizliği olan kız öğrencilerin memnun olanlara göre, BKİ değerlerinin ve bel çevresi ölçümlerinin daha fazla olduğu ve bu değerler arttıkça beden memnuniyetlerinin daha azaldığı tespit edilirken, beden memnuniyetsizliğine sahip olanların daha fazla ara öğün yaptıkları, daha fazla diyet programına uydukları ve daha fazla besin etiketi okuma alışkanlığına sahip oldukları bulunmuştur (p<0.05). Ayrıca sosyal medyada en çok takip edilen konuların beden memnuniyeti üzerine etkisinin anlamlı olduğu tespit edilmiş olup; sosyal medyada yemek tarifleri, zayıflama ve sağlıklı beslenme+zayıflama konularını takip eden kız öğrencilerin sosyal medya konuları ile ilgilenmeyen öğrencilere göre beden memnuniyetsizliğinin istatistiksel olarak daha fazla olduğu bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: Üniversitede eğitim gören ve beden memnuniyetsizliğine sahip olan kız öğrencilerin genel ve santral obezite ölçümlerinin daha yüksek olduğu ve sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarının ise daha düşük olduğunun tespit edilmesiyle birlikte sosyal medyada özellikle yemek tarifleri, zayıflama ve sağlıklı beslenme konularını takip etmenin de beden memnuniyetsizliği açısından bir risk faktörü oluşturabileceği tespit edilmiştir.
Üniversite öğrencileri Beden memnuniyetsizliği Sosyal medya bağımlılığı Beslenme bilgi düzeyi
Bu çalışma için 26.12.2022 tarih 188 nolu karar ile Toros Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar ve Yayın Etik Kurulu’ndan etik kurulu izni ve çalışmaya katılan tüm öğrencilerden çalışma öncesi onam alınmıştır.
Bu çalışma için finansal destek alınmamıştır.
Çalışmaya katılan öğrencilere teşekkür ederiz.
Aim: This study aimed to examine the effects of healthy eating attitudes and social media addiction on body satisfaction among female students studying at the university. Materials and Methods: This cross-sectional and descriptive study was conducted with 356 female students between January and February 2023. In the study, demographic information, eating habits, and some anthropometric measurements of the students were questioned in face-to-face interviews. In addition, the Stunkard Scale was applied to determine the students' body image status, the Social Media Addiction Scale - Adult Form (SMBO-YF) to determine their social media addiction status, and the Healthy Nutrition Attitude Scale (SBITS) to learn their attitudes towards healthy nutrition. Results: It was found that female students with body dissatisfaction had higher BMI values and waist circumference measurements than those who were satisfied, and as these values increased, their body satisfaction decreased, while those with body dissatisfaction had more snacks, followed more diet programs, and had a habit of reading food labels more (p<0.05). It was also found that the most followed topics on social media had a significant effect on body satisfaction; it was found that female students who followed recipes, weight loss, and healthy nutrition+weight loss topics on social media had statistically higher body dissatisfaction than students who were not interested in social media topics (p<0.05). Conclusion: It was determined that female students studying at university and having body dissatisfaction had higher general and central obesity measurements and lower attitudes towards healthy nutrition, and it was determined that following especially recipes, weight loss, and healthy nutrition topics on social media could also be a risk factor for body dissatisfaction.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Public Health Nutrition |
Journal Section | Original Research |
Authors | |
Publication Date | June 15, 2025 |
Submission Date | February 20, 2025 |
Acceptance Date | May 27, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 15 Issue: 2 |