Su ürünlerine uygulanan işleme teknolojileri ile ürünlerin su aktivitesi düşürülmekte, bakteriyal gelişim yavaşlamakta, ürünlerin raf ömürleri uzamaktadır. Su ürünlerine tuz, baharat ilave edilmesi veya ısıl işlem uygulanması gibi işlemler su ürünleri içerisindeki suyu bağlayarak mikroorganizmalar tarafından kullanılabilir suyu azaltmaktadır. Su aktivitesinin düşürülmesi ile bozulma yapan bakterilerin gelişimi giderek azalmakta ancak ortam küflerin gelişimine olanak sağlamaktadır. Bu nedenle işlenmiş balık ürünlerinde küflerin gelişimi problem haline gelebilmektedir. Ayrıca küfler insanlarda hastalıklara da neden olabilmektedir. Bu derleme çalışmasında küfler, bulaşma kaynakları, insanlarda neden olduğu hastalıklar, balık ürünlerinde izole edilen küfler ve küflerin balık ürünlerinde kontrolüne yönelik çözümlere yer verilmiştir. Sonuç olarak; ürünlerin depolanması esnasında gelişen küflerin oluşturdukları mikotoksinlerin kanserojen maddeler olması nedeniyle küf gelişmiş ürünlerin tüketiminin risk oluşturduğu bilinmeli ve tüketilmemelidir. Balık ürünlerinde küf gelişiminin önlenmesi için gereken önlemler alınmalı ve kalite kayıplarının oluşumu engellenmelidir.
Su ürünlerine uygulanan işleme teknolojileri ile
ürünlerin su aktivitesi düşürülmekte, bakteriyal gelişim yavaşlamakta,
ürünlerin raf ömürleri uzamaktadır. Su ürünlerine tuz, baharat ilave edilmesi
veya ısıl işlem uygulanması gibi işlemler su ürünleri içerisindeki suyu
bağlayarak mikroorganizmalar tarafından kullanılabilir suyu azaltmaktadır. Su aktivitesinin
düşürülmesiyle bozulma yapan bakterilerin gelişimi giderek azalmakta ancak ortam
küflerin gelişimine olanak sağlamaktadır. Bu nedenle işlenmiş balık ürünlerinde
küflerin gelişimi problem haline gelebilmektedir. Ayrıca küfler insanlarda
hastalıklara da neden olabilmektedir. Bu derleme çalışmasında küfler, bulaşma
kaynakları, insanlarda neden olduğu hastalıklar, balık ürünlerinde izole edilen
küfler ve küflerin balık ürünlerinde kontrolüne yönelik çözümlere yer
verilmiştir. Sonuç olarak; ürünlerin depolanması esnasında gelişen küflerin
oluşturdukları mikotoksinlerin kanserojen maddeler olması nedeniyle küf
gelişmiş ürünlerin tüketiminin risk oluşturduğu bilinmeli ve tüketilmemelidir.
Balık ürünlerinde küf gelişiminin önlenmesi için gereken önlemler alınmalı ve
kalite kayıplarının oluşumu engellenmelidir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Fisheries Management |
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | August 27, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 6 Issue: 2 |