Research Article
BibTex RIS Cite

BİZANS DÖNEMİ’NDE HELLESPONT ÇEVRESİNDE ŞARAP ÜRETİMİ

Year 2017, Issue: 20, 221 - 233, 01.03.2017

Abstract

Çanakkale Boğazı, Anadolu’nun kuzeybatısında Karadeniz ve Akdeniz arasında doğal bir geçiş yoludur. Bu coğrafi
özelliği ona önemli bir stratejik önem kazandırır ve sahip olduğu bu önemli stratejik önemi dolayısıyla ticari ve askeri
bakımdan daima önemli bir yer olmuştur. Bizans döneminde bu önemini korumuş ve bir çoğu psikoposluk merkezi
olan önemli yerleşim yerlerine ev sahipliği yapmıştır. Boğazın kritik öneme sahip bu konumu ile birlikte, gerek
Trakya ve gerekse Anadolu kıyılarındaki ekonomik kaynaklarıyla da Bizans için hayli önemli olduğu bilinir. Özellikle
de buradaki verimli topraklardan dolayı, boğaz kıyısında ve kıyıya açılan vadiler boyunca sürdürülen tarımsal
faaliyetlerin, yöre halkının en önemli ekonomik geliri olduğu söylenebilir. Bizans dönemine ilişkin kaynaklarda bu
konu ile ilgili önemli bilgiler bulunur. Bu bilgilerden bölgenin önemli bir tarımsal potansiyele sahip olduğu, üretimi
yapılan ihtiyaç fazlası bazı ürünlerin de ticari olarak oldukça önem arz ettiği anlaşılır. Bölgede gerçekleştirilen bu
tarımsal ve ticari faaliyetlerin en önemlilerinden biri de şüphesiz şarap üretimidir. Nitekim, son yıllarda yapılan
çalışmalar sonrası açığa çıkarılan gelişkin donanımlara sahip bazı şarap üretim işlikleri, buradaki şarap üretiminin
tarımsal ekonomideki ağırlığına işaret eden önemli kanıtlardır. Arkeolojik kazılar sonrası tespit edilen bu yapıların
çalışma boyunca mimari olarak detaylı tanımları yapılmış, ele geçen buluntular sonrası tarihlendirme problemleri
üzerine çözüm önerileri getirilmiştir. Buna göre teknik ve donanımsal bakımdan birbirlerinin aynısı iki yapıdan
Anadolu kıyılarında bulunanın Erken Bizans Dönem boyunca kullanıldığı, Trakya kıyılarında bulunanın ise Bizans’ın
boğaz kıyılarındaki hakimiyetinin son yıllarına kadar faaliyette olduğu söylenebilir. Bu çalışmada Bizans dönemine
ilişkin bu iki endüstri yapısından yola çıkarak, dönemin boğaz kıyılarındaki şarap üretim potansiyeli üzerinde
durulacak ve mevcut veriler ışığında bazı yorumlar getirilmeye çalışılacaktır.

References

  • ANAGNOSTAKIS, I., 2005. “Byzantine Winemaking: On Treading and Pressing grapes” (in Greek with English summary) = “Περί θλίψεων και εκθλίψεων”, Θλιπτήρια και πιεστήρια. Από τους ληνούς στα προβιομηχανικά τσιπουρομάγγανα, Οἶνον ἱστορῶ IV, Aθήνα: 77-167.
  • ARBEL, Y. / AD, U., 2014. “Ganey Tal: Supplying Wine to the Byzantine World” Current World Archaeology 67: 36-40.
  • ARSLAN, N., 2004. “Çan ve Lapseki İlçeleri Yüzey Araştırması Ön Raporu“, Araştırma Sonuçları Toplantısı 21-1. Ankara: 119-126.
  • ARSLAN, N., 2005. “2003 Yılı Lapseki (Lampsakos) ve Çan İlçeleri Yüzey Araştırması“, Araştırma Sonuçları Toplantısı 22-2. Ankara: 317-324.
  • ARSLAN, N., 2007. “Antik Çağda Lampsakos/Lapseki”, Lapseki Sempozyumu: 167-174.
  • ARSLAN, N., 2009a. “2007 Yılı Lampsakos/Lapseki, Abydos ve Çan Yüzey Araştırması” Araştırma Sonuçları Toplantısı 26-1. Ankara: 333-344.
  • ARSLAN, N., 2009b. “Kuzey Troas Bölgesi Yüzey Araştırmaları: Perkote ve Palaiperkote’nin Yer Belirlenmesine İlişkin Sorunlar“, TÜBA-AR 12: 77-87.
  • ARSLAN, N. / BAKAN, C., 2012. “Lampsakos/Lapseki ve Çan 2010 Yılı Yüzey Araştırma Sonuçları“, Araştırma Sonuçları Toplantısı 29-2. Ankara: 453-467.
  • ARTHUR, P., 2006. Byzantine and Turkish Hierapolis (Pamukkale). An Archaeological Guide. İstanbul.
  • AYDINOĞLU, Ü., 2009. Dağlık Kilikia Bölgesinde Antik Çağda Zeytinyağı ve Şarap Üretimi: Üretimin Arkeolojik Kanıtları. İstanbul.
  • AYDINOĞLU, Ü. / ŞENOL, A. K., 2010. Antikçağ’da Anadolu’da Zeytinyağı ve Şarap Üretimi. İstanbul.
  • AYDINOĞLU, Ü. / ALKAÇ, E., 2008. “Rock Cut Wine Presses in Rough Cilicia”, Olba 16: 277-290.
  • DARDENİZ, A. / KAYNAŞ, K. / ATEŞ, F., 2001. “Çanakkale İli Bağcılığının Mevut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri“, Bahçe 30: 25-35.
  • DİLER, A., 1994. “Akdeniz Bölgesi Antik Çağ Zeytin ve Üzüm Presleri 1993”, Araştırma Sonuçları Toplantısı 12. Ankara: 441-458.
  • DİLER, A., 1995. “The Most Common Wine-Press Type Found in the Vicinity of Cilicia and Lycia”, Lykia II: 83-98.
  • DİLER, A., 2005. “Karya’da Zeytinyağı ve Şarap Üretimi” Ramazan Özgan Anı Kitabı (Eds. M. Şahin / İ. H. Mert). İstanbul: 79-86.
  • DİLER, A. / ŞENOL, A. K. / AYDINOĞLU,Ü., 2015. Olive Oil and Wine Production in Eastern Meditteranean during Antiquity / Antikçağ’da Doğu Akdeniz’de Zeytinyağı ve Şarap Üretimi. İzmir.
  • ELTON, H., 2015. “Olive Oil and Wine Production in Isauria: Results from the Göksu Archaeological Project in Turkey”, Olive Oil and Wine Production in Eastern Meditteranean during Antiquity / Antikçağ’da Doğu Akdeniz’de Zeytinyağı ve Şarap Üretimi (Eds. A. Diler / A. K. Şenol / Ü. Aydınoğlu). İzmir: 41-50.
  • FRANKEL, R., 1997. “Presses for Oil and Wine in the Southern Levant in the Byzantine Period”, Dumbarton Oaks Papers 51: 73-84.
  • FRANKEL, R., 1999. Wine and Oil Production in Antiquity in Israel and Other Mediterranean Countries. Sheffield Academic Press.
  • GORNY, R. L., 1996. “Viticulture and Ancient Anatolia”, The Origins and Ancient History of Wine (Eds. P. E. McGovern, S. J. Fleming ve S. H. Katz). Amsterdam: 133-171.
  • GREGORY, T. E., 1991. “Hellespont”, The Oxford Dictionary of Byzantium. (Ed. A. P. Kazhdan). Oxford University Press: 912-913.
  • HAYES, J. W., 1972. Late Roman Pottery. London.
  • HAYES, J. W., 1992. Excavations at Saraçhane in Istanbul. Volume 2: The Pottery. Washington.
  • HIRSCHFELD, Y., 1983. “Ancient Wine Presses in the Park of Aijalon”, Israel Exploration Journal 33/4: 207-218.
  • IVISON, E. A., 2012. “Excavations at the Lower City Enclosure, 1996-2008”, Amorium Reports 3. The Lower City Enclosure. Find Reports and Technical Studies. (Eds. C.S. Lightfoot / E.A.Ivison). İstanbul: 5-151
  • KAZHDAN, A. P., 1991. “Wine”, The Oxford Dictionary of Byzantium. (Ed. A. P. Kazhdan). Oxford University Press: 2200-2202.
  • KOÇYİĞİT, O., 2010. “Amorium’da Bulunan Yeni Veriler Işığında Bizans Dünyasında Şarap Üretimi”, editörler K. Pektaş et. al. XIII. Ortaçağ-Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu. Denizli: 393-402.
  • KOÇYİĞİT, O. 2017 “Eceabat/Maydos’da Ortaya Çıkarılan Bir Bizans Şarap İşliği / An Unearthed Byzantine Wine Installation in Maydos/Eceabat”, 19. Uluslararası Ortaçağ Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu. (21-24 Ekim 2015). Manisa: (baskıda).
  • KOÇYİĞİT, O. / ESİRGEMEZ, Ç., 2016 “Lampsacus’da Geç Antik Bir Kırsal Yerleşim ve Şarap Üretim Atölyesi”, Olba 24: 451-477.
  • LEFORT, J., 2002. “The Rural Economy, Seventh –Twelfth Centuries“, editör Angeliki E. Laiou The Economic History of Byzantium. From Seventh through the Fifteenth Century. Vol. 1. Washington: 231-310.
  • LEWIT, T., 2012. “Oil and Wine Press Technology in Its Economic Context: Screw Presses, the Rural Economy and Trade in Late Antiquity”, Antiquité Tardive 20. Mondes ruraux en Orient et en Occident I: 137-149.
  • LIGHTFOOT, C. S., 2009. “Excavations at Amorium: Results from the Last Ten Years (1998 - 2008)” Archaeology of the Countryside in Medieval Anatolia (Eds. T. Vorderstrasse / J. Roodenberg). Pihans 113: 139-153.
  • McGOVERN, P. E., 2003. Ancient Wine, The Search for the Origins of the Viniculture. Princeton University Press: 14-15.
  • SAZCI, G., 2013. “Maydos Kilisetepe Höyüğü Kazısı 2011 Sezonu Çalışmaları”, Kazı Sonuçları Toplantısı 34-2. Ankara: 45-64.
  • TOUBERT, P., 2002. “Byzantium and the Mediterranean Agrarian Civilization“ The Economic History of Byzantium. From Seventh through the Fifteenth Century vol: 1. (Ed. A E. Laiou). Washington: 377-392.
  • TÜRKER, A. Ç., 2006. “Bizans Döneminde Orta Boğaz Bölgesi ve Madytos”, Çanakkale I. Savaşı ve Tarihi (Ed. İ. G. Yumuşak). İstanbul: 613-625.
  • TÜRKER, A. Ç., 2007. “Gallipoli (Kallipolis) Castle in the Byzantine Period”, The Deltion of the Christian Archaeological Society 28: 55-65.
  • TÜRKER, A. Ç., 2008a. “The Place and Importance of Madytos in Hellespont During the Byzantine Period”, Eceabat Değerleri Sempozyumu (27 Ağustos 2008). Çanakkale: 13-20.
  • TÜRKER, A. Ç., 2008b. “Eceabat’ta Ortaçağ ve Türk Dönemine ait Arkeolojik Veriler”, Eceabat Değerleri Sempozyumu (27 Ağustos 2008). Çanakkale: 31-52.
  • TÜRKER, A. Ç., 2008c. “Gelibolu ve Biga Yarımadasında Bizans Dönemi Şehirleri”, Gelibolu Değerleri Sempozyumu (27-28 Ağustos 2008). Çanakkale: 133-140.
  • TÜRKER, A. Ç., 2008d. “A Byzantine City in the Middle Section of Hellespont: Koila”, Eceabat Değerleri Sempozyumu (27 Ağustos 2008). Çanakkale: 21-30.
  • TÜRKER, A. Ç., 2008e. “Çanakkale Boğazında Bizans Dönemine ait Tarihi ve Arkeolojik Veriler”, Çanakkale Tarihi I. (Ed. M. Demir). İstanbul: 515-585.
  • TÜRKER, A. Ç., 2009. “Early Christian and Byzantine Archaeology on the Valleys Around Madytos”, Anadolu ve Çevresinde Ortaçağ 3: 51-74.
  • TÜRKER, A. Ç., 2010a. “Glazed Byzantine Pottery in Eceabat – Madyos”, XII. Ortaçağ – Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Sempozyumu (15-17 Ekim Çanakkale). İzmir: 15-29.
  • TÜRKER, A. Ç., 2010b. “Hellespont in the Twelfth and Thirteenth Centuries”, I. Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu. İstanbul: 312-323.
  • TÜRKER, A. Ç., 2010c. “Bizans Döneminde Çanakkale Boğazı ve Yerleşim Modelleri: Skamander Vadisi”, Anadolu ve Çevresinde Ortaçağ 4: 53-94.
  • TÜRKER, A. Ç., 2010d. “Lampsacus in Byzantine Period”, Bizans ve Çevre Kültürler - Prof. Dr. Yıldız Ötüken’e Armağan. (Eds.S. Doğan / M. Kadiroğlu). Ankara: 359-367.
  • TÜRKER, A. Ç., 2011. “Hellespontus’daki Praktius - Bergaz Vadisinden Bizans Taş Eserleri”, Anadolu Kültürlerinde Süreklilik ve Değişim. Dr. A. Mine Kadiroğlu’na Armağan. Ankara: 553-576.
  • TÜRKER, A. Ç., 2012. “Archaeological Survey of Early Christian and Byzantine Period on the Valleys that Reached the Hellespont: 2010 Research”, Araştırma Sonuçları Toplantısı 29. Ankara: 401-428.
  • TÜRKER, A. Ç., 2013. “Byzantine Pottery From Dardanos And Kepez in The Hellespontus”, The Deltion of the Christian Archaeological Society 33: 1-15.
  • TÜRKER, A. Ç., 2014a. “A Byzantine Settlement in Kalabaklı Valley in the Hellespontus: Kepez”, Höyük 5: 69-82.
  • TÜRKER, A. Ç., 2014b. “The Byzantine Castle in Akbaş on Thracian Chersonessos”, Turkish Studies 9: 1-11.

WINE MAKING AROUND THE HELLESPONT IN THE BYZANTINE PERIOD

Year 2017, Issue: 20, 221 - 233, 01.03.2017

Abstract

Hellespont is a natural passageway between the Black Sea and the Mediterranean in northwestern Anatolia. This
geographical feature provides it a strategic position and because of this strategic position it has always been an
important point for the commercial and military activities. It maintaned this significance throughout Byzantine period
and have enjoyed many important settlements, such that some of them are bishopric centers in this period. Hellespont
was also known with its economic sources both at the shores of Anatolia and at the shores of Thracia. Especially
owing to its fertile soils, it could be accept that the agricultural activities at the shores of strait and its valleys
were most important incomes for the local inhabitants. There are many significant informations about this activities
in the Byzantine written sources and literature. Based these informations it is understood that the region has a
significant agricultural production potential and some surplus products, which were produced in large quantities was
also important for the commercial activities. One of these agricultural and commercial activities is definetely wine
making. Thus some sophisticated wine production installations are the most important evidences for this activity and
are definetely pointed out an advanced agricultural economy. These buildings, which were determined by the recent
archaeological excavations, were evaluated as architectural features throughout the study and based the evidences
from these excavations their dating problems were also tried to solved. According to this, we can clarify that one
of these buildings, located at the Anatolian shores of the strait was used throughout the early Byzantine period and
the other one, located at the Thracian shores of the strait was contunied to its function until the end of Byzantine
reign in the Hellespont. In the light of these new industrial buildings from the Byzantine period, we can discuss the
agricultural economy of the region and try to bring new reviews for the shores of Hellespont.

References

  • ANAGNOSTAKIS, I., 2005. “Byzantine Winemaking: On Treading and Pressing grapes” (in Greek with English summary) = “Περί θλίψεων και εκθλίψεων”, Θλιπτήρια και πιεστήρια. Από τους ληνούς στα προβιομηχανικά τσιπουρομάγγανα, Οἶνον ἱστορῶ IV, Aθήνα: 77-167.
  • ARBEL, Y. / AD, U., 2014. “Ganey Tal: Supplying Wine to the Byzantine World” Current World Archaeology 67: 36-40.
  • ARSLAN, N., 2004. “Çan ve Lapseki İlçeleri Yüzey Araştırması Ön Raporu“, Araştırma Sonuçları Toplantısı 21-1. Ankara: 119-126.
  • ARSLAN, N., 2005. “2003 Yılı Lapseki (Lampsakos) ve Çan İlçeleri Yüzey Araştırması“, Araştırma Sonuçları Toplantısı 22-2. Ankara: 317-324.
  • ARSLAN, N., 2007. “Antik Çağda Lampsakos/Lapseki”, Lapseki Sempozyumu: 167-174.
  • ARSLAN, N., 2009a. “2007 Yılı Lampsakos/Lapseki, Abydos ve Çan Yüzey Araştırması” Araştırma Sonuçları Toplantısı 26-1. Ankara: 333-344.
  • ARSLAN, N., 2009b. “Kuzey Troas Bölgesi Yüzey Araştırmaları: Perkote ve Palaiperkote’nin Yer Belirlenmesine İlişkin Sorunlar“, TÜBA-AR 12: 77-87.
  • ARSLAN, N. / BAKAN, C., 2012. “Lampsakos/Lapseki ve Çan 2010 Yılı Yüzey Araştırma Sonuçları“, Araştırma Sonuçları Toplantısı 29-2. Ankara: 453-467.
  • ARTHUR, P., 2006. Byzantine and Turkish Hierapolis (Pamukkale). An Archaeological Guide. İstanbul.
  • AYDINOĞLU, Ü., 2009. Dağlık Kilikia Bölgesinde Antik Çağda Zeytinyağı ve Şarap Üretimi: Üretimin Arkeolojik Kanıtları. İstanbul.
  • AYDINOĞLU, Ü. / ŞENOL, A. K., 2010. Antikçağ’da Anadolu’da Zeytinyağı ve Şarap Üretimi. İstanbul.
  • AYDINOĞLU, Ü. / ALKAÇ, E., 2008. “Rock Cut Wine Presses in Rough Cilicia”, Olba 16: 277-290.
  • DARDENİZ, A. / KAYNAŞ, K. / ATEŞ, F., 2001. “Çanakkale İli Bağcılığının Mevut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri“, Bahçe 30: 25-35.
  • DİLER, A., 1994. “Akdeniz Bölgesi Antik Çağ Zeytin ve Üzüm Presleri 1993”, Araştırma Sonuçları Toplantısı 12. Ankara: 441-458.
  • DİLER, A., 1995. “The Most Common Wine-Press Type Found in the Vicinity of Cilicia and Lycia”, Lykia II: 83-98.
  • DİLER, A., 2005. “Karya’da Zeytinyağı ve Şarap Üretimi” Ramazan Özgan Anı Kitabı (Eds. M. Şahin / İ. H. Mert). İstanbul: 79-86.
  • DİLER, A. / ŞENOL, A. K. / AYDINOĞLU,Ü., 2015. Olive Oil and Wine Production in Eastern Meditteranean during Antiquity / Antikçağ’da Doğu Akdeniz’de Zeytinyağı ve Şarap Üretimi. İzmir.
  • ELTON, H., 2015. “Olive Oil and Wine Production in Isauria: Results from the Göksu Archaeological Project in Turkey”, Olive Oil and Wine Production in Eastern Meditteranean during Antiquity / Antikçağ’da Doğu Akdeniz’de Zeytinyağı ve Şarap Üretimi (Eds. A. Diler / A. K. Şenol / Ü. Aydınoğlu). İzmir: 41-50.
  • FRANKEL, R., 1997. “Presses for Oil and Wine in the Southern Levant in the Byzantine Period”, Dumbarton Oaks Papers 51: 73-84.
  • FRANKEL, R., 1999. Wine and Oil Production in Antiquity in Israel and Other Mediterranean Countries. Sheffield Academic Press.
  • GORNY, R. L., 1996. “Viticulture and Ancient Anatolia”, The Origins and Ancient History of Wine (Eds. P. E. McGovern, S. J. Fleming ve S. H. Katz). Amsterdam: 133-171.
  • GREGORY, T. E., 1991. “Hellespont”, The Oxford Dictionary of Byzantium. (Ed. A. P. Kazhdan). Oxford University Press: 912-913.
  • HAYES, J. W., 1972. Late Roman Pottery. London.
  • HAYES, J. W., 1992. Excavations at Saraçhane in Istanbul. Volume 2: The Pottery. Washington.
  • HIRSCHFELD, Y., 1983. “Ancient Wine Presses in the Park of Aijalon”, Israel Exploration Journal 33/4: 207-218.
  • IVISON, E. A., 2012. “Excavations at the Lower City Enclosure, 1996-2008”, Amorium Reports 3. The Lower City Enclosure. Find Reports and Technical Studies. (Eds. C.S. Lightfoot / E.A.Ivison). İstanbul: 5-151
  • KAZHDAN, A. P., 1991. “Wine”, The Oxford Dictionary of Byzantium. (Ed. A. P. Kazhdan). Oxford University Press: 2200-2202.
  • KOÇYİĞİT, O., 2010. “Amorium’da Bulunan Yeni Veriler Işığında Bizans Dünyasında Şarap Üretimi”, editörler K. Pektaş et. al. XIII. Ortaçağ-Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu. Denizli: 393-402.
  • KOÇYİĞİT, O. 2017 “Eceabat/Maydos’da Ortaya Çıkarılan Bir Bizans Şarap İşliği / An Unearthed Byzantine Wine Installation in Maydos/Eceabat”, 19. Uluslararası Ortaçağ Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu. (21-24 Ekim 2015). Manisa: (baskıda).
  • KOÇYİĞİT, O. / ESİRGEMEZ, Ç., 2016 “Lampsacus’da Geç Antik Bir Kırsal Yerleşim ve Şarap Üretim Atölyesi”, Olba 24: 451-477.
  • LEFORT, J., 2002. “The Rural Economy, Seventh –Twelfth Centuries“, editör Angeliki E. Laiou The Economic History of Byzantium. From Seventh through the Fifteenth Century. Vol. 1. Washington: 231-310.
  • LEWIT, T., 2012. “Oil and Wine Press Technology in Its Economic Context: Screw Presses, the Rural Economy and Trade in Late Antiquity”, Antiquité Tardive 20. Mondes ruraux en Orient et en Occident I: 137-149.
  • LIGHTFOOT, C. S., 2009. “Excavations at Amorium: Results from the Last Ten Years (1998 - 2008)” Archaeology of the Countryside in Medieval Anatolia (Eds. T. Vorderstrasse / J. Roodenberg). Pihans 113: 139-153.
  • McGOVERN, P. E., 2003. Ancient Wine, The Search for the Origins of the Viniculture. Princeton University Press: 14-15.
  • SAZCI, G., 2013. “Maydos Kilisetepe Höyüğü Kazısı 2011 Sezonu Çalışmaları”, Kazı Sonuçları Toplantısı 34-2. Ankara: 45-64.
  • TOUBERT, P., 2002. “Byzantium and the Mediterranean Agrarian Civilization“ The Economic History of Byzantium. From Seventh through the Fifteenth Century vol: 1. (Ed. A E. Laiou). Washington: 377-392.
  • TÜRKER, A. Ç., 2006. “Bizans Döneminde Orta Boğaz Bölgesi ve Madytos”, Çanakkale I. Savaşı ve Tarihi (Ed. İ. G. Yumuşak). İstanbul: 613-625.
  • TÜRKER, A. Ç., 2007. “Gallipoli (Kallipolis) Castle in the Byzantine Period”, The Deltion of the Christian Archaeological Society 28: 55-65.
  • TÜRKER, A. Ç., 2008a. “The Place and Importance of Madytos in Hellespont During the Byzantine Period”, Eceabat Değerleri Sempozyumu (27 Ağustos 2008). Çanakkale: 13-20.
  • TÜRKER, A. Ç., 2008b. “Eceabat’ta Ortaçağ ve Türk Dönemine ait Arkeolojik Veriler”, Eceabat Değerleri Sempozyumu (27 Ağustos 2008). Çanakkale: 31-52.
  • TÜRKER, A. Ç., 2008c. “Gelibolu ve Biga Yarımadasında Bizans Dönemi Şehirleri”, Gelibolu Değerleri Sempozyumu (27-28 Ağustos 2008). Çanakkale: 133-140.
  • TÜRKER, A. Ç., 2008d. “A Byzantine City in the Middle Section of Hellespont: Koila”, Eceabat Değerleri Sempozyumu (27 Ağustos 2008). Çanakkale: 21-30.
  • TÜRKER, A. Ç., 2008e. “Çanakkale Boğazında Bizans Dönemine ait Tarihi ve Arkeolojik Veriler”, Çanakkale Tarihi I. (Ed. M. Demir). İstanbul: 515-585.
  • TÜRKER, A. Ç., 2009. “Early Christian and Byzantine Archaeology on the Valleys Around Madytos”, Anadolu ve Çevresinde Ortaçağ 3: 51-74.
  • TÜRKER, A. Ç., 2010a. “Glazed Byzantine Pottery in Eceabat – Madyos”, XII. Ortaçağ – Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Sempozyumu (15-17 Ekim Çanakkale). İzmir: 15-29.
  • TÜRKER, A. Ç., 2010b. “Hellespont in the Twelfth and Thirteenth Centuries”, I. Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu. İstanbul: 312-323.
  • TÜRKER, A. Ç., 2010c. “Bizans Döneminde Çanakkale Boğazı ve Yerleşim Modelleri: Skamander Vadisi”, Anadolu ve Çevresinde Ortaçağ 4: 53-94.
  • TÜRKER, A. Ç., 2010d. “Lampsacus in Byzantine Period”, Bizans ve Çevre Kültürler - Prof. Dr. Yıldız Ötüken’e Armağan. (Eds.S. Doğan / M. Kadiroğlu). Ankara: 359-367.
  • TÜRKER, A. Ç., 2011. “Hellespontus’daki Praktius - Bergaz Vadisinden Bizans Taş Eserleri”, Anadolu Kültürlerinde Süreklilik ve Değişim. Dr. A. Mine Kadiroğlu’na Armağan. Ankara: 553-576.
  • TÜRKER, A. Ç., 2012. “Archaeological Survey of Early Christian and Byzantine Period on the Valleys that Reached the Hellespont: 2010 Research”, Araştırma Sonuçları Toplantısı 29. Ankara: 401-428.
  • TÜRKER, A. Ç., 2013. “Byzantine Pottery From Dardanos And Kepez in The Hellespontus”, The Deltion of the Christian Archaeological Society 33: 1-15.
  • TÜRKER, A. Ç., 2014a. “A Byzantine Settlement in Kalabaklı Valley in the Hellespontus: Kepez”, Höyük 5: 69-82.
  • TÜRKER, A. Ç., 2014b. “The Byzantine Castle in Akbaş on Thracian Chersonessos”, Turkish Studies 9: 1-11.
There are 53 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Medieval Age Archeology
Journal Section Research Articles
Authors

Oğuz Koçyiğit

Publication Date March 1, 2017
Submission Date February 5, 2016
Published in Issue Year 2017 Issue: 20

Cite

APA Koçyiğit, O. (2017). BİZANS DÖNEMİ’NDE HELLESPONT ÇEVRESİNDE ŞARAP ÜRETİMİ. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi(20), 221-233. https://doi.org/10.22520/tubaar.2017.20.013
AMA Koçyiğit O. BİZANS DÖNEMİ’NDE HELLESPONT ÇEVRESİNDE ŞARAP ÜRETİMİ. TÜBA-AR. June 2017;(20):221-233. doi:10.22520/tubaar.2017.20.013
Chicago Koçyiğit, Oğuz. “BİZANS DÖNEMİ’NDE HELLESPONT ÇEVRESİNDE ŞARAP ÜRETİMİ”. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi, no. 20 (June 2017): 221-33. https://doi.org/10.22520/tubaar.2017.20.013.
EndNote Koçyiğit O (June 1, 2017) BİZANS DÖNEMİ’NDE HELLESPONT ÇEVRESİNDE ŞARAP ÜRETİMİ. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi 20 221–233.
IEEE O. Koçyiğit, “BİZANS DÖNEMİ’NDE HELLESPONT ÇEVRESİNDE ŞARAP ÜRETİMİ”, TÜBA-AR, no. 20, pp. 221–233, June 2017, doi: 10.22520/tubaar.2017.20.013.
ISNAD Koçyiğit, Oğuz. “BİZANS DÖNEMİ’NDE HELLESPONT ÇEVRESİNDE ŞARAP ÜRETİMİ”. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi 20 (June 2017), 221-233. https://doi.org/10.22520/tubaar.2017.20.013.
JAMA Koçyiğit O. BİZANS DÖNEMİ’NDE HELLESPONT ÇEVRESİNDE ŞARAP ÜRETİMİ. TÜBA-AR. 2017;:221–233.
MLA Koçyiğit, Oğuz. “BİZANS DÖNEMİ’NDE HELLESPONT ÇEVRESİNDE ŞARAP ÜRETİMİ”. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi, no. 20, 2017, pp. 221-33, doi:10.22520/tubaar.2017.20.013.
Vancouver Koçyiğit O. BİZANS DÖNEMİ’NDE HELLESPONT ÇEVRESİNDE ŞARAP ÜRETİMİ. TÜBA-AR. 2017(20):221-33.

34047  34048  34056  34057  34058  34059 34060 34061
The contents of this system and all articles published in Journal of TÜBA-AR are licenced under the "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0".