BibTex RIS Kaynak Göster

Genetik Modifikasyon ve Türk Tüketiciler - Kentli Tüketicilerin Genetik Modifiye Organizma ve Gıdalara Yönelik Tutumları

Yıl 2014, Cilt: 20 Sayı: 1, 71 - 82, 12.03.2014
https://doi.org/10.15832/tbd.83156

Öz

Türkiye genelindeki kentli tüketicileri %2.83’lük örneklem hata payı ile yansıtacak nitelik ve dizayna sahip olması nedeni ile bir ilk olma özelliğine sahip bu çalışma yüz-yüze görüşme tekniği kullanılarak hane ve iş yerlerinde tabakalandırılmış tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenmiş tüketicilerin (n=1222) genetik modifikasyon (GM) ve GM gıdalar hakkında tutumlarının belirlenmesine yönelik gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler sosyo-ekonomik statü (SES), yaş ve cinsiyet kırılımları gözönünde tutularak incelenmiştir. Ekonomik olarak genetik modifikasyon ve GM gıdaların yararları olabileceğini düşünmekle birlikte, özellikle beşli likert sistemine uygun hazırlanmış ifadelerde tüketici sağlığı, çevre ve biyolojik çeşitlilik kaynaklı kaygılardan dolayı negatif tutum ve algı belirlenmiştir. Tüketicilerin tutumları genel olarak yaş ve cinsiyet gruplarında değişim göstermemekle birlikte, özellikle DE SES grubu olmak üzere alt grupların daha üst gruplara göre GM ve GM gıdalara karşı göreceli olarak daha ılımlı bir yaklaşıma sahip oldukları belirlenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nevzat Konar

İraz Haspolat Kaya

Nevzat Artık

Yayımlanma Tarihi 12 Mart 2014
Gönderilme Tarihi 13 Şubat 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 20 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Konar, N., Haspolat Kaya, İ., & Artık, N. (2014). Genetik Modifikasyon ve Türk Tüketiciler - Kentli Tüketicilerin Genetik Modifiye Organizma ve Gıdalara Yönelik Tutumları. Journal of Agricultural Sciences, 20(1), 71-82. https://doi.org/10.15832/tbd.83156
AMA Konar N, Haspolat Kaya İ, Artık N. Genetik Modifikasyon ve Türk Tüketiciler - Kentli Tüketicilerin Genetik Modifiye Organizma ve Gıdalara Yönelik Tutumları. J Agr Sci-Tarim Bili. Mart 2014;20(1):71-82. doi:10.15832/tbd.83156
Chicago Konar, Nevzat, İraz Haspolat Kaya, ve Nevzat Artık. “Genetik Modifikasyon Ve Türk Tüketiciler - Kentli Tüketicilerin Genetik Modifiye Organizma Ve Gıdalara Yönelik Tutumları”. Journal of Agricultural Sciences 20, sy. 1 (Mart 2014): 71-82. https://doi.org/10.15832/tbd.83156.
EndNote Konar N, Haspolat Kaya İ, Artık N (01 Mart 2014) Genetik Modifikasyon ve Türk Tüketiciler - Kentli Tüketicilerin Genetik Modifiye Organizma ve Gıdalara Yönelik Tutumları. Journal of Agricultural Sciences 20 1 71–82.
IEEE N. Konar, İ. Haspolat Kaya, ve N. Artık, “Genetik Modifikasyon ve Türk Tüketiciler - Kentli Tüketicilerin Genetik Modifiye Organizma ve Gıdalara Yönelik Tutumları”, J Agr Sci-Tarim Bili, c. 20, sy. 1, ss. 71–82, 2014, doi: 10.15832/tbd.83156.
ISNAD Konar, Nevzat vd. “Genetik Modifikasyon Ve Türk Tüketiciler - Kentli Tüketicilerin Genetik Modifiye Organizma Ve Gıdalara Yönelik Tutumları”. Journal of Agricultural Sciences 20/1 (Mart 2014), 71-82. https://doi.org/10.15832/tbd.83156.
JAMA Konar N, Haspolat Kaya İ, Artık N. Genetik Modifikasyon ve Türk Tüketiciler - Kentli Tüketicilerin Genetik Modifiye Organizma ve Gıdalara Yönelik Tutumları. J Agr Sci-Tarim Bili. 2014;20:71–82.
MLA Konar, Nevzat vd. “Genetik Modifikasyon Ve Türk Tüketiciler - Kentli Tüketicilerin Genetik Modifiye Organizma Ve Gıdalara Yönelik Tutumları”. Journal of Agricultural Sciences, c. 20, sy. 1, 2014, ss. 71-82, doi:10.15832/tbd.83156.
Vancouver Konar N, Haspolat Kaya İ, Artık N. Genetik Modifikasyon ve Türk Tüketiciler - Kentli Tüketicilerin Genetik Modifiye Organizma ve Gıdalara Yönelik Tutumları. J Agr Sci-Tarim Bili. 2014;20(1):71-82.

Journal of Agricultural Sciences is published as open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).