Makaleler sisteme yüklemeden önce aşağıdaki adımlar takip edilmelidir:
Makale Gönderi Kontrol Listesi dikkatli bir şekilde okunmalı, yer alan tüm seçenekler yerine getirildikten sonra onaylanmalı ve sorumlu yazar tarafından imzalanarak sisteme ek dosya olarak yüklenmelidir.
Tam metin dosyasının hazırlanmasında araştırma makaleleri için Örnek Şablon ve derleme makaleleri için Örnek Şablon dosyası kullanılmalıdır.
Telif Hakkı Devir Formu tüm yazarlar ve sorumlu yazar tarafından imzalandıktan sonra sisteme PDF formatında yüklenmelidir.
Araştırma makaleleri Araştırma Makaleleri Yazım Kuralları dosyasındaki kurallara göre oluşturulmalıdır.
Derleme ve sistematik derlemeler Derleme & Sistematik Derleme Yazım Kuralları dosyasındaki kurallara göre oluşturulmalıdır. İntihal raporunda benzerlik oranı %20'yi geçmemelidir.
Olgu sunumları Olgu Sunumları Yazım Kuralları dosyasındaki kurallara göre oluşturulmalıdır.
Başlık Sayfası Örnek Başlık Sayfası dosyasındaki kurallara göre oluşturularak farklı bir Word dosyası şeklinde (*.doc ya da *.docx) sisteme yüklenmelidir.
Dergimize gönderilen çalışmalar, APA 7 (American Psychological Association) versiyonuna göre yazılmalıdır.
https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples/
ETİK KURUL İZNİ
Dergimiz, etik kurul izni gerektiren tüm bilim dallarındaki çalışmalarda, ilgili etik kurul kararı alınmış olmasını şart koşmaktadır. Bu kapsamda yazarlar, “Örneklem ve Yöntem/Gereç ve Yöntem” bölümünde Etik Kurul onay tarihi ve sayısını yazmalıdır. Olgu sunumlarında ise bilgilendirilmiş gönüllü onam formunun alındığına dair bilginin makalede yer alması gerekmektedir.
Ulakbim TR Dizin’in 2020 yılından itibaren uygulamaya koyduğu düzenlemeler doğrultusunda, etik kurul izni bulunmayan çalışmalar dergimizde değerlendirmeye alınmamaktadır.
Etik Kurul İzni Gerektiren Araştırmalar
Dergimizde, etik kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki çalışmaları kapsamaktadır:
• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney ve görüşme teknikleri gibi yöntemlerle katılımcılardan veri toplanmasını içeren nitel veya nicel yaklaşımlarla yürütülen tüm araştırmalar,
• İnsan ve hayvanların (materyal veya veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanıldığı çalışmalar,
• İnsanlar üzerinde gerçekleştirilen klinik araştırmalar,
• Hayvanlar üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar,
• Kişisel Verilerin Korunması Kanunu çerçevesinde retrospektif çalışmalar.
Bu tür çalışmaların değerlendirmeye alınabilmesi için ilgili etik kurul izinlerinin alınmış olması ve bu izinlerin makale metninde açıkça belirtilmesi gerekmektedir.
NOT: İnsanlar ve hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar, Helsinki Bildirgesi ve ARRIVE yönergelerine uygun şekilde yürütülmeli ve ilgili etik kuruldan onay alınmalıdır. Etik kurul onayı bulunmayan çalışmalar dergimizde değerlendirmeye alınmamaktadır.
Ankara Sağlık Bilimleri Dergisinde (Journal of Ankara Health Sciences) yayımlanan çalışmaların telif hakları dergimizde olup, yayınlanan çalışmalar CC BY-NC-ND 4.0 lisansı altında açık erişim olarak yayımlanmaktadır.
Makale gönderme süreçleri ve "Telif Hakkı Devir Formu" hakkında yardım almak için tıklayınız.