This study investigated the effects of various factors on the production of mundticin-KS in the Enterococcus mundtii YB6.30 strain, previously isolated from Sucuk, a dry-fermented sausage. The examined factors included the culture medium (de Man, Rogosa, and Sharpe broth; Brain Heart Infusion broth; M17 broth; Luria-Bertani broth; and Trypticase Soy Broth), initial medium pH (4.5, 5.5, 6.2, 7.4, and 8.5), incubation temperature (25°C, 30°C, 37°C, and 40°C), carbon source (glucose, fructose, lactose, or sucrose), and sucrose concentration (1%, 2%, 3%, 4%, 5%, 7.5%, and 10%). A one-factor-at-a-time (OFAT) approach was employed to determine the factors influencing bacteriocin production. Statistical analysis revealed that optimal mundticin-KS production by E. mundtii YB6.30 was achieved after 6 and 8 hours of incubation at 30°C in modified MRS broth medium, adjusted to an initial pH of 6.2 with the addition of 1% (w/v) sucrose. The bacteriocin activity under these conditions was measured at 1495.62±29.93 AU/mL at the 6th hour and 1567.21±26.27 AU/mL at the 8th hour (P>0.05).
Enterococcus mundtii mundticin-KS bacteriocin production culture medium incubation temperature carbon source
ACKNOWLEDGMENTS The authors are grateful to Assoc. Prof. Dr. Özgür Koşkan (Isparta University of Applied Sciences, Department of Biometry and Genetics, Isparta, Türkiye) for the statistical analysis of the research data.
Bu çalışma, daha önce kuru fermente sucuklardan izole edilen Enterococcus mundtii YB6.30 suşunda mundtisin-KS üretimi üzerine çeşitli faktörlerin etkilerini incelemiştir. İncelenen faktörler arasında kültür ortamı (de Man, Rogosa ve Sharpe broth; Brain Heart Infusion broth; M17; Luria-Bertani broth; ve Tryptic Soy broth), başlangıç pH'ı (4.5, 5.5, 6.2, 7.4 ve 8.5), inkübasyon sıcaklığı (25°C, 30°C, 37°C ve 40°C), karbon kaynağı (glikoz, fruktoz, laktoz veya sakkaroz) ve sakkaroz konsantrasyonu (%1, %2, %3, %4, %5, %7.5 ve %10) yer almaktadır. Bakteriyosin üretimini etkileyen faktörleri belirlemek için one-factor-at-a-time (OFAT) yaklaşımı kullanılmıştır. İstatistiksel analiz, E. mundtii YB6.30 tarafından optimal mundtisin-KS üretiminin, 1% (w/v) sakkaroz eklenmiş başlangıç pH'ı 6.2’ye ayarlanmış modifiye MRS broth besiyerinde 30°C'de 6 ve 8 saatlik inkübasyon sonrası elde edildiğini ortaya koymuştur. Bu koşullar altında bakteriyosin aktivitesi 6. saatte 1495.62±29.93 AU/mL ve 8. saatte 1567.21±26.27 AU/mL olarak ölçülmüştür (P>0.05).
Enterococcus mundtii mundtisin-KS bacteriosin üretimi kültür besiyeri inkübasyon sıcaklığı karbon kaynağı
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mikrobiyolojisi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Nisan 2025 |
Gönderilme Tarihi | 14 Şubat 2025 |
Kabul Tarihi | 7 Nisan 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 50 Sayı: 2 |