Bu çalışmada, gastronomi ve gıda alanında sıfır atık kavramı üzerine DergiPark veri tabanında yayımlanmış makale çalışmalarının, bibliyometrik analiz yöntemi ile kapsamlı bir şekilde incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma için 2019-2025 yıllarını kapsayan son 7 yılda yayımlanmış makale çalışmaları kullanılmıştır. Gastronomi, gıda ve sıfır atık kavramları üzerine gelişmiş arama yapılıp çıkan 1386 makale üzerinden 1373 tanesi değerlendirmeye alınmıştır. Araştırma kapsamında belirlenen 1373 makale çalışması, Microsoft Excel ve EkşiVeri uygulamaları üzerinden analiz edilerek sonuçlar şekil olarak bulgularda sunulmuştur. Elde edilen bulgular, sıfır atık uygulamalarının gastronomi ve gıda sektöründe giderek artan bir öneme sahip olduğunu göstermektedir. Çalışmaların sayısında belirgin bir artış gözlenmiş, özellikle 2021 ve 2023 yıllarında en yüksek seviyelere ulaştığı görülmüştür. En sık kullanılan anahtar kelimeler, "gıda", "gastronomi", "atık", "sürdürülebilirlik" ve "güvenlik" olmuştur. Ayrıca, gıda israfını önleme, atıkların geri dönüştürülmesi ve sürdürülebilir restoran uygulamaları gibi konuların akademik ilgi gördüğü belirlenmiştir. Bu araştırma sonuçları ile konu üzerinde gelecekte yapılacak çalışmaların hangi kriterler doğrultusunda hazırlanması gerektiğini göstererek, araştırma yapacak yazarlara kaynak sunulmuştur. Sıfır atık kavramının gastronomi ve gıda alanındaki önemi vurgulanarak, konunun daha detaylı ele alınması sağlanmıştır.
Gastronomi Gıda Sıfır Atık Sürdürülebilirlik Bibliyometrik Analiz
In this study, it is aimed to comprehensively examine the article studies published in the DergiPark database on the concept of zero waste in the field of gastronomy and food by the bibliometric analysis method. Article studies published in the last 7 years covering the years 2019-2025 were used for the research. Out of 1386 articles, 1373 were evaluated out of 1386 articles that were searched on the concepts of gastronomy, food, and zero waste. The 1373 articles studied within the scope of the research were analyzed through Microsoft Excel and EkşiVeri applications, and the results were presented in the findings as figures. The findings obtained show that zero-waste practices have an increasing importance in the gastronomy and food sector. The number of studies significantly increased, peaking in 2021 and 2023. The most frequently used keywords were ‘food,’ ‘gastronomy,’ ‘waste,’ ‘sustainability,” and ‘safety’. In addition, it was determined that topics such as preventing food waste, recycling waste, and sustainable restaurant practices attracted academic interest. This research shows how future studies should be prepared, and it provides a resource for the authors who will conduct research. By emphasizing the importance of the concept of zero waste in the field of gastronomy and food, the subject has been discussed in more detail.
Gastronomy Food Zero Waste Sustainability Bibliometric Analysis
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Tarımsal Biyoteknoloji (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Haziran 2025 |
Gönderilme Tarihi | 18 Nisan 2025 |
Kabul Tarihi | 19 Mayıs 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 3 Sayı: 1 |