Bu araştırmanın amacı, ilkokul fen bilimleri dersi 2018 öğretim programında yer alan kazanımlar ile fen bilimleri dersi çalışma kitaplarında yer alan soruların yenilenen Bloom taksonomisinin bilişsel süreç boyutuna göre dağılımını incelemek ve taksonomik uyumunu belirlemektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında incelenen kazanım ve sorular yenilenen Bloom taksonomisinin bilişsel süreç boyutuna göre analiz edilmiştir. Verilerin çözümlemesinde betimsel analiz tekniği uygulanmıştır. Araştırma sonucunda hem kazanımların hem de çalışma kitaplarındaki soruların taksonomik olarak dengeli bir dağılım göstermediği tespit edilmiştir. Her iki sınıf düzeyinde de öğretim programında en çok anlama düzeyindeki kazanımlara yer verildiği belirlenmiştir. Araştırmada ayrıca üçüncü sınıf çalışma kitabındaki soruların %86,18’inin alt düzey bilişsel süreç basamaklarında, %13,82’sinin ise üst düzey bilişsel süreç basamaklarında olduğu tespit edilmiştir. Dördüncü sınıf çalışma kitabı sorularının ise %76,20’si alt düzey bilişsel süreç basamaklarında ve %23,80’i üst düzey bilişsel süreç basamaklarında yer aldığı belirlenmiştir. Ayrıca program, hatırlama basamağında çok az sayıda kazanım içermesine rağmen çalışma kitaplarında bu basamakta çokça sorunun yer aldığı tespit edilmiştir. Ancak çalışma kitaplarında üst düzey bilişsel süreç basamaklarına ilişkin yeterli sayıda soru olmadığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda, fen bilimleri öğretim programında üst düzey bilişsel süreç basamaklarını kapsayan kazanımlara ve çalışma kitaplarında üst düzey bilişsel süreç basamaklarındaki gelişimi ölçümleyecek sorulara daha çok yer verilmesi önerilmektedir.
fen bilimleri dersi yenilenen Bloom taksonomisi ilkokul öğretim programı
Araştırma Etiği Bu araştırmanın planlanmasından, uygulanmasına, verilerin toplanmasından verilerin analizine kadar olan tüm süreçte “Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi” kapsamında uyulması belirtilen tüm kurallara uyulmuştur. Yönergenin ikinci bölümü olan “Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiğine Aykırı Eylemler” başlığı altında belirtilen eylemlerden hiçbiri gerçekleştirilmemiştir. Bu çalışmanın yazım sürecinde bilimsel, etik ve alıntı kurallarına uyulmuş; toplanan veriler üzerinde herhangi bir tahrifat yapılmamış ve bu çalışma herhangi başka bir akademik yayın ortamına değerlendirme için gönderilmemiştir. Etik kurul izin bilgileri Çalışma sistematik alan yazın taraması, doküman inceleme ya da derleme çalışması olduğu için Etik Kurul İzni alınmasını gerektiren çalışmalar grubunda yer almamaktadır. Bu nedenle Etik Kurul İzni beyan edilmemiştir.
The study aims to examine the distribution of the objectives in the 2018 primary school science curriculum and the questions in the science course workbooks according to the cognitive process dimensions of the revised Bloom's taxonomy and to determine the taxonomic alignment, document analysis, one of the qualitative research methods, was used in the study. The objectives and questions examined within the scope of the research were analyzed according to the cognitive process dimension of the revised Bloom's taxonomy. The descriptive analysis technique was applied to the data analysis. As a result of the research, it was determined that neither the objectives nor the questions in the workbooks showed a taxonomically balanced distribution according to the cognitive process dimension of Bloom's revised taxonomy. At both grades, it was determined that most objectives were at the comprehension level. In the study, it was also determined that 86,18% of the questions in the third-grade workbook were at lower cognitive levels and 13,82% were at higher cognitive levels. On the other hand, 76,20% of the grade fourth-grade workbook questions were at lower cognitive levels, and 23,80% were at higher cognitive levels. In addition, it was determined that although the curriculum contains very few numbers of objectives at the remembering level, there are many questions at this level in the workbooks. However, there are not enough questions in the workbooks to measure the achievement of the objectives at the higher-level cognitive process stages. In light of these results, it is suggested that the science curriculum, which is being updated, should include more objectives involving high-level cognitive process stages and more questions to measure the development of high-level cognitive process stages in the workbooks.
science course renewed Bloom taxonomy primary school curriculum
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Eğitim Programları ve Öğretim (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mayıs 2025 |
Gönderilme Tarihi | 15 Aralık 2024 |
Kabul Tarihi | 15 Mayıs 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 1 |