Dergi Kurulları

Baş Editör

Doç. Dr. Yakup YILDIZ INONU UNIVERSITY Türkiye
Din Felsefesi

Yardımcı Editörler

Arş. Gör. Gülnur GÜNDOĞAR INONU UNIVERSITY Türkiye
Alevilik Bektaşilik Araştırmaları, Din Sosyolojisi
Arş. Gör. İsmail Sefa BİTİRMİŞ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ, ALEVİLİK ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ Türkiye
Alevilik Bektaşilik Araştırmaları, Din Sosyolojisi

İngilizce Dil Editörü

Türkçe Dil Editörü

Prof. Dr. Muhammet Fatih ALKAYIŞ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Türkiye

Türk Dili, Etimoloji, Türk Dil Bilimi

Eski Türk Dili (Orhun, Uygur, Karahanlı), Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi)

Yayın Kurulu

Prof. Dr. Bülent KARA NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ Türkiye
Beden Sosyolojisi, Çevre Sosyolojisi, Kent Sosyolojisi ve Toplum Çalışmaları, Sağlık Sosyolojisi, Siyaset Sosyolojisi
Doç. Dr. Emine GÜZEL İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ, İLAHİYAT FAKÜLTESİ, İSLAM TARİHİ VE SANATLARI BÖLÜMÜ Türkiye Web

Dr. Öğretim üyesi Emine Güzel, Elazığlıdır. İlk, orta ve lise eğitimini Elâzığ’da, lisansını Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde tamamlamıştır. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü-Türk İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını, aynı alanda Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde ise doktorasını tamamlamıştır. 2010-2018 yıllarında farklı illerde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda öğretmen olarak görev yapmış, 2018’de İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü’nde Dr. Öğretim Üyesi olarak göreve başlamıştır.
İslam mimarisi ve Osmanlı dönemi mezar taşları üzerine çalışmaları bulunmaktadır. Harput’ta Dini Mimari, Osmanlı Dönemi Mezar Taşlarında Serpuş Biçimleri ve Malatya Sancaktar Mezarlığı’nda Osmanlı Dönemi Mezar Taşları adlı üç kitabı bulunan Emine Güzel’in farklı kitaplarda ve dergilerde yayımlanmış kitap bölümleri ve makaleleri ile birçok sempozyum ve kongrelerde sunulmuş bildirileri bulunmaktadır.
İngilizce, Arapça ve Farsça bilen Emine Güzel, halen İnönü Üniversitesi’nde öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Hat, İslam Sanatları, Kültürel ve Doğal Miras, Mimari, Türk İslam Sanatında Hat, Türk İslam Sanatları (Diğer), İslam Tarihi ve Medeniyeti
Prof. Dr. Harun YILDIZ Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Türkiye

1973 yılında Samsun’da doğdu. 1989 yılında Samsun 50. Yıl Lisesi’ni, 1994 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi. MEB bünyesinde bir müddet Van ve Samsun gibi illerde öğretmenlik yaptıktan sonra OMÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne Araştırma Görevlisi olarak atandı (1997). Aynı enstitüde yüksek lisansını, İlk Dönem Hâricîlerinin Doğuşunu Etkileyen Sosyo-Kültürel Faktörler adlı tezi ile (1998); ardından Amasya Yöresi Alevîleri Tarihçesi, İnançları, Örf ve Adetleri adlı tezi ile doktorasını tamamladı (2003). 2008 yılında doçent; 2015 yılında Profesör oldu. Aynı yıl, İngilizce’sini geliştirmek ve alanıyla ilgili araştırma yapmak üzere İngiltere’de bulundu. Halen aynı fakültede öğretim üyesi olan yazar, İngilizce ve Arapça bilmektedir.
Genel olarak “İslam Mezhepleri Tarihi, Çağdaş Dinî Akım ve Gruplar, İslam Düşüncesi Tarihi ve Günümüz Dünyasında Müslüman Azınlıklar” gibi alanlarda araştırma ve incelemeler yapmaktadır. Yayınlanmış çok sayıda makalesinin yanı sıra, Kendi Kaynakları Işığında Hâricîliğin Doğuşu ve Gelişimi (2023, Ankara Okulu Yay.), Sâlim b. Zekvân es-Sîre - Bir Hâricî/İbâdî Klasiği (Çeviri-İnceleme), (2023, Ankara Okulu Yay.), Tarihi Dini Güncel ve Sosyal Boyutlarıyla Alevîlik Bektaşîlik (Prof. Dr. H. İbrahim Bulut’la birlikte, 2021, Bilay Yay.), Anadolu Alevîliği Amasya Yöresi Bağlamında Bir İnceleme (2021, Ankara Okulu Yay.), Geleneksel Algıdan Gerçekliğe Hacı Bektaş Velî - Tarihsel Bir Yaklaşım, (2019, Çizgi Kitabevi Yay.) ile Din, Siyaset ve İdeoloji - Haricilik Düşüncesinin Doğuşu (1999, Sidre Yay.) isimli kitapları da bulunmaktadır. Ayrıca, alanı ile ilgili olarak pek çok ulusal ve uluslararası ilmi organizasyona katılmıştır.

Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları , İslam Mezhepleri
Prof. Dr. Mehmet Fatih BİRGÜL BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ Türkiye
İslam Felsefesi, Türk İslam Felsefesi, Türk Düşünce Tarihi
Doç. Kamile ÜNLÜSOY SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ Türkiye
İslam Mezhepleri
Doç. Dr. Muhammed Felat AKTAN Dicle Üniversitesi Türkiye
Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi), Alevilik Bektaşilik Araştırmaları
Doç. Dr. Nergiz AYDOĞDU KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ Türkiye Web

Nergiz Aydoğdu, 1997 yılında İstanbul Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Enstitüsü’nde Siyasi Tarih ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde, “Namık Kemal’de Siyasi Kavramlar” başlıklı tez ile yüksek lisans derecesi aldı. 2008 yılında Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalında “Makyavelist Düşüncenin Türkiye’ye Girişi-Onsekizinci Yüzyıl Osmanlı Siyaset Felsefesi” başlıklı tez çalışması ile doktorasını tamamladı. 2010 yılından itibaren Kırklareli Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Türk Siyasal Hayatı, Türk Modernleşmesi, Tanzimat Dönemi Türk Düşüncesi ve Tanzimat Basını üzerine çalışmaları bulunmaktadır.

Türk Siyasal Hayatı

Danışma Kurulu

Prof. Dr. Ahmet TAŞĞIN Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Alevi Bektaşi Kültürü Anabilim Dalı Türkiye Web
Alevilik Bektaşilik Araştırmaları, Din Sosyolojisi
Doç. Dr. İlgar BAHARLU NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ, HACI BEKTAŞ VELİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA ENSTİTÜSÜ Türkiye
Çağdaş İran tarihi, Yeniçağ Asya Tarihi, Yeniçağ Kent Tarihi, Yeniçağ Osmanlı Tarihi, Osmanlı Tarihi
Son Güncelleme Zamanı: 19.07.2025 21:47:22