Güncel Sayı

Cilt: 9 Sayı: 1, 30.06.2025

Yıl: 2025

Araştırma Makaleleri

Popüler Makaleler

Doç. Dr. Ali Derya ATİK AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-5841-6004
Biyoloji Eğitimi, Eğitim, Çevre Eğitimi ve Yaygınlaştırılması, Koruma ve Biyolojik Çeşitlilik
Prof. Dr. Ayşe SAVRAN GENCER PAMUKKALE UNIVERSITY
Biyoloji Eğitimi
Dr. Öğr. Üyesi Birgül ÇAKIR YILDIRIM Department of Elementary Education, Agri Ibrahim Cecen University, Agri, Turkey 0000-0001-7714-8044
Eğitim, Çevre Eğitimi ve Programlarının Geliştirilmesi, Fen ve Matematik Alanları Eğitimi
Prof. Dr. Dilek KARIŞAN Aydın Adnan Menderes Üniversitesi 0000-0002-1791-9633
Eğitim, Fen Bilgisi Eğitimi
Dr. Öğr. Üyesi Fatih TIKMAN KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-1853-6722
Sosyal Bilgiler Eğitimi
Fen Bilgisi Eğitimi, Eğitim, Biyoloji Eğitimi
Dr. Gamze BABAOĞLU T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI 0000-0003-4085-5145
STEM Eğitimi, Özel Yetenekli Eğitimi, Fen Bilgisi Eğitimi
Prof. Dr. HİLAL AKTAMIŞ ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ 0000-0003-0717-5770
Doç. Dr. Mustafa KIŞOĞLU Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Biyoloji Eğitimi
Çevre Eğitimi ve Programlarının Geliştirilmesi, Fen Bilgisi Eğitimi, Biyoloji Eğitimi, Çevre Eğitimi ve Yaygınlaştırılması
Doç. Dr. Mustafa DOĞRU Akdeniz Üniversitesi
Eğitim
Dr. Nilgün ÖZER TOZDAN Milli Eğitim Bakanlığı
Fen Bilgisi Eğitimi
Prof. Dr. Sedef CANBAZOĞLU BİLİCİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ, GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 0000-0001-7395-6984
Fen Bilgisi Eğitimi, Eğitim
Fen Bilgisi Eğitimi
Doç. Dr. Çiğdem ÇINGIL BARIŞ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ - CERRAHPAŞA 0000-0003-0698-5157
Biyoloji Eğitimi
Doç. Dr. Önder ŞENSOY Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi
Fen Bilgisi Eğitimi

Derginin amacı, öğretmen, öğretmen adayları ve akademisyenlerin, diğer meslektaşlarına faydalı olma, öğretmenlik mesleğinin manevi yönlerini ortaya çıkarma, öğretmenlik mesleğini sevdirme vb. amaçlarla paylaşımda bulunmalarını sağlamaktır. Bu sebeple öğretmenler, öğretmen adayları ve akademisyenler, sınıflarında uyguladıkları etkili çalışma, etkinlik ve materyalleri, okullarda gerçekleştirdikleri başarılı çalışmaları, projeleri, herhangi bir konuda paylaşmak istedikleri yeni, popüler bilgileri, okul dışı etkinlikler vb. yazılarını bir makale ile bu dergide paylaşabilirler. Başlangıç olarak okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite seviyesindeki fen eğitimi konuları ile sınırlandırılmıştır. İleriki süreçlerde ise tüm branşlardaki öğretmenlere yönelik olarak derginin yeniden düzenlenmesi planlanmaktadır. Dergi, yılda iki kez olmak üzere Haziran ve Aralık aylarında yayınlanan Hakemli bir dergidir. Dergide makale yayınlamak ücretsizdir ve web sitesi üzerinden ilgili makalelere ücretsiz olarak erişim sağlanabilir. 

Dergi “Araştırma Makaleleri” ve “Popüler Makaleler” olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Yazarlar makalelerini otomasyon sistemine yüklerken makalelerinin “Araştırma” veya “Popüler” Makale kategorilerinin hangisinde değerlendirilmesini isterlerse seçme hakkına sahiptir. Makalenin türü “İçindekiler” bölümünde belirtilir. 

Araştırma Makaleleri

Bu bölümde, fen eğitimi alanında yapılan nicel, nitel ve karma desenli araştırmalar ile fen eğitimi ile ilgili konuları kuramsal açıdan ele alıp irdeleyen, uygulamaya dönük ve model önerileri içeren çalışmalar yayımlanmaktadır.

“Araştırma Makalesi” kategorisindeki makaleler, alanında uzman üç hakemin bilimsel olarak denetiminden geçer. Makalelerin değerlendirilme sürecinde yazarlar çalışmalarını değerlendiren hakemlerin kim olduğunu; hakemler de değerlendirdikleri çalışmaların hangi yazara ait olduğunu bilmez. Hakemlerin istediği düzeltmeler yapıldıktan sonra, yayınlanması uygun görülen makaleler takip eden ilk sayıda yayınlanır.

Popüler Makaleler

Bu bölümde, fen eğitimi alanında yapılan sınıf içi uygulama örnekleri, etkinlik ve materyaller, okullarda gerçekleştirilen başarılı çalışmalar, projeler, herhangi bir konuda paylaşmak istenilen yeni, popüler bilgiler, okul dışı etkinlikler vb. çalışmalar yayımlanmaktadır.

“Popüler Makale” kategorisindeki makaleler üç hakemin değerlendirmesine sunulur. Derginin amacına hizmet etmeleri ve bilimsel hata içermemeleri şartıyla, hakem denetiminden geçen tüm çalışmaların yayınlanması planlanmaktadır.

TELİF HAKKI FORMU

1. Makaleler hazırlanırken aşağıdaki başlık diziliminden faydalanılabilir;

“Başlık, yazar isimleri (kurum adı, e-posta vb. bilgiler) Türkçe ve İngilizce Özet, Giriş, Yöntem, Bulgular, Tartışma-Sonuç ve Öneriler, Kaynakça”.

2. Ana metinin tüm paragrafları MS Word programıyla hazırlanmalıdır. Ana metin, 12 punto Times New Roman yazı tipi ve 1,5 satır aralıkla, sayfanın sol, sağ, üst ve alt tarafından 2,5 cm boşluk bırakılarak yazılmalı ve sayfa numarası verilmeden gönderilmelidir. Metnin tamamı iki yana yaslı yazılmalıdır.

3. Makalenin Türkçe ve İngilizce başlığı 12 punto, Times New Roman, koyu, ortaya hizalanmış, tümü büyük harf olmalıdır. Başlığın hemen altına yazar adları, Times New Roman 12 punto, ortaya hizalanmış olarak yazılmalıdır. Yazar isimlerinin hemen altında Türkçe özet ve İngilizce özet  (Abstract) bulunmalıdır. Özetler Times New Roman, 10 punto, her iki yana hizalanmış olarak hazırlanmalıdır. Özetin altında bir satır boşluk bırakılarak, en az 3, en çok 5 sözcükten oluşan anahtar kelimeler verilmelidir.

4. Tablo, şekil, fotoğraf, grafik ve çizim adları, Times New Roman, 10 punto, koyu, iki yana yaslı olmalı ve sıra numarası verilmelidir.

5. Kaynakça gösteriminde APA 6.0 Sistemi kullanılmalıdır.

6. Dergiye gönderilecek çalışmaların başka bir dergide yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere başka bir dergiye gönderilmemiş olması gerekmektedir. Makalelerin etik, bilimsellik vb. tüm sorumluluğu yazarlara aittir.

Dergiye gönderilecek çalışmaların başka bir dergide yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere başka bir dergiye gönderilmemiş olması gerekmektedir.

Makalelerin etik, bilimsellik vb. tüm sorumluluğu yazar(lar)a aittir. Yazar(lar)ın makaleyi yükleme aşamasında bu taahütleri içeren Telif Hakkı Formu'nu imzalayıp sisteme yüklemeleri gerekmektedir.

Dergimizde makale yayınlamak ve dergideki tüm makaleleri bilgisayarınıza indirmek ücretsizdir.