Güncel Sayı

Cilt: 6 Sayı: 1, 30.06.2025

Yıl: 2025
Doç. Dr. Ahmet ÖZDEMİR Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 0000-0001-7281-0916
Hadis
Dr. Öğretim Görevlisi Ali Veysel AKCAN NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ, AHMET KELEŞOĞLU İLAHİYAT FAKÜLTESİ 0000-0001-7994-8256
İslam Hukuku
Dr. Öğretim Görevlisi Cihat ÇELİK Uşak Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi 0000-0003-3089-7819
Kuran-ı Kerim Okuma ve Kıraat
İslam Araştırmaları
Doç. Halil AKÇAY MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ, İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ 0000-0002-1671-5073
Dil Çalışmaları, Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları , Dilsel Yapılar (Fonoloji, Morfoloji ve Sözdizimi dahil), Dil Kullanım Bilimi, Dilbilim
Dr. Hikmet ÇAMCI KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ, İLAHİYAT FAKÜLTESİ 0000-0002-8159-7595
Modern Felsefe, Düşünce Tarihi, Din Antropolojisi, Medya Antropolojisi, Modernleşme Sosyolojisi, Televizyon Sosyolojisi, Küreselleşme, Eğitim Psikolojisi, Ekran ve Dijital Medya (Diğer), Bilgi Sistemleri Felsefesi, Araştırma Yöntemleri ve Teori, Yapay Zeka (Diğer), Söylem ve Bağlamsal Dilbilim, Türk İslam Edebiyatı, Metafelsefe , Bilişim Felsefesi, Din Felsefesi, Eğitim Felsefesi, Etik, İnsan Felsefesi, İslam Felsefesi, Metafizik, Varlık Felsefesi, Teknoloji Felsefesi, Yapay Zekâ Felsefesi, Zihin Felsefesi, 20. Yüzyıl Felsefesi, 21. Yüzyıl Felsefesi, Aydınlanma (Felsefede Aydınlanma Tarihi), Çağdaş Felsefe
Dr. Öğr. Üyesi Mucahit EKİNCİ SİİRT ÜNİVERSİTESİ, İLAHİYAT FAKÜLTESİ 0000-0003-0210-0403
Arap Dili, Edebiyatı ve Kültürü, Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları
Dr. Öğr. Üyesi Muhammet ÇOL AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 0000-0002-7667-2722
Tefsir
Tefsir

GİBTÜ İslami Araştırmalar Dergisi (e-ISSN: 3062-0317), 2024 yılında yayımlanmaya başlayan uluslararası, hakemli ve açık erişimli bir akademik dergidir. Dergi, İslami ilimler ve sosyal bilimler alanlarında özgün ve bilimsel nitelik taşıyan çalışmaları yayımlayarak bu alanlara kuramsal ve metodolojik katkılar sunmayı amaçlamaktadır.

Yılda iki sayı (Haziran ve Aralık) olarak yayımlanan dergi, akademik yayıncılıkta yüksek kalite standartlarını benimsemekte; özgünlük, bilimsel etik ve akademik dürüstlüğü temel ilkeler olarak kabul etmektedir.

GİBTÜ İslami Araştırmalar Dergisi, ulusal ve uluslararası düzeyde akademisyenler, araştırmacılar, lisansüstü öğrenciler ve ilgili kurum ve kuruluşları hedeflemektedir.

GİBTÜ İslami Araştırmalar Dergisi'nin temel amacı, bilimsel etik kurallara uygun, özgün ve yüksek nitelikli çalışmaları okuyucularıyla buluşturarak, akademik gelişime katkıda bulunmaktır.

Disiplinler arası bir yaklaşımla, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde akademik çevrelere hitap eden dergi, bilim dünyasında bir referans noktası olmayı hedeflemektedir.


GİBTÜ İslami Araştırmalar Dergisi, İslami ilimler ve sosyal bilimler alanlarında disiplinler arası yaklaşımla hazırlanan özgün ve akademik değeri yüksek çalışmalara yer verir.
Dergi, hem klasik hem de modern meseleleri ele alan, teorik derinlik ve metodolojik titizlik taşıyan yazıları yayımlamayı hedefler.

Bu doğrultuda dergide yer verilen başlıca yayın türleri şunlardır:
1) Araştırma Makaleleri – Alana bilimsel katkı sağlayan, özgün görüşler ve kapsamlı analizler içeren makaleler.
2) Kitap Tanıtım ve Kritikleri – İlahiyat, sosyal bilimler ve beşeri bilimler alanlarında yayımlanmış eserlerin değerlendirilmesi.
3) Sempozyum/Panel Değerlendirmeleri – Akademik toplantılarda ele alınan konuların tanıtımı ve bilimsel analizi.
4) Eser Tahkikleri ve Neşirleri – Klasik ve çağdaş metinlerin ilmî usullerle incelenmesi, karşılaştırılması ve yayıma hazırlanması.
5) Akademik Biyografi ve Vefeyât Yazıları – İlim dünyasında iz bırakmış şahsiyetlerin hayatı, fikirleri ve etkileri üzerine yapılan çalışmalar.
6) Bilimsel Çeviri Makaleleri – Alanla ilgili literatüre katkı sağlayacak nitelikli akademik çeviriler.

Konu Kategorisi
Sosyal ve Beşeri Bilimler: Dini Araştırmalar

Bilim Alanları
Temel İslam Bilimleri
– Tefsir
– Hadis
– Kelam
– İslam Hukuku
– İslam Mezhepleri Tarihi
– Tasavvuf
– Arap Dili ve Belagati
– Arap Edebiyatı

Felsefe ve Din Bilimleri
– İslam Felsefesi
– Din Felsefesi
– Din Psikolojisi
– Din Sosyolojisi
– Din Eğitimi
– Dinler Tarihi
– Felsefe Tarihi
– Mantık

İslam Tarihi ve Sanatları
– İslam Tarihi
– İslam Sanatları Tarihi
– Türk-İslam Edebiyatı
– Dini Musiki
– Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Eğitimi

Anahtar Kelimeler
İslam, Kur’an, Tefsir, Kıraat, Hadis, Peygamber, Kelam, Fıkıh, Mezhepler, Tasavvuf, Arap Dili, Edebiyat, Felsefe, Din Bilimleri, Psikoloji, Sosyoloji, Dinler Tarihi, Mantık, Eğitim, Medeniyet, Türk-İslam Edebiyatı, Sanat, Musiki, Ahlak

HEDEF KİTLE
GİBTÜ İslami Araştırmalar Dergisi, İslami ilimler ve sosyal bilimler alanlarında akademik faaliyet yürüten ulusal ve uluslararası düzeydeki araştırmacılara hitap etmektedir.
Derginin öncelikli hedef kitlesini, aşağıdaki alanlarda uzmanlaşmış akademisyenler ve profesyoneller oluşturmaktadır:
1) Temel İslam Bilimleri
2) Felsefe ve Din Bilimleri
3) İslam Tarihi ve Sanatları
4) Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Eğitimi

Bunun yanı sıra, dergi lisansüstü öğrenciler, akademik kurumlar ve bu alanlara ilgi duyan entelektüel okuyucu kitlesi için de güvenilir bir başvuru kaynağı olmayı amaçlamaktadır.
Dergi, farklı disiplinlerden gelen okuyucular arasında bilgi alışverişini teşvik eden, açık erişimli ve etkileşime açık bir akademik platform sunmaktadır.

1. GİBTÜ İslami Araştırmalar Dergisi yılda iki defa olmak üzere İslami ilimler ile sosyal ve beşeri bilimler alanında Haziran ve Aralık aylarında yayımlanan hakemli ve ücretsiz bir dergidir.
2. Derginin yayın dili Türkçedir. Ayrıca Arapça ve İngilizce  çalışmalar da yayınlanır.
3. Dergide yayımlanan yazıların bilim, hukuk ve dil sorumluluğu yazarlarına  aittir.

4. Gönderilecek yazıların daha önce başka bir dergide yayımlanmamış ya da yayımlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekir.
5. Çeviri, sadeleştirme ve transkripsiyon yazılarına orijinal metinlerin fotokopileri eklenmelidir. Ayrıca kitap tanıtım ve değerlendirmelerine kitap kapak resmi JPEG formatında eklenmelidir.
6. Yayımlanması istenen yazılar, dergipark sistemi üzerinden dergimize gönderilmelidir. Makale gönderi rehberindeki açıklamalara rağmen sorun yaşayanlar dergimizin e-mail adresine “eyyup.tuncer@gibtu.edu.tr” sorunlarını iletebilirler.
7. Makalelerin başında 150-300 kelime aralığında Türkçe ve İngilizce özet (abstract) ile 5'er adet anahtar kelime (keywords) bulunmalıdır.
8. Makalelerin sonuna kaynakça eklenmelidir. Latin harfleri dışındaki dillerde yazılmış makalelerde, mutlaka Latin harfleri ile yazılmış başlık, öz, anahtar kelimeler ve kaynakçaya (referanslar) da yer verilmelidir.
9. Gönderilen yazılarda uyulması gereken format:

a) Dipnot ve kaynakçada  İlahiyat alanına özgün İsnad Atıf Sistemi (2. Edisyon) kullanılmaktadır.


b) Yazım şablonu Türkçe ve İngilizce için tıklayınız. https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/30987 (Örnek Metin)

c) Yazım şablonu Arapça (قالب الكتابة للمقالات باللغة العربية) için tıklayınız. https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/32868 (نموزج)

Yayın Etiği

GİBTÜ İslami Araştırmalar Dergisi, araştırma ve yayın etiği konusunda ulusal ve uluslararası standartlara bağlıdır. Basın Kanunu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ne uymaktadır. GİBTÜ İslami Araştırmalar, Committee on Publication Ethics (COPE) ve Directory of Open Access Journals (DOAJ) tarafından yayınlanan Uluslararası Etik Yayıncılık İlkeleri’ni benimsemiştir.
GİBTÜ İslami Araştırmalar Dergisi, Türkiye Editörler Çalıştayı Kararlarına da uymayı taahhüt eder:
1. Basın Kanunu
2. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu
3. Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi
4. Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama İlkeleri
5. Türkiye Editörler Çalıştayı Kararları

Yayın Etiği Beyanı
Düzeltme, Geri Çekme, Endişe İfadesi
Editörler, yayınlanan makalede, bulguları, yorumları ve sonuçları etkilemeyen küçük hatalar tespit edilirse düzeltme yayınlamayı düşünebilirler. Editörler, bulguları ve sonuçları geçersiz kılan büyük hatalar / ihlaller söz konusu olduğunda, makaleyi geri çekmeyi düşünmelidir. Yazarlar tarafından araştırma veya yayını kötüye kullanmaya yönelik olasılık söz konusu ise; bulguların güvenilir olmadığına ve yazarların kurumlarının olayı soruşturmadığına dair kanıtlar var veya olası soruşturma haksız veya sonuçsuz görünüyor ise, editörler endişe ifadesi yayınlamayı düşünmelidir. Düzeltme, geri çekme veya endişe ifadesi ile ilgili olarak COPE yönergeleri dikkate alınır.

İntihal Eylem Planı ve Derginin Önlemleri
Dergi fikri mülkiyete saygı duyar ve yazarlarının özgün çalışmalarını korumayı ve teşvik etmeyi amaçlar. İntihal içerikli yazılar kalite, araştırma ve yenilik standartlarına aykırıdır. Bu nedenle, dergiye makale gönderen tüm yazarların etik standartlara uyması ve herhangi bir biçimde intihalden kaçınması beklenir. Gönderilen veya yayınlanan bir yazıda bir yazarın intihalden şüphelenilmesi durumunda, öncelikle çalışmayı derginin Etik Editörü inceler. Sonrasında bu çalışma Editörler Kurulu'nda incelenir. Daha sonra Dergi iki hafta içinde açıklamalarını göndermek için yazar(lar)la iletişime geçer. Dergi, belirtilen süre içinde yazardan herhangi bir yanıt almazsa, yazarın bağlı olduğu üniversite ile iletişime geçerek iddianın araştırılmasını talep eder.

Dergi, intihal içerdiği tespit edilen yayınlanmış yazılara karşı aşağıda belirtilen ciddi önlemleri alacaktır:
1. Dergi, ilgili yazar hakkında kesin işlem yapılması için yazar(lar)ın bağlı olduğu üniversite ile derhal iletişime geçecektir.
2. Dergi, yayınlanan makalenin PDF kopyasını web sitesinden kaldıracak ve tam metin makaleye tüm bağlantıları devre dışı bırakacaktır. İntihal Edilmiş Makale ibaresi yayınlanan makalenin başlığına eklenecektir.
3. Dergi, yazar hesabını devre dışı bırakacak ve yazarın gelecekteki tüm gönderilerini 3 yıl süreyle reddedecektir.

Bu dergi, incelenmeye sunulan çalışmalarda intihal olup olmadığını kontrol eder: Ön kontrolden geçirilen makaleler, İNTİHAL.NET yazılımı kullanılarak intihal için taranır. İntihal/kendi kendine intihal tespit edilirse yazarlar bilgilendirilir. Editörler, gerekli olması halinde makaleyi değerlendirme ya da üretim sürecinin çeşitli aşamalarında intihal kontrolüne tabi tutabilirler. Yüksek benzerlik oranları, bir makalenin kabul edilmeden önce ve hatta kabul edildikten sonra reddedilmesine neden olabilir. Bu oranın %20’ten az olması beklenir.

a) Editörlerin Sorumlulukları
GİBTÜ İslami Araştırmalar Dergisi, editörleri ve alan editörleri, Davranış Kuralları ve Dergi Editörleri İçin En İyi Uygulama Kuralları’na (COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors), Committee on PublicationEthics (COPE)'nin yayınladığı Dergi Editörleri İçin En İyi Uygulama Kuralları’na (COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors) ve yayın etiğinin kötüye kullanımı ya da ihlali ile ilgili olası durumlarda COPE tarafından geliştirilen Yayın Etiği Akış Şemaları ilkelerine dayanarak aşağıdaki etik görev ve sorumlulukları sağlayacaktır:
• Tarafsızlık ve Yayıncıya Ait Özgürlük: Editörler gönderilen makale önerilerini derginin kapsamına uygun olması ve çalışmalarının önemi ve orijinalliğini dikkate alarak değerlendirirler. Editörler, makale önerisini sunan yazarların ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, etnik köken, uyruk veya politik görüşlerini dikkate almazlar. Düzeltme ya da yayınlama kararına dergi editör kurulu dışında diğer kurumlar etki edemez. Editörler, yayımlanan sayıların okuyucuya, araştırmacıya, uygulayıcıya ve bilimsel alana katkıda bulunmasına ve özgün nitelikte olmasına özen gösterir.
• Bağımsızlık: Editörler, (Editör ve Yardımcı Editörler) ile yayıncı arasındaki ilişki editör bağımsızlığı ilkesine dayanmaktadır. Editörler ve yayıncı arasındaki yazılı anlaşmaya göre, editörlerin tüm kararları yayıncıdan ve dergi sahibinden bağımsızdır. Editörler, dergi politikası, yayım kuralları ve seviyesine uymayan eksik ve hatalı araştırmaları hiçbir etki altında kalmadan reddetmelidir.
• Gizlilik: Editörler gönderilen bir yazıyla ilgili bilgileri, sorumlu yazar, hakemler ve yayın kurulu dışında başka herhangi biriyle paylaşmazlar. En az iki hakem tarafından değerlendirilen makalelerin çift taraflı kör hakemlik sistemine göre değerlendirilmesini sağlar ve hakemleri gizli tutar.
• Bilgilendirme ve Görüş Ayrılıkları: Editörler ve yayın kurulu üyeleri, yazarların açık yazılı izni olmaksızın kendi araştırma amaçları için sunulan bir makalede yayınlanmamış bilgileri kullanmazlar. Editörler, kabul ya da reddettiği makalelerle ilgili çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.
• Yayın Kararı: Editörler, yayınlanmak üzere kabul edilen tüm makalelerin, alanında uzman olan en az iki hakem tarafından hakem değerlendirmesine tabi tutulmasını sağlar. Editörler, dergiye gönderilen makalelerden hangi eserin yayınlanacağına, söz konusu çalışmanın geçerliliğine, araştırmacılara ve okurlara olan önemine, hakemlerin yorumlarına ve bu gibi yasal şartlara göre karar vermekten sorumludur. Editörler, makaleleri kabul etmek ya da reddetmek sorumluluk ve yetkisine sahiptir. Dolayısıyla sorumluluk ve yetkisini yerinde ve zamanında kullanmak zorundadır.
• Etik Kaygılar: Editörler sunulan bir yazıya veya yayınlanmış makaleye ilişkin etik kaygılar ortaya çıktığında tedbirler alacaktır. Nitekim fikri mülkiyet haklarından ve etik standartlardan ödün vermeden iş süreçlerine devam ederler. Yayınlandıktan yıllar sonra ortaya çıksa bile, bildirilen her etik olmayan yayınlama davranışı incelenecektir. Editörler, etik kaygılar oluşması durumunda COPE Flowcharts'ı takip eder. Etik sorunların önemli olması durumunda düzeltme, geri çekme uygulanabilir veya konu ile ilgili endişeler dergide yayınlanabilir.
• Dergi Kurullarıyla İş birliği: Editörler, danışma komitesi üyelerinin tümünün yayın politikalarına ve yönergelerine uygun olarak süreçleri ilerletmesini sağlar. Danışma kurulu üyelerine yayın politikaları hakkında bilgi verir. Danışma kurulu üyelerinin çalışmalarını bağımsız olarak değerlendirmesini sağlar. Yeni danışma kurulu üyelerine katkıda bulunabilir ve uygun şekilde karar verir. Değerlendirme için danışma kurulu üyelerinin uzmanlığına uygun çalışmaları göndermelidir. Danışma kurulu ile düzenli olarak etkileşime geçer. Yayın politikaları ve dergi gelişimi için yayın kurulu ile düzenli toplantılar düzenler.

b) Yazarların Sorumlulukları
1. Raporlaştırma standartları: Orijinal araştırmanın yazarları, yapılan çalışmanın ve sonuçların doğru bir şekilde sunulmasını ve ardından çalışmanın öneminin objektif bir şekilde tartışılmasını sağlamalıdır. Makale önerisi yeterli detay ve referans içermelidir.
2. Veri erişimi ve saklama: Yazarların, çalışmalarının ham verilerini saklamaları gerekmektedir. Gerektiğinde, dergi tarafından talep edilmesi durumunda editör incelemesi için sunmalıdırlar.
3. Özgünlük ve intihal: Yazarlar, tamamen orijinal eserler göndermelidirler ve başkalarının çalışmalarını veya sözlerini kullanmışlarsa, bu uygun şekilde alıntılanmış olmalıdır. İntihal, tüm biçimlerinde etik olmayan yayıncılık davranışını oluşturur ve kabul edilemez. Bu nedenle dergiye makale gönderen tüm yazarlardan benzerlik oranı raporu istenmektedir.
4. Birden çok, yinelenen, yedekli veya eşzamanlı gönderim/yayın: Yazarlar başka bir dergide daha önce yayınlanmış bir makaleyi değerlendirilmek için göndermemelidir. Bir makalenin birden fazla dergiye eşzamanlı olarak sunulması etik olmayan yayıncılık davranışıdır ve kabul edilemez.
5. Makalenin yazarlığı: Sadece yazarlık kriterlerini yerine getiren kişiler, yazının içeriğinde yazar olarak listelenmelidir. Bu yazarlık kriterleri şu şekildedir; (i) tasarım, uygulama, veri toplama veya analiz aşamalarına katkı sağlamıştır (ii) yazıyı hazırlamış veya önemli entelektüel katkı sağlamış veya eleştirel olarak revize etmiştir veya (iii) makalenin son halini görmüş, onaylamış ve yayınlanmak üzere teslim edilmesini kabul etmiştir. Sorumlu yazar, tüm yazarların (yukarıdaki tanıma göre) yazar listesine dâhil edilmesini sağlamalı ve yazarların makalenin son halini gördüklerini ve yayınlanmak üzere sunulmasını kabul ettiklerini beyan etmelidir.
6. Beyan ve çıkar çatışmaları: Yazarlar, mümkün olan en erken aşamada (genellikle makale gönderimi sırasında bir bildirme formu sunarak ve makalede bir beyanı dâhil ederek) çıkar çatışmalarını açığa çıkarmalıdır. Çalışma için tüm mali destek kaynakları beyan edilmelidir (varsa hibe/fon numarası veya diğer lisans numarası dâhil).
7. Hakem değerlendirme süreci: Yazarlar hakem değerlendirme sürecine katılmakla yükümlüdürler ve editörlerin ham veri taleplerine, açıklamalara ve etik onayının kanıtlarına ve telif hakkı izinlerine derhal yanıt vererek tam olarak iş birliği yapmakla yükümlüdürler. İlk olarak “gerekli revizyon” kararı verilmesi durumunda, yazarlar hakemlerin yorumlarına sistematik bir şekilde verilen son tarihe kadar yazılarını gözden geçirip yeniden ibraz etmelidir.
8. Yayınlanan eserlerde temel hatalar: Yazarlar kendi yayınladıkları çalışmalarında önemli hatalar veya yanlışlıklar bulduklarında, dergi editörlerini veya yayıncılarını derhal bilgilendirmek ve makale üzerinde bir dizgi hatası (erratum) düzeltmek veya makaleyi yayımdan çıkarmak için dergi editörleriyle veya yayıncılarıyla iş birliği yapmakla yükümlüdür. Editörler veya yayıncı, yayınlanan bir çalışmanın önemli bir hata veya yanlışlık içerdiğini üçüncü bir şahıstan öğrenirse, yazarın makaleyi derhal düzeltme veya geri çekme veya derginin editörlerine kâğıdın doğruluğuna dair kanıt sunma yükümlülüğünü almalıdır.

c) Hakemlerin Sorumlulukları
1. Editoryal kararlara katkı: Editör kararlarında editörlere yardımcı olur ve editoryal iletişim yoluyla yazarlara makalelerini iyileştirmede yardımcı olur. Makale ile ilgili diğer makale, eser, kaynak, atıf, kural ve benzeri eksiklerin tamamlanmasını işaret edilmelidir.
2. Sürat: Makale önerisini incelemek için yeterli nitelikte hissetmeyen veya makale incelemesinin zamanında gerçekleşemeyeceğini bilen herhangi bir hakem, derhal editörleri haberdar etmeli ve gözden geçirme davetini reddetmeli, böylece yeni hakem atamasının yapılması sağlanmalıdır.
3. Gizlilik: Gözden geçirilmek üzere gönderilen tüm makale önerileri gizli belgelerdir ve bu şekilde ele alınmalıdır. Editör tarafından yetkilendirilmedikçe başkalarına gösterilmemeli veya tartışılmamalıdır. Bu durum inceleme davetini reddeden hakemler için de geçerlidir.
4. Tarafsızlık standartları: Makale önerisi ile ilgili yorumlar tarafsız olarak yapılmalı ve yazarların makaleyi geliştirmek için kullanabileceği şekilde öneriler yapılmalıdır. Yazarlara yönelik kişisel eleştiriler uygun değildir.
5. Kaynakların kabulü: Hakemler, yazarlar tarafından alıntılanmayan ilgili yayınlanmış çalışmaları tanımlamalıdır. Hakem ayrıca, incelenen yazı ile başka herhangi bir makalenin (yayınlanmış veya yayınlanmamış) herhangi bir önemli benzerliğini editörüne bildirmelidir.
6. Çıkar çatışmaları: Çıkar çatışmaları editöre bildirilmelidir. Hakemler ile değerlendirme konusu makalenin paydaşları arasında çıkar çatışması olmamalıdır.

İncelenmeye sunulan çalışmalarda intihal olup olmadığını İNTİHAL.NET yazılımı kullanılarak kontrol edilir. Benzerlik oranın %20’ten az olması beklenir. Benzerlik oranında asıl ölçü, yazarın atıf yapma ve alıntılama kuralların uymasıdır. Benzerlik oranı %1 göründüğü hâlde atıf ve alıntı usulünce yapılmamışsa yine intihal söz konusu olabilir. Bu açıdan atıf ve alıntı kuralları yazar tarafından bilinmeli ve dikkatlice uygulanmalıdır(Geniş bilgi için https://www.isnadsistemi.org/ web sitesine bakılabilir.)
Atıf/Dolaylı Aktarma: Bir kaynaktaki düşünce, tartışma veya tespite atıf yapılıyorsa ve atıf yapılan görüş atıf yapan araştırmacının kendi kelimeleri ile satıra dökülüyorsa cümlenin sonuna dipnot işareti (1) konulmalıdır. Yapılan atıf, eserin belli bir sayfasına ya da sayfa aralığına ise sayfa numarası verilmelidir. Şayet çalışmanın tümüne bir atıf varsa yani okuyucunun çalışmanın tümünü incelemesini gerektirecek bir boyutta atıf yapılmışsa dipnotta “Bu konuda bk.”, “Bu görüş ile ilgili bk.”, “Bu tartışma hakkında bk.” veya sadece “bk.” ifadesinden sonra kaynak belirtilmelidir.
Alıntı/İktibas: Eğer müracaat edilen kaynaktan ilgili kısım aynen, noktası ve virgülüne dokunulmadan, olduğu gibi alınıyorsa alıntılanan kısım “çift tırnak içinde verilir” ve sonuna dipnot numarası1 verilerek kaynağı belirtilir. Doğrudan alıntılanan metin içerisinde var olan alıntılar ise ‘tek tırnak’ kullanılarak yazılır. Doğrudan alıntılanan kısım üç satırdan uzun ise (kırk kelimeden fazla ise) ayrı bir paragraf hâlinde gösterilir. Uzun alıntıların ana metinden ayırt edilmesi için normal metin boyutundan bir küçük yazı tipi boyutunda ve paragrafın tamamının soldan satır başı hizasında girintili olarak yazılması tercih edilmelidir. Doğrudan aktarılan metinde, anlamı değiştirmemek şartıyla, bazı kelime, cümle ve paragraflar çıkarılabilir. Çıkartılan kısımların yerine üç nokta (…) konulur. Bir kaynaktan aynen alıntılanan kısmın “çift tırnak” içine alınmadan yazılması ve sadece sonunda kaynağın yazılması ile yetinilmesi doğru olmaz. Bu kurallara uyulmadığı takdirde yazar, yayın etiği ihlali (İntihal/Plagiarism) suçlamasına muhatap olabilir.

Bilim araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemler şunlardır: (Geniş bilgi için https://www.isnadsistemi.org/ web sitesi incelenebilir.)
İntihal: Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini sahiplerine bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseriymiş gibi sunmaktır.
Sahtecilik: Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, sunulan veya yayınlanan eseri gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek veya değiştirmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak, yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermektir.
Çarpıtma: Araştırma kayıtları ve elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almamak, ilgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler ve/veya sonuçlarla oynamak, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmektir.
Tekrar Yayım: Bir araştırmanın aynı sonuçlarını içeren birden fazla eseri doçentlik sınavı değerlendirmelerinde ve akademik terfilerde ayrı eserler olarak sunmaktır.
Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde, uygun olmayan biçimde parçalara ayırarak ve birbirine atıf yapmadan çok sayıda yayın yaparak doçentlik sınavı değerlendirmelerinde ve akademik terfilerde ayrı eserler olarak sunmaktır.
Haksız Yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek, aktif katkısı olan kişileri yazarlar arasına dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini yayım sırasında veya sonraki baskılarda eserden çıkarmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmektir.
Diğer Etik İhlali Türleri: Destek alınarak yürütülen araştırmaların yayınlarında destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile onların araştırmadaki katkılarını açık bir biçimde belirtmemek, insan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, yayınlarında hasta haklarına saygı göstermemek, hakem olarak incelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri yayınlanmadan önce başkalarıyla paylaşmak, bilimsel araştırma için sağlanan veya ayrılan kaynakları, mekânları, imkânları ve cihazları amaç dışı kullanmak, tamamen dayanaksız, yersiz ve kasıtlı etik ihlali suçlamasında bulunmaktır (YÖK Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi, Madde 8).

İntihali Önleme
Okuyucu GİBTÜ İslami Araştırmalar Dergisinde yayınlanan bir makalede önemli bir hata ya da yanlışlık fark ettiğinde ya da editoryal içerik ile ilgili herhangi bir şikâyeti (intihal, yinelenen makaleler vb.) olduğu zaman dergi editörlerine şikâyette bulunabilir.

Çıkar Çatışması
Makalenin yazar/yazarları, çalışma kapsamında herhangi bir kişisel ve finansal çıkar çatışması olmadığını bildirmek zorundadır. Bu bildirimi makalenin sonunda “Çıkar Çatışması/Conflicts of Interest” başlığı altında belirtmelidirler. Hakemler, değerlendirdikleri makalede herhangi bir çıkar çatışması olduğundan şüphelendiklerinde değerlendirme süreci ile ilgili olarak dergi editörlüğüne bilgi vermeli ve gerekirse makale değerlendirmesini reddetmelidirler. Çıkar çatışmasını engellemek için makale yazarlarının görev yaptığı kurumlardaki kişiler, makale için hakemlik yapamazlar. Editörlerin, yazarlarla kişisel veya mali açıdan çıkar çatışması da olmamalıdır.

Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.

20250506102817_d722236b.png      LOCKSS RSS OAI   DOAJ COPE     logo.svg    ror-logo.svg     6a8b92486b6cdc0d.png   road.pnge-ISSN