Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2025, Cilt: 9 Sayı: 2, 577 - 582, 26.06.2025
https://doi.org/10.31015/2025.2.31

Öz

Kaynakça

  • Ağın, Ö. & Kökten, K. (2013). Bingöl ili Yedisu ilçesi Karapolat köyü merasının botanik kompozisyonunun belirlenmesi. Türk Doğa ve Fen Dergisi, 2 (1), 81-85.
  • Anonymous (2025). T.C. Prime Ministry General Directorate of State Meteorological Affairs, Rize Provincial Directorate Records, (https://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?k=undefined&m=RIZE , Access Date: 07.03.2025).
  • Aydın, A. & Başbağ, M. (2017). Karacadağ’ın farklı yükseltilerindeki meraların durumu ve ot kalitesinin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 32 (1), 74-84.
  • Aydın, İ. & Uzun, F. (2005). Nitrojen and phosphorus fertilization of rangelands affects yield, forage quality and the botanical composition. European Journal of Agronomy, 23, 8-14.
  • Carlier, L., De Vliegher, D., Van Cleemput, O. & Boeckx, O. (2005). Importance and functions of European grasslands. Commum Agric. Appl. Biol. Sci., 70, 5-15.
  • Cerit, T. & Altın, M. (1999). Tekirdağ yöresi doğal meralarının vejetasyon yapısı ile bazı ekolojik özellikleri. Türkiye 3. Tarla Bitkileri Kongresi, Cilt: 3, Adana.
  • Çaçan, E., Aydın, A., & Başbağ, M. (2014). Korunan ve otlatılan iki farklı doğal alanın verim ve kalite açısından karşılaştırılması. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(Özel Sayı-1), 919-926.
  • Çınar, S., Avcı, M., Hatipoğlu, R., Kökten, K., Atış, İ., Tükel, T., Aydemir, S. & Yücel, H. (2005). Hanyeri köyü (Tufanbeyli-Adana) merasının yamaç kesiminde azot ve fosfor gübrelemesinin botanik kompozisyon, ot verimi ve ot kalitesine etkileri üzerinde bir araştırma. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi, 5-9 Eylül, Antalya, Cilt II, s. 873-877.
  • Çomaklı, B. & Menteşe, Ö. (1999). Mer’a ıslahını gerektiren nedenler. T.C. Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrol Genel Müdürlüğü, Mer’a Islahı Eğitim- Uygulama Semineri, Erzurum, 1-9.
  • Çomaklı, B. (2018). Erzurum ili çayır mera yönetimi. Erzurum İli Arazi Kullanım Çalıştayı. 26-28 Eylül 2018.
  • Fonnesbeck, P. V., Clark, D. H., Garret, W. N. & Speth, C. F. (1984). Predicting energy utilization from alfalfa hay from the Western Region. Proceeding of American Society of Animal Sciences (Western Section), 35: 305-308.
  • Gökkuş, A. (1994). Sürülüp terk edilen alanlarda sekonder süksesyon. Atatürk Üni, Yay., No:787, Ziraat Fak. Yay. No: 321, Aras. Serisi No: 197, 61 s.
  • Güllap, M. K. (2010). Kargapazarı Dağında (Erzurum) farklı otlatma sistemi uygulamalarının mera bitki örtüsüne etkisi. Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
  • Khalil, J. K., Sawaya, W. N. & Hyder, S. Z. (1986). Nutrient composition of Atriplex leaves grown in Saudi Arabia. Journal of Range Management, 39: 104-107.
  • Kılıç, S. (2018). Trabzon ili Düzköy ilçesi Beypınarı merasında farklı gübre uygulamalarının meranın verim, kalite ve botanik kompozisyonuna etkileri üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat.
  • Nadir, M. (2010). Tokat ili Yeşilyurt köyü doğal merasının botanik kompozisyon, kuru madde verimi ve kalitesinin belirlenmesi. Yüksek Lisans, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat.
  • Oddy, V. H., Robards, G. E. & Low, S. G. (1983). Prediction of in vivo dry matter digestibility from the fiber nitrogen content of a feed. In: Feed Information and Animal Production. (ed) Robards, G.E., Packham, R.G., Common wealth Agricultural Bureau, Farnham Royal, UK, 395-398.
  • Okatan, A. & Yüksek, T. (1997). Aşırı otlatılan mera parsellerinde adi korunga (Onobrychis viciifolia Scop.)’nın yetiştirilmesi ve verim potansiyeli üzerine araştırmalar. Türkiye 2. Tarla Bitkileri Kongresi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Samsun, 492-498.
  • Parlak, A. Ö., Parlak, M., Gökkuş, A. & Demiray, H. C. (2015). Akdeniz (Çanakkale) meralarının ot verimi ve kalitesi ile botanik kompozisyonu ve bazı toprak özellikleri. Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(1), 99-108.
  • Sheaffer, C. C., Peterson, M. A., Mccalin, M., Volene, J. J., Cherney, J. H., Johnson, K. D., Woodward, W. T. & Viands, D. R. (1995). Acid detergent fiber, neutral detergent fiber concentration and relative feed value. North American Alfalfa Improvement Conference, Minneapolis.
  • Seydoşoğlu, S. & Kökten, K. (2018). Batman ili Beşiri ilçesi mera vejetasyonlarının bazı özellikleri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 55(4), 131-140.
  • Seydoşoğlu, S., Kökten, K. & Sevilmiş, U. (2018). Basic vegetation characteristics of village pastures connected to Mardin province and its provinces. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 5(4), 406-413.
  • Seydoşoğlu, S. & Kökten, K. (2019). Batman mera vejetasyonlarının bazı özellikleri. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 23(1), 60-68.
  • Şahinoğlu, O. (2010). Bafra ilçesi Koşu köyü merasında uygulanan farklı ıslah yöntemlerinin meranın ot verimi, yem kalitesi ve botanik kompozisyonu üzerine etkileri. Doktora Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.
  • Tanrıverdi, H. (2019). Muş ili merkez ilçesi Kıyıbaşı Köyü merasının farklı yöneylerinin verim ve botanik kompozisyonunun belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Bingöl Üniversitesi, Bingöl.
  • Tutar, H. (2017). Bingöl ili Merkez ilçesi Ormanardı Köyü merasının verim ve botanik kompozisyonunun saptanması. Yüksek Lisans Tezi, Bingöl Üniversitesi, Bingöl.
  • Tutar, H. & Kökten, K. (2019). Mera vejetasyon özelliklerinin farklı yöneylere göre değişimi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 6(3), 312-318.

Forage yield and nutritional quality determination of huser plateau pasture (Rize, Türkiye)

Yıl 2025, Cilt: 9 Sayı: 2, 577 - 582, 26.06.2025
https://doi.org/10.31015/2025.2.31

Öz

This study evaluated the forage yield and nutritional quality of Huser Plateau pasture in Rize, Türkiye, over the 2023-2024 growing seasons. Utilizing quadrat sampling and Near-Infrared Reflectance Spectroscopy (NIRS), we determined an average dry yield of 102 kg/da. The average crude protein (CP) content was 16.29%, indicating substantial forage potential. Acid Detergent Fiber (ADF) and Neutral Detergent Fiber (NDF) averaged 29.74% and 56.67%, respectively, revealing temporal fluctuations in digestibility. Calculated parameters indicated moderate to high forage quality, with Digestible Dry Matter (DDM) at 65.73%, Dry Matter Intake (DMI) at 2.19%, and Relative Feed Value (RFV) at 112.29. Digestible Energy (DE) was 3.08 Mcal/kg, and Metabolizable Energy (ME) was 2.53 Mcal/kg. Mineral analysis showed adequate phosphorus (0.32%) and potassium (1.91%) levels, while calcium (1.30%) and magnesium (0.23%) ratios varied between years. The Ca/P ratio averaged 4.25, and the K/(Ca+Mg) ratio averaged 1.46. These findings highlight the Huser Plateau pasture's significant forage potential, suggesting that strategic management practices are essential to mitigate seasonal variations and optimize livestock productivity.

Kaynakça

  • Ağın, Ö. & Kökten, K. (2013). Bingöl ili Yedisu ilçesi Karapolat köyü merasının botanik kompozisyonunun belirlenmesi. Türk Doğa ve Fen Dergisi, 2 (1), 81-85.
  • Anonymous (2025). T.C. Prime Ministry General Directorate of State Meteorological Affairs, Rize Provincial Directorate Records, (https://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?k=undefined&m=RIZE , Access Date: 07.03.2025).
  • Aydın, A. & Başbağ, M. (2017). Karacadağ’ın farklı yükseltilerindeki meraların durumu ve ot kalitesinin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 32 (1), 74-84.
  • Aydın, İ. & Uzun, F. (2005). Nitrojen and phosphorus fertilization of rangelands affects yield, forage quality and the botanical composition. European Journal of Agronomy, 23, 8-14.
  • Carlier, L., De Vliegher, D., Van Cleemput, O. & Boeckx, O. (2005). Importance and functions of European grasslands. Commum Agric. Appl. Biol. Sci., 70, 5-15.
  • Cerit, T. & Altın, M. (1999). Tekirdağ yöresi doğal meralarının vejetasyon yapısı ile bazı ekolojik özellikleri. Türkiye 3. Tarla Bitkileri Kongresi, Cilt: 3, Adana.
  • Çaçan, E., Aydın, A., & Başbağ, M. (2014). Korunan ve otlatılan iki farklı doğal alanın verim ve kalite açısından karşılaştırılması. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(Özel Sayı-1), 919-926.
  • Çınar, S., Avcı, M., Hatipoğlu, R., Kökten, K., Atış, İ., Tükel, T., Aydemir, S. & Yücel, H. (2005). Hanyeri köyü (Tufanbeyli-Adana) merasının yamaç kesiminde azot ve fosfor gübrelemesinin botanik kompozisyon, ot verimi ve ot kalitesine etkileri üzerinde bir araştırma. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi, 5-9 Eylül, Antalya, Cilt II, s. 873-877.
  • Çomaklı, B. & Menteşe, Ö. (1999). Mer’a ıslahını gerektiren nedenler. T.C. Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrol Genel Müdürlüğü, Mer’a Islahı Eğitim- Uygulama Semineri, Erzurum, 1-9.
  • Çomaklı, B. (2018). Erzurum ili çayır mera yönetimi. Erzurum İli Arazi Kullanım Çalıştayı. 26-28 Eylül 2018.
  • Fonnesbeck, P. V., Clark, D. H., Garret, W. N. & Speth, C. F. (1984). Predicting energy utilization from alfalfa hay from the Western Region. Proceeding of American Society of Animal Sciences (Western Section), 35: 305-308.
  • Gökkuş, A. (1994). Sürülüp terk edilen alanlarda sekonder süksesyon. Atatürk Üni, Yay., No:787, Ziraat Fak. Yay. No: 321, Aras. Serisi No: 197, 61 s.
  • Güllap, M. K. (2010). Kargapazarı Dağında (Erzurum) farklı otlatma sistemi uygulamalarının mera bitki örtüsüne etkisi. Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
  • Khalil, J. K., Sawaya, W. N. & Hyder, S. Z. (1986). Nutrient composition of Atriplex leaves grown in Saudi Arabia. Journal of Range Management, 39: 104-107.
  • Kılıç, S. (2018). Trabzon ili Düzköy ilçesi Beypınarı merasında farklı gübre uygulamalarının meranın verim, kalite ve botanik kompozisyonuna etkileri üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat.
  • Nadir, M. (2010). Tokat ili Yeşilyurt köyü doğal merasının botanik kompozisyon, kuru madde verimi ve kalitesinin belirlenmesi. Yüksek Lisans, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat.
  • Oddy, V. H., Robards, G. E. & Low, S. G. (1983). Prediction of in vivo dry matter digestibility from the fiber nitrogen content of a feed. In: Feed Information and Animal Production. (ed) Robards, G.E., Packham, R.G., Common wealth Agricultural Bureau, Farnham Royal, UK, 395-398.
  • Okatan, A. & Yüksek, T. (1997). Aşırı otlatılan mera parsellerinde adi korunga (Onobrychis viciifolia Scop.)’nın yetiştirilmesi ve verim potansiyeli üzerine araştırmalar. Türkiye 2. Tarla Bitkileri Kongresi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Samsun, 492-498.
  • Parlak, A. Ö., Parlak, M., Gökkuş, A. & Demiray, H. C. (2015). Akdeniz (Çanakkale) meralarının ot verimi ve kalitesi ile botanik kompozisyonu ve bazı toprak özellikleri. Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(1), 99-108.
  • Sheaffer, C. C., Peterson, M. A., Mccalin, M., Volene, J. J., Cherney, J. H., Johnson, K. D., Woodward, W. T. & Viands, D. R. (1995). Acid detergent fiber, neutral detergent fiber concentration and relative feed value. North American Alfalfa Improvement Conference, Minneapolis.
  • Seydoşoğlu, S. & Kökten, K. (2018). Batman ili Beşiri ilçesi mera vejetasyonlarının bazı özellikleri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 55(4), 131-140.
  • Seydoşoğlu, S., Kökten, K. & Sevilmiş, U. (2018). Basic vegetation characteristics of village pastures connected to Mardin province and its provinces. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 5(4), 406-413.
  • Seydoşoğlu, S. & Kökten, K. (2019). Batman mera vejetasyonlarının bazı özellikleri. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 23(1), 60-68.
  • Şahinoğlu, O. (2010). Bafra ilçesi Koşu köyü merasında uygulanan farklı ıslah yöntemlerinin meranın ot verimi, yem kalitesi ve botanik kompozisyonu üzerine etkileri. Doktora Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.
  • Tanrıverdi, H. (2019). Muş ili merkez ilçesi Kıyıbaşı Köyü merasının farklı yöneylerinin verim ve botanik kompozisyonunun belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Bingöl Üniversitesi, Bingöl.
  • Tutar, H. (2017). Bingöl ili Merkez ilçesi Ormanardı Köyü merasının verim ve botanik kompozisyonunun saptanması. Yüksek Lisans Tezi, Bingöl Üniversitesi, Bingöl.
  • Tutar, H. & Kökten, K. (2019). Mera vejetasyon özelliklerinin farklı yöneylere göre değişimi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 6(3), 312-318.
Toplam 27 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Çayır-Mera ve Yem Bitkileri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Muhammed İkbal Çatal 0000-0002-4888-770X

Yayımlanma Tarihi 26 Haziran 2025
Gönderilme Tarihi 28 Nisan 2025
Kabul Tarihi 16 Haziran 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Çatal, M. İ. (2025). Forage yield and nutritional quality determination of huser plateau pasture (Rize, Türkiye). International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences, 9(2), 577-582. https://doi.org/10.31015/2025.2.31


The International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences content is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial (CC BY-NC) 4.0 International License which permits third parties to share and adapt the content for non-commercial purposes by giving the appropriate credit to the original work. Authors retain the copyright of their published work in the International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences. 

Web:  dergipark.org.tr/jaefs  E-mail: editor@jaefs.com WhatsApp: +90 850 309 59 27