Güncel Sayı

Cilt: 9 Sayı: 2, 29.06.2025

Yıl: 2025

Makaleler

Prof. Dr. Gültekin ÖZDEMİR DICLE UNIVERSITY, FACULTY OF AGRICULTURE 0000-0002-4450-0811
Bitki Fizyolojisi, Hassas Tarım Teknolojileri, Meyve Yetiştirme ve Islahı, Şarapçılık ve Bağcılık, Agronomi, Organik Tarım , Bitki Besleme ve Toprak Verimliliği
Doç. Dr. Adem YAĞCI GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ 0000-0002-3650-4679
Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı, Şarapçılık ve Bağcılık
Yrd. Doç. Dr. Adil A.AWAD Al-Mustansiriyah University
Tarımsal Biyoteknolojik Tanılama
Prof. Dr. Ahmet BALKAYA ONDOKUZ MAYIS UNIVERSITY, FACULTY OF AGRICULTURE
Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri, Sebze Yetiştirme ve Islahı, Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
Dr. Ahmet Haşim KESKİN KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-2612-7240
Tarımsal Yayım ve Haberleşme, Tarımsal Biyoteknolojik Tanılama
Doç. Dr. Aldwin PABLO Nueva Vizcaya State University
Toprak Kimyası ve Toprak Karbon Ayrıma (Karbon Ayırma Bilimi hariç)
Öğretim Görevlisi Alim AYDIN KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ, REKTÖRLÜK
Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı (Diğer), Sebze Yetiştirme ve Islahı, Sera Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
Doç. Dr. Andaç AKDEMİR ONDOKUZ MAYIS UNIVERSITY
Çevre Mühendisliği
Şarapçılık ve Bağcılık
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe BARAN Artuklu Üniversitesi
Bitki Biyokimyası, Bitki Biyoteknolojisi, Nanobiyoteknoloji, Bakteriyoloji
Prof. Dr. Bilge BAHAR GUMUSHANE UNIVERSITY, GUMUSHANE FACULTY OF ENGINEERING, FOOD ENGINEERING PR. 0000-0003-3985-8381
Agronomi
Prof. Dr. Birhan KUNTER Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 0000-0001-7112-1908
Ziraat Mühendisliği (Diğer), Şarapçılık ve Bağcılık
Doç. Dr. Burçak KAPUR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ 0000-0001-6131-4458
Sulama Sistemleri
Biyokütle Enerji Sistemleri, Tarımsal Enerji Sistemleri
Doç. Dr. Cihan DEMİR KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-2866-4074
Tarım Makine Sistemleri, Tarım Makineleri, Tarımsal Enerji Sistemleri
Dr. Öğr. Üyesi Damla YÜKSEL KÜSKÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ 0000-0001-5398-1146
Şarapçılık ve Bağcılık
Prof. Dr. Demir KÖK Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü
Şarapçılık ve Bağcılık
Yrd. Doç. Dr. Devrim BEYAZ AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ, VETERİNER FAKÜLTESİ, BESİN-GIDA HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ
Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Güvenliği, İzlenebilirliği, Sertifikasyonu ve Özgünlüğü
Bitki Besleme ve Toprak Verimliliği, Toprak Bilimleri ve Bitki Besleme, Arazi Üretim Kapasitesi ve Toprak Verimliliği, Toprak Bilimi ve Ekolojisi
Prof. Dr. Emine KARADEMİR SİİRT ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, TARLA BİTKİLERİ BÖLÜMÜ 0000-0001-6369-1572
Endüstri Bitkileri, Tarımda Bitki Islahı , Tarımda Bitki Biyokimyası ve Fizyolojisi
Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Yrd. Doç. Erma TAER Surigao del Norte State University - Mainit Campus 0000-0002-5728-3377
Sebze Yetiştirme ve Islahı
Prof. Dr. Ertan Sait KURTAR SELÇUK ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ 0000-0002-7203-7430
Sebze Yetiştirme ve Islahı
Sera Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
Sebze Yetiştirme ve Islahı, Tarımsal Biyoteknoloji
Tarla Bitkileri Yetiştirme ve Islahı, Tarımda Bitki Islahı
Dr. Öğr. Üyesi Fatma AKBAY MALATYA TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, TARLA BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
Çayır-Mera ve Yem Bitkileri
Doç. Funda IRMAK YILMAZ ORDU ÜNİVERSİTESİ
Bitki Besleme ve Toprak Verimliliği, Toprak Bilimi ve Ekolojisi, Toprak Biyolojisi, Toprak Mikrobiyolojisi
Dr. Gamze ÇAKIRER SEYREK Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü
Sebze Yetiştirme ve Islahı
Dr. Öğr. Üyesi Gülay ZULKADİR MERSIN UNIVERSITY, SİLİFKE ACADEMY OF APPLIED TECHNOLOGY AND BUSINESS ADMINISTRATION 0000-0003-3488-4011
Biyoloji, Uygulamalı Bilgi İşleme, Matematik, Mühendislik, Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Prof. Dr. Halit YETİŞİR Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Behçe Bitkileri Bölüm
Sebze Yetiştirme ve Islahı, Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı, Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Prof. Dr. Harun AKSU İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA 0000-0001-5948-2030
Gıda Teknolojileri, Paketleme, Depolama ve Taşımacılık (Gıda ve Tarım Ürünleri hariç), Gıda ve Ağırlama Hizmetleri, Et Teknolojisi, Gıda Ambalajlama, Saklama ve İşleme, Gıda Biyoteknolojisi, Gıda Güvenliği, İzlenebilirliği, Sertifikasyonu ve Özgünlüğü, Gıda Mikrobiyolojisi, Süt Teknolojisi, Gıda Bilimleri (Diğer), Hayvan Refahı, Veteriner Gıda Hijyeni ve Teknolojisi, Veteriner Hekimlik Tarihi ve Etik
Dr. Öğr. Üyesi Harun USLU Fırat Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümleri, Farmasötik Kimya Anabilim Dalı 0000-0001-8827-8557
Farmasotik Kimya
Prof. Dr. Hasan ÖNDER ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-8404-8700
Genetiği Değiştirilmiş Hayvanlar, Küçükbaş Hayvan Yetiştirme ve Islahı, Biyoistatistik
Dr. Öğr. Üyesi Hasan KALE YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ
Gübreler ve Uygulaması, Tarla Bitkileri Yetiştirme ve Islahı, Agronomi, Tarımda Bitki Islahı
Hücre Metabolizması, Hücre Gelişimi, Proliferasyon ve Ölümü
Doç. Dr. Hatice Filiz BOYACI RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-3799-4673
Sebze Yetiştirme ve Islahı, Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Tarla Bitkileri Yetiştirme ve Islahı (Diğer)
Dr. Hery WİDİJANTO sebelas maret university
Toprak Kimyası ve Toprak Karbon Ayrıma (Karbon Ayırma Bilimi hariç)
Prof. Dr. Hüsnü ÜNLÜ ısparta uygulamalı bilimler üniversitesi 0000-0001-8042-2331
Sebze Yetiştirme ve Islahı
Yrd. Doç. Dr. Imrana AMİR Bir kuruma bağlı değildir
Sucul Kültür
Yrd. Doç. Dr. Ivana Zugic BAKİC Faculty of Agriculture, University of Niš, Kosančićeva 4, 37000 Kruševac, Republic of Serbia 0000-0001-8561-2951
Tarımda Bitki Biyoteknolojisi, Meyve Yetiştirme ve Islahı, Şarapçılık ve Bağcılık
Dr. Jemal HUSSEN Mekdela Amba University
Sebze Yetiştirme ve Islahı
Prof. Dr. Kağan KÖKTEN SİVAS BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
Çayır-Mera ve Yem Bitkileri, Agronomi
Doç. Dr. Kemal ŞEN NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ 0000-0003-0781-6814
Gıda Bilimleri, Fermantasyon Teknolojisi, Gıda Teknolojileri, Meyve-Sebze Teknolojisi
Prof. Dr. Mehmet BASBAG Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi 0000-0002-7853-7604
Çayır-Mera ve Yem Bitkileri
Doç. Mehmet TÜTÜNCÜ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ 0000-0003-4354-6620
Bitki Doku ve Organ Kültürü, Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı, Sera Bitkileri Yetiştirme ve Islahı, Tarımsal Biyoteknoloji
Prof. Dr. Mehmet SİNCİK ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ 0000-0002-1568-2564
Endüstri Bitkileri
Yrd. Doç. Mihriban NAMLI ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ
Sera Bitkileri Yetiştirme ve Islahı, Sebze Yetiştirme ve Islahı
Dr. Muhammad IBRAHİM Bayero University, Kano, Nigeria
Toprak Mikrobiyolojisi
Doç. Dr. Musa TÜRKMEN Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakülesi, Tarla Bitkileri Bölümü 0000-0001-9914-9523
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ÇELİK AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ 0000-0002-1455-5889
Şarapçılık ve Bağcılık
Arş. Gör. Nalan BAKOĞLU RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ
Meyve Yetiştirme ve Islahı, Hasat Sonrası Bahçecilik Teknolojileri (Taşımacılık ve Depolama dahil)
Çevre Mühendisliği
Doç. Dr. Nihat TELLİ KONYA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Gıda Mikrobiyolojisi, Veteriner Gıda Hijyeni ve Teknolojisi, Süt Teknolojisi, Gıda Teknolojileri, Gıda Ambalajlama, Saklama ve İşleme
Doç. Dr. Nurzat TOTUBAEVA KYRGYZ - TURKISH MANAS UNIVERSITY
Çevresel Değerlendirme ve İzleme
Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller, Agronomi
Dr. Oğuzhan SOLTEKİN MANİSA BAĞCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ 0000-0001-7886-6531
Şarapçılık ve Bağcılık
Doç. Dr. Pembe EVCİ ÇÜRÜK OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ
Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Doç. Dr. Pınar KADİROĞLU KELEBEK ADANA ALPARSLAN TÜRKEŞ BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
Gıda Mikrobiyolojisi
Prof. Dr. Rafiq ISLAM The Ohio State University, Piketon, USA
Toprak Bilimleri ve Bitki Besleme (Diğer), Tarımsal Su Yönetimi, Gübreler ve Uygulaması, Organik Tarım , Arazi Üretim Kapasitesi ve Toprak Verimliliği, Bitki Besleme ve Toprak Verimliliği, Toprak Bilimi ve Ekolojisi, Toprak Biyolojisi, Toprak Ekolojisi, Toprak Kimyası ve Toprak Karbon Ayrıma (Karbon Ayırma Bilimi hariç), Toprak ve Su Kaynaklarının Korunması ve Islahı, Çevre Mühendisliği, Orman İçi Tarım, Sürdürülebilir Tarımsal Kalkınma, Besinlerin Tarımsal Yönetimi
Çayır-Mera ve Yem Bitkileri
Dr. Saiful ADHAR Malikussaleh University
Sucul Kültür
Şarapçılık ve Bağcılık, Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı (Diğer)
Doç. Dr. Sevinç KIRAN Soil Fertilizer and Water Resources Central Research Institute, Ankara
Sebze Yetiştirme ve Islahı
Doç. Dr. Seydi YIKMIŞ TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ 0000-0001-8694-0658
Veteriner Gıda Hijyeni ve Teknolojisi, Beslenme ve Diyetetik, Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Ambalajlama, Saklama ve İşleme, Gıda Bilimleri
Çayır-Mera ve Yem Bitkileri
Toprak Kimyası ve Toprak Karbon Ayrıma (Karbon Ayırma Bilimi hariç)
Dr. Öğr. Üyesi Tahsin BEYCİOĞLU Pamukkale Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü 0000-0001-5338-8836
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Endüstri Bitkileri
Şarapçılık ve Bağcılık
Hasat Sonrası Bahçecilik Teknolojileri (Taşımacılık ve Depolama dahil), Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı (Diğer), Sera Bitkileri Yetiştirme ve Islahı, Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı, Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri, Mühendislik
Doç. Dr. Yakup Kenan KOCA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ 0000-0001-9285-1416
Toprak Etüd ve Haritalama, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Toprak Bilimleri ve Bitki Besleme, Bitki Besleme ve Toprak Verimliliği, Toprak Bilimi ve Ekolojisi
Doç. Dr. Yeşim BOZKURT ÇOLAK MALATYA TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ
Sulama Sistemleri
Prof. Dr. Çeknas ERDİNÇ VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
Sebze Yetiştirme ve Islahı
Doç. Dr. Ömer Faruk COŞKUN HATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ 0000-0001-5398-5737
Genomik ve Transkriptomik, Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı, Sebze Yetiştirme ve Islahı
Bitki Besleme ve Toprak Verimliliği, İklim Değişikliğinin Ekolojik Etkileri ve Ekolojik Adaptasyon, Sulama Sistemleri, Tarım Arazisi Yönetimi, Tarımsal Su Yönetimi, Toprak ve Su Kaynaklarının Korunması ve Islahı, Toprak Fiziği
Dr. Arş. Gör. Özlem ÇAKMAKCI VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
Sebze Yetiştirme ve Islahı
Doç. Dr. Şenol ÇELİK BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ
Biyoistatistik

AMAÇ

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences (JAEFS); bağımsız, tarafsız ve çift-kör hakem değerlendirme ilkelerine bağlı yayın yapan, açık erişimli bilimsel elektronik yayın organıdır. Dergi, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık ayları olmak üzere yılda 4 sayı yayınlamaktadır. Derginin yayın dili İngilizcedir.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences, TÜBİTAK ULAKBİM TR Dizin, AGRIS, CAB Abstracts, AGORA, EBSCO, SOBIAD, Scilit, ROAD, Neliti, WorldCat, ESJI, Base, IFIS, CNKI ve diğer ilgili indekslerde indekslenmektedir.

Makaleler, ülkemizde Doçentlik başvuruları ile akademik teşvik ve diğer akademik atanma ve yükseltilme başvurularında kullanılabilmektedir.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinin Editöryel ve yayın süreçleri Council of Science Editors (CSE), Committee on Publication Ethics (COPE), European Association of Science Editors (EASE) ve National Information Standards Organization (NISO) kılavuzlarına uygun olarak biçimlendirilmiştir.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinin editoryal ve yayın süreçleri, Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama (https://doaj.org/apply/transparency) ilkelerine uygun olarak yürütülmektedir.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde tüm makaleler açık erişim modeliyle yayınlanmakta olup, editörler, yazarlar ve okuyucular tüm sayılara ücretsiz olarak erişebilmektedirler. Yayınlanmış makalelerin tam metinlerine https://dergipark.org.tr/jaefs adresinden ücretsiz olarak ulaşılabilmektedir.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde editör süreci, hakem değerlendirme süreci, yayıma kabul, yayımlanma ve yayım sonrası süreçler sırasında ihtiyaç duyulan giderlerin karşılanması için dergiye gönderilen her makaleden sayfa sayısına bakılmaksızın "Editoryal İşlem Ücreti" (Editorial Processing Charge; EPC) talep edilmektedir. Bu ücret, makale başvurusu sırasında kabul/red şartına bağlı olmaksızın talep edilmektedir. Ücret, her ne sebeple olursa olsun geri iade edilmemektedir. 

Ayrıntılı bilgi için lütfen "Dergi Ücreti Politikası" sayfasına (https://dergipark.org.tr/tr/pub/jaefs/price-policy) bakınız.

Dergide yayınlanan makalelerde ifade edilen bilgi, fikir ve görüşler International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences, Baş Editör, Editörler, Yayın Kurulu ve Yayıncı’nın değil, yazarların bilgi ve görüşlerini yansıtır. Baş Editör, Editörler, Yayın Kurulu ve Yayıncı, bu gibi yazarlara ait bilgi ve görüşler için hiçbir sorumluluk ya da yükümlülük kabul etmemektedir.

Yayınlanan makalelerin tüm sorumluluğu yazarlara aittir.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisine tüm makaleler online makale gönderim ve değerlendirme sistemi https://dergipark.org.tr/tr/journal/2032/submission/step/manuscript/new kullanılarak gönderilmelidir.

Derginin yazım kurallarına, gerekli formlara ve dergiyle ilgili diğer bilgilere https://dergipark.org.tr/tr/pub/jaefs/writing-rules web sayfasından erişilebilir.


KAPSAM
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisi tarım, çevre ve gıda bilimleri alanlarında özgün araştırmalar ile literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinin kapsamı; ziraat mühendisliği ve teknolojisi, çevre mühendisliği ve teknolojisi, gıda mühendisliği ve teknolojisi, tarım, çevre, gıda, tarım tarihi, ziraat ekonomisi, agronomi, hayvancılık, su ürünleri yetiştiriciliği, biyokimya, biyoteknoloji, biyoinformatik ve veri bilimi, tarla bitkileri, süt ürünleri bilimi, uzatma bilimi ve eğitimi, entomoloji, çevre bilimi, balık ve balıkçılık, gıda işleme, gıda kimyası, yemek kültürü, gıda sağlığı ve beslenme, yemek tarihi, gıda endüstrisi geliştirme, gıda pazarlama, gıda politikası ve uygulamaları, besin güvenliği, ormancılık, bahçe bitkileri, bilgi teknolojileri ve sistemleri, sulama, moleküler biyoloji, organik tarım, bitki fizyolojisi, bitki ıslahı, bitki koruma, bitki bilimleri, hassas tarım, kırsal kalkınma ve politika, sürdürülebilir tarım, toprak bilimi, bitki besleme, enerji bitkileri, veteriner, su kaynakları bilimleri  vb. tarım, gıda ve çevre bilimleri ile ilgili tüm alanlardır. 


> Yazarlara Talimatlar

> Makale Hazırlama

> Makale Gönderim Süreci

> Makale Değerlendirme Süreci

Makale İşlem Süreleri

> Editoryal İşlem Ücreti

> Şablonlar ve Formlar


Makale Gönderim Kuralları açıklamalarını okumak için tıklayınız

Makale Gönderim Kuralları videosunu izlemek için tıklayınız


MAKALE YAZIM KURALLARI

Makale metni, Microsoft Word programında, Times New Roman yazı karakterinde, tek satır aralığında, 10 punto düz metin olarak yazılmalıdır. Sayfa kenarlarında 2,5 cm boşluk bırakılmalıdır.

Makale Şablonu Word Dosyası: https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/28935  

Makalede standart veya yaygın olmayan kısaltmaların kullanımından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Eğer kısaltma kullanılmaları zorunlu ise kısaltma ve semboller metin içinde ilk kez kullanıldığı yerde açıklanmalıdır. Uluslararası geçerliliği olan ve yerleşik kısaltmalar tercih edilmelidir. Özel sözcüklerin altı çizilmemeli, bunun yerine italik yazım stili kullanılmalı. Ölçüm birimleri Uluslararası Birimler Sistemi (SI: International System of Units)'e uygun biçimde (metrik; kg, g, m, cm vb.) verilmeli ve sıcaklıklar santigrat (⁰C) ölçeğinde ifade edilmelidir.

Yazarlar makalenin sonunda çıkar çatışması yaratabilecek herhangi bir finansal destek veya ilişkinin olup olmadı ile etik kurul raporu gerektiren çalışmalar için etik kurul raporu ve diğer Etik Standartlara Uyum Beyanlarını belirtmek zorundadırlar. Bu konudaki bilgiler makale şablonunda Compliance with Ethical Standards başlığı altında ayrıntılı olarak belirtilmiştir. 


MAKALE İÇERİĞİ

Makale aşağıdaki içerikler dikkate alınarak yazılmış olmalıdır.
Başlık
Yazar İsimleri
Yazar Adresleri
Sorumlu Yazar
Özet
Anahtar Kelimeler
Giriş
Materyal ve Metot
Araştırma Bulguları ve Tartışma
Sonuç ve Öneriler
Etik Standartlara Uyum Beyanları
Kaynaklar



Başlık

Makale başlığı Times New Roman yazı tipinde, 14 punto, küçük harflerle, koyu ve ortalı yazılmalıdır.


Yazar İsimleri

Yazar isimleri; Adı SOYADI kuralına göre, Times New Roman yazı tipinde, 10 punto, koyu ve ortalı yazılmalıdır.
Yazar isimlerinin sonuna adres için üst simge olarak rakam, sorumlu yazarı belirtmek için ise * simgesi eklenmelidir.


Adres Satırı

Yazar isimlerinden sonra bir boşluk bırakılarak yazarların görev yaptıkları kurum adresleri Times New Roman yazı tipinde, 10 punto ve ortalı yazılmalıdır.


Özet

Times New Roman yazı karakterinde, 10 punto, tek satır aralığında, iki yana yaslı, parağraf başında girinti vermeden düz metin olarak yazılmalıdır.
Özet metini 300 kelimeyi geçmemeli ve tek parağraf olmalıdır.


Anahtar Kelimeler

Times New Roman yazı karakterinde, 10 punto, tek satır aralığında düz metin olarak yazılmalıdır.
En fazla 5 anahtar kelime yazılmalıdır.


Giriş

Times New Roman yazı karakterinde, 10 punto, tek satır aralığında, iki yana yaslı düz metin olarak yazılmalıdır.
Çalışmanın amacı güncel literatürler ile giriş kısmında belirtilmelidir.


Materyal ve Metot

Times New Roman yazı karakterinde, 10 punto, tek satır aralığında, iki yana yaslı düz metin olarak yazılmalıdır.
Çalışmada kullanılan materyal ve yöntem bu bölümde ayrıntılı olarak açıklanmalıdır.


Bulgular ve Tartışma

Times New Roman yazı karakterinde, 10 punto, tek satır aralığında, iki yana yaslı düz metin olarak yazılmalıdır.
Çalışma sonucunda elde edilen bulgular ve bu bulguların güncel literatürler ile tartışılması bu bölümde yapılmalıdır.


Sonuç

Times New Roman yazı karakterinde, 10 punto, tek satır aralığında, iki yana yaslı düz metin olarak yazılmalıdır.
Araştırmadan elde edilen sonuçlar bu bölümde verilmelidir.


Etik Standartlara Uyum Beyanları

Times New Roman yazı karakterinde, 9 punto, tek satır aralığında, iki yana yaslı düz metin olarak yazılmalıdır.

Makalenin Etik Kurallara uygun olarak hazırlandığı ile ilgili Telif Hakkı Beyanı, Yazarlık Katkısı, Destekleyen Kurum, Etik Kurul Onayı, Çıkar Çatışması Bildirimi, Veri Kullanımı, Teşekkür gibi beyanların bu bölümde belirtilmesi gerekmektedir. Bu konudaki bilgiler makale şablonunda Compliance with Ethical Standards başlığı altında ayrıntılı olarak belirtilmiştir.


Kaynaklar 

Times New Roman yazı karakterinde, 9 punto, tek satır aralığında yazılmalıdır. İkinci satır için 1 cm boşluk bırakılmalıdır.

Kaynaklar listesindeki Kaynaklar İngilizce olarak yazılmalıdır.

İngilizce başlık ve dergi ismi olamayan kaynakların sonunda (in Turkish) ifadesine yer verilmelidir.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences Dergisi Kaynaklar listesinin bildirişinde APA Formatını kullanmaktadır.


Makalelerde kaynak gösterimi aşağıdaki kurallar dikkate alınarak hazırlanmalıdır.


Orijinal Araştırma Makalesi

Surname, N.N., Surname, N.N. (Year). The full title of the article. Journal Name, volume, and issue, first and last page. Doi number web link or retrieved from journal web link.

Örnekler

Kaya, G. (2023). The sensitivity of radish cultivars to high temperatures during germination and seedling growth stages . International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences, 7 (2), 298-304. https://doi.org/10.31015/jaefs.2023.2.7

Kesim, H. & Yıldıztekin, M. (2023). The biological activity features and mineral element analyses of some Inula L. species exhibit natural spread in Mugla (Turkiye). International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences, 7 (2), 316-325 . https://doi.org/10.31015/jaefs.2023.2.9

Tokatlı Demirok, N., Alpaslan, M. & Yıkmış, S. (2023). Some lactobacillus, leuconostoc and acetobacter strains in traditional turkish yoghurt, cheese, kefir samples as a probiotic candidate. International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences, 7 (2), 326-334 . https://doi.org/10.31015/jaefs.2023.2.10

Karagözoğlu, Y., Alayunt, N. Ö. & Parlak, A. E. (2023a). Total secondary metabolites and heavy metal profile of some medicinal plants frequently consumed as winter tea. International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences, 7 (2), 335-344. https://doi.org/10.31015/jaefs.2023.2.11


Türkçe Araştırma Makalesi

Ozdemir, G., & Tangolar, S. (2023). Organik gübre uygulamalarının bazı üzüm çeşitlerinin verim ve kalitesi üzerine etkileri. International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences, 7 (2), 326-334 (in Turkish). https://doi.org/10.31015/jaefs.2028.1.1


Kitap

Surname, N., Surname, N. (Year). Title of the contribution. In: Title of the book or proceeding. Volume (Publisher, City, first and last page
Ozdemir, G. (2023). Organic viticulture. Dicle University Press.


Örnekler

Cebeci, Z., & Ozdemir, G. (2023). Organic agriculture. Turkiye Agricultural Association.

Turkish Agricultural Association. (2023). Approaches to the study of agricultural structure. Dicle Press.

Cebeci, Z. (Ed.). (2023). Non-Parametric Statistical Analysis with R. Abaküs Press.

Ozdemir, G., Cebeci, Z., & Kara, C. (2023). L'Hevsel à Amida- Diyarbakır: Études et réhabilitation de jardins mésopotamiens. In: Z. Manley, & A. Ozdemir (Eds.), Organic agriculture (pp. 1325-1428). Edit Publishing.


Bildiri Kitabı

Surname, N., Surname, N. (Year). Title of the contribution. In: Title of the book or proceeding. Volume, publisher, city, first and last page


Örnek

Tangolar, S., Özdemir, G., Ekbiç, H.B., Tangolar, S.G., Dikkaya, Y.R. (2012). Research on adaptation of some American rootstocks grown under Northern Cyprus conditions. XXXV World Congress of Vine and Wine 10th General Assembly of The O.I.V. 18-22 June, İzmir, pp. 234-265.


Yüksek Lisans veya Doktora Tezi

Surname, N. (Year). Title of the thesis, University and Faculty, City. pages.


Örnek

Ozdemir, G. (2005). Organic grape growing. Çukurova University, Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Horticulture, PhD Thesis, Adana, Turkiye, 128 pp.


İnternet Kaynakları

FAO (2013). Classifications and standards. Retrieved in June, 19, 2023 from http://www.fao.org/economic/ess/ess-standards/en/  


Kaynak gösterimi ile ilgili daha fazla örnek için; https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples 


> Neden JAEFS?

> Bibliyografik Bilgiler

> Ücret Politikası

> Etik İlkeler Akış Şeması

> Yayın Etiği

> Gizlilik Politikası

> Arşiv Politikası

> Açık Erişim Politikası

> Telif Hakkı Politikası

> Özel Sayı Politikası


ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences (JAEFS); bağımsız, tarafsız ve çift-kör hakem değerlendirme ilkelerine bağlı yayın yapan, açık erişimli bilimsel elektronik yayın organıdır. Dergi, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık ayları olmak üzere yılda 4 sayı yayınlamaktadır. Derginin yayın dili İngilizcedir.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences, ziraat mühendisliği ve teknolojisi, çevre mühendisliği ve teknolojisi, gıda mühendisliği ve teknolojisi, tarım, çevre, gıda, tarım tarihi, ziraat ekonomisi, agronomi, hayvancılık, su ürünleri yetiştiriciliği, biyokimya, biyoteknoloji, biyoinformatik ve veri bilimi, tarla bitkileri, süt ürünleri bilimi, uzatma bilimi ve eğitimi, entomoloji, çevre bilimi, balık ve balıkçılık, gıda işleme, gıda kimyası, yemek kültürü, gıda sağlığı ve beslenme, yemek tarihi, gıda endüstrisi geliştirme, gıda pazarlama, gıda politikası ve uygulamaları, besin güvenliği, ormancılık, bahçe bitkileri, bilgi teknolojileri ve sistemleri, sulama, moleküler biyoloji, organik tarım, bitki fizyolojisi, bitki ıslahı, bitki koruma, bitki bilimleri, hassas tarım, kırsal kalkınma ve politika, sürdürülebilir tarım, toprak bilimi, bitki besleme, enerji bitkileri, su kaynakları, veteriner bilimlerinin tüm alanlarında özgün araştırma makaleleri ile literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Yazarlar, International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde yayınlanmış çalışmalarının telif hakkını elinde tutar.


DEĞERLENDİRME VE YAYIN SÜRECİ
Derginin editöryel ve yayın süreçleri Council of Science Editors (CSE), Committee on Publication Ethics (COPE), European Association of Science Editors (EASE) ve National Information Standards Organization (NISO) kılavuzlarına uygun olarak biçimlendirilmiştir. International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinin editöryel ve yayın süreçleri, Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama (doaj.org/bestpractice) İlkelerine uygun olarak yürütülmektedir.

Özgünlük, yüksek bilimsel kalite ve atıf potansiyeli bir makalenin yayına kabulü için en önemli kriterlerdir. Gönderilen yazıların daha önce başka bir elektronik ya da basılı dergide, kitapta veya farklı bir mecrada sunulmamış ya da yayınlanmamış olması gerekir.

Daha önce başka bir dergiye gönderilen ancak yayına kabul edilmeyen yazılar hakkında dergi önceden bilgilendirilmelidir. Bu bilgiler makalenin değerlendirme süresinin hızlanmasını sağlayacaktır. Daha önce toplantılarda sunulmuş olan çalışmalar için, sunum yapılan organizasyonun tam adı, tarihi, şehri, ülkesi ve yayın izni belirtilmelidir.


HAKEM DEĞERLENDİRMESİ POLİTİKASI
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisine gönderilen tüm makaleler çift-kör hakem değerlendirme sürecinden geçmektedir.

Tarafsız değerlendirme sürecini sağlamak için her makale alanlarında uzman en az iki dış-bağımsız hakem tarafından değerlendirilir. Dergi Editör Kurulu üyeleri tarafından gönderilecek makalelerin değerlendirme süreçleri, davet edilecek dış bağımsız editörler tarafından yönetilecektir. Bütün makalelerin karar verme süreçlerinde nihai karar yetkisi Baş Editördedir.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde editörler, hakemler, yazarlar ile yayınlama sürecinde yer alan tüm tarafların ilgili görev ve beklentilerinin, aşağıda tanımlanan yayın etiği kurallarına ve uygulama esaslarına uymaları gerekmektedir.


YAYIN ETİĞİ VE YAYIN UYGULAMA ESASLARI

YAYINCININ ETİK SORUMLULUKLARI
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences, yayın kurulu ya da editörler kurulu yönetiminde Tarım, Gıda ve Çevre Bilimleri alanında Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında yılda 4 kez, elektronik olarak yayınlanan, açık erişimli  hakemli bir e-dergidir.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisi Editörler kurulu, farklı ülke ve üniversitelerden alanında uzman akademisyenlerden oluşmaktadır. Editör Kurulu üyeleri, tarım, gıda ve çevre bilimlerinin bilim dalları gözetilerek görevlendirilir ve üyeler baş editörlerin ve editör kurulu üyelerinin kendi taleplerine göre görevlendirilir. Editörler kurulu başkanları ve duruma göre bir ya da birden fazla baş editör yardımcıları ile alan editörleri belirlenir. Ayrılan üyenin yerine yeni üye görevlendirilir. Editör, makalenin konusuna göre, gerekli olduğunda Editörler Kurulu üyesi olmayan öğretim üyelerine alan editörü olarak incelemesi için makale gönderebilir.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisi, herhangi bir makale ile ilgili bir durumu açıklığa kavuşturmak, söz konusu makalede değişiklik yapmak veya çalışmanın herhangi bir bilimsel yanlış davranış içermesi, hileli yayın, intihal veya editörlerle yakın işbirliği iddiası veya kanıtlanması için gerekli tüm önlemleri almaktadır.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences, editörlerle birlikte, herhangi bir kötüye kullanımının meydana geldiği makalenin yayınlanmasını önlemek için ilgili adımları atacak ve hiçbir koşulda bu tür bir suistimali veya bilerek bu tür bir suistimalin gerçekleşmesine izin vermeyecektir.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences, okurlar, hakemler veya diğer editörler tarafından ortaya konan tüm iddialara veya şüphelere yanıt vermekle sorumludur. Böyle bir durumda ilgili makale dergi tarafından değerlendirilir ve gerekli açıklamalar yapılır.


EDİTÖRLER KURULUNUN ETİK SORUMLULUKLARI
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisine başvurusu yapılan her makale ile ilgili tüm süreçlerden International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences Editörler Kurulu sorumludur ve Editörler Kurulu bu sorumluluğunu bilir. Bu sorumluluk, dergiyle ilgili konularda verilen kararlarda yalnızca kamu yararını düşünerek; kişisel kazancı düşünmeden, bağımsız olarak karar vermeyi gerektirir. Yayıncı ve Editörler Kurulu arasındaki ilişki bağımsızlık ilkesine dayanır, editörlerin alacağı tüm kararlar yayıncıdan ve diğer kişi ve kuruluşlardan bağımsızdır.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinin Editörler kurulu aşağıdaki etik sorumlulukları taşımalıdırlar:
• Derginin Editör kurulu, tüm itiraz ve şikayetleri Yayın Etiği Komitesi (Committee on Publication Ethics, COPE) yönergeleri kapsamında ele alır. Bu gibi durumlarda yazarlar, itiraz ve şikayetleri ile ilgili olarak yayın ofisi ile doğrudan iletişime geçmelidir. Gerektiğinde, çözülemeyen davaları çözmek için bir ombudsman görevlendirilebilir. Baş Editör, tüm itiraz ve şikayetler için karar verme sürecinde nihai yetkilidir.
• Editörler kurulu, dergiyi sürekli geliştirmeye, yayın niteliğini yükseltmeye çaba gösterir.
• Editörler kurulu, yayın, kör hakemlik, değerlendirme süreci, etik ilkeler gibi dergi politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasını sağlar.
• Editörler kurulu, International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde yayınlanmış makale yazarlarının telif hakkını korur ve makale ve dergi yayım sürecinde fikri mülkiyet hakları, bilimsel-etik olmayan davranışlarla, intihalle, yollama (atıf) çeteciliğiyle ilgili önlemleri almada sorumludur.
• Editörler kurulu, yazarların bilgi gereksinimlerini içeren bir “Yazım kuralları”, hakemlerin değerlendirme aşamasında gerek duyacakları bilgileri içeren “Hakem değerlendirme kılavuzu” hazırlar, gerektiğinde günceller.
• Editörler kurulu, hakemleri, yazarları güdüleyici politikalar belirler ve her makalenin kayıtlarını, dergiyle ilgili yazışmaları elektronik olarak saklar.


EDİTÖR VE ALAN EDİTÖRLERİNİN ETİK SORUMLULUKLARI
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinin Editör kurulunda görev alan baş editör/ler ve alan editörleri aşağıdaki etik sorumlulukları taşımalıdırlar:
• Baş editör/ler ve alan editörleri, hakemlerin, yazarların, araştırmacı, uygulayıcı ve okuyucuların bilgi gereksinimlerini karşılamaya, gerektiğinde dönüt vermeye, yayın sürecinde düzeltme, açıklama gerektiren konularda açıklık ilkelerine göre davranmaya çaba gösterirler.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, makalelerin yayımlanmasına karar verirken, makalelerin özgün olmasına, bilimsel alan ile ilgili olmasına, okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılara katkı sağlamasına özen gösterirler.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, makalelerle ilgili olumlu ya da olumsuz karar verirken, makalelerin özgün değeri, alana katkısı, araştırma yönteminin geçerli ve güvenirliği, anlatımın açıklığı ile derginin amaç ve kapsamını göz önünde tutarlar.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, başvurusu yapılan makalelerin önemli sorunu olmadığı sürece ön değerlendirme aşamasına alır, olumlu hakem önerilerini göz önünde bulundurur, ciddi sorun olmadıkça önceki baş editör/ler ve alan editörlerince verilen kararları değiştirmezler.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, derginin yayın politikaları arasında bulunan kör hakemlik ve değerlendirme süreci politikalarını uygular, hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutar, her makalenin yansız ve süresi içinde değerlendirilmesini sağlarlar.
• Baş editör/ler, makalelerin alan editörlerini, alan editörleri ise hakemleri uzmanlık alanlarını dikkate alarak seçerek değerlendirmelerin yansız ve bağımsız yapılmasını desteklerler.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, makalenin yansız değerlendirilmesi için editörler, hakemler ve yazar(lar) arasındaki çıkar çatışması-çıkar birliği olup olmamasını göz önüne alırlar.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, hakem havuzunun geniş bir yelpazeden oluşması ve sürekli güncellenmesi için arayış içinde olurlar.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, akademik görgü kurallarına uymayan ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri engellerler.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, dergi yayın süreçlerini yayın politikaları ve kılavuzlara uygun işletilmesini sağlar, süreçte görev alanları yayın politikaları konusundaki gelişmelerden bilgilendirir, gerektiğinde eğitim programı hazırlarlar.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, yayın sürecinde görev alan herkesle etkili bir iletişim içinde olur, belirli aralıklarla toplantılar düzenlerler.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, değerlendirilen makalelerdeki kişisel verilerin korunmasını sağlarlar; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korurlar.
• Baş editör/ler ve alan editörleri; makalelerde insan ve hayvan haklarının korunmasına özen gösterirler, makalenin katılımcılarının açık onayının belgelendirilmesini önemserler, makalenin katılımcılarına ilişkin etik kurul onayı, deneysel araştırmalarda izinleri olmadığında makaleyi reddederler.
• Baş editör/ler ve alan editörleri; görevi kötüye kullanmaya karşı önlem alırlar. Görevi kötüye kullanmaya yönelik yakınmalar olduğunda, nesnel bir soruşturma yaparak, konuyla ilgili bulguları paylaşırlar.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, makalelerdeki hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirmelerin düzeltilmesini sağlarlar.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, yayınlanan makalelerin fikri mülkiyet hakkını korur, ihlal olması durumunda derginin ve yazarların haklarını savunurlar.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, yayımlanan makalelerin içeriğinin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi konusunda gerekli önlemleri alırlar; özgünlük-benzerlik denetimini yaparlar.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, dergide yayımlanan makalelere yönelik tutarlı eleştirileri dikkate alırlar, eleştirilen makalelerin yazarlarına yanıt hakkı tanırlar.
• Baş editör/ler ve alan editörleri olumsuz sonuçları içeren çalışmaları da göz önünde bulundururlar.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, dergiye iletilen yakınmaları inceler ve gerekli açıklamaları yaparlar.
• Baş editör/ler ve alan editörleri, kendisi, aile üyesi veya dahil oldukları bölüm meslektaşları tarafından yazılmış makaleler için eser editörü olarak atanamaz ve eser hakkında herhangi bir karar veremezler. Bu türden eserler için derginin olağan işleyiş süreci çıkar çatışması-çıkar birliği olmayan farklı bir editör tarafından yürütülür ve çıkar ilişkisi olan editör dergideki değerlendirme sürecine dâhil edilmeden işleme devam edilmektedir.


HAKEMLERİN ETİK SORUMLULUKLARI
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinin makale değerlendirme sürecinde yazarların hakemleri, hakemlerin yazarları tanımadıkları iki yönlü kör hakemlik ilkesi uygulanmaktadır.

Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişim kuramaz; makale değerlendirme formları ve metin üzerinde belirtilen notlar ile düzeltme istemleri dergi yönetim sistemi üzerinden online olarak editörlerce yazarlara iletilir.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisine başvurusu yapılan makaleleri değerlendirecek hakemler aşağıdaki etik sorumlulukları taşımalıdırlar:
• Hakemler yalnız uzmanlık alanı ile ilgili makaleleri değerlendirmeyi kabul etmelidir.
• Hakemler, değerlendirmeyi yansızlık ve gizlilik içinde yapmalıdır.
• Hakemler, inceledikleri makaleleri değerlendirme sürecinden sonra yok etmeli, ancak yayınlandıktan sonra kullanmalıdırlar.
• Hakemler, uyruk, cinsiyet, dinsel inanç, siyasal inanç ve ticari kaygılar, değerlendirmenin yansızlığını bozmamalıdır.
• Hakemler, çıkar çatışması-çıkar birliği olduğunu anladıklarında, makaleyi değerlendirmeyi reddederek, editörlere bilgi vermelidir.
• Hakemler, değerlendirmeyi akademik görgü kurallarına uygun biçimde, yapıcı bir dille yapmalı; hakaret ve düşmanlık içeren kişisel yorumlardan kaçınmalıdır.
• Hakemler, değerlendirmesini kabul ettikleri makaleyi süresi içinde değerlendirmelidirler.


YAZARLARIN ETİK SORUMLULUKLARI
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisine makale başvurusu yapan yazarlar aşağıdaki etik sorumlulukları taşımalıdırlar:
• Yazarların bilimsel bütünlük, tarafsızlık, meslektaş dayanışması, veri bütünlüğü, kurumsal bütünlük ve sosyal sorumluluk bilgilerini içeren genel etik ilkelere uygun araştırmaları sunmaları beklenmektedir.
• Yazarlar, çalışmanın konseptine/tasarımına; ya da çalışma için verilerin toplanmasına, analiz edilmesine ve yorumlanmasına önemli katkı sağlamış olmalıdır.
• Yazarlar, makale taslağını hazırlamış ya da önemli fikirsel içeriğin eleştirel incelemelerini yapmış olmalıdır.
• Yazarlar, makalenin yayından önceki son halini gözden geçirmiş ve onaylamış olmalıdır.
• Yazarlar, makalenin herhangi bir bölümünün geçerliliği ve doğruluğuna ilişkin soruların uygun şekilde soruşturulduğunun ve çözümlendiğinin garantisini vermek amacıyla çalışmanın her yönünden sorumlu olmayı kabul etmelidir.
• Yazarlar, başka yerde yayımladıkları ya da yayımlanmak üzere gönderdikleri bir makalesini, aynı anda birden fazla makalesini International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisine göndermemelidir.
• Yazarlar, International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisine özgün makale göndermelidir.
• Yazarlar, makale yazımı sırasında yararlandıkları kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda, doğru biçimde yollama (atıf) yapmalıdır.
• Makaleye katkı sağlamayan kişilerin adı, yazar olarak yazılmamalıdır.
• Yayımlanmak üzere başvurusu yapılan bir makalenin yazar sırasını değiştirme, yazar çıkartma, yazar ekleme istekleri başvurusu sonrasında önerilmemelidir.
• Yayınlanma başvurusu yapılan makaleyle ilgili çıkar çatışması-çıkar birliği olan kişileri editörlere bildirmelidir.
• Yazarlar, değerlendirme sürecinde makalelerine ilişkin bilgi ya da ham veri istenmesi durumunda beklenen bilgileri Editörlere sunmalıdır.
• Yazarlar, makalelerinde kullandıkları verilerin kullanım haklarına, araştırma-çözümlemelerle ilgili izinlerin ya da üzerinde araştırma yaptıkları katılımcıların onayının alındığını belgelemelidirler.
• Yazarlar, değerlendirme ve erken görünüm aşamasındaki ya da elektronik ortamda yayımlanmış makalesiyle ilgili hatayı fark ettiklerinde bilgi vermek, düzeltmek ya da geri çekmek için editörle iletişime geçmelidir.
• Yazarlar tarafından iletilen düzeltme talepleri Editör Kurulu tarafından incelenmekte ve düzeltmeler Editör Kurulu kararına istinaden uygulanmaktadır. Yayınlanan metinde düzeltme yapılması durumunda, düzeltmeyi takip eden sayıda Erratum metni yayınlanarak okurlar bilgilendirilmektedir. Düzeltilen makale dergi web sayfasında, derginin tarandığında dizinlerde de güncellenmektedir.
• Yazarlar, etik kurul kararı gerektiren deney, anket, ölçek, görüşme, gözlem, odak grup çalışması gibi nicel ya da nitel yöntemlerle veri toplamayı gerektiren araştırmalar için etik kurul onayı aldığını; etik kurul adı, karar tarihi ve sayısı aday makalenin "Etik Onay" (Ethical Approval) bölümünde belirtmeli, etik kurul kararını gösteren belgeyi makalenin başvurusuyla birlikte sisteme yüklemelidir.
• Yazarlar, olgu sunumlarında aydınlatılmış olur/onam formunun alındığına ilişkin bilgi yine aynı bölümde vermelidir.
• Yazarlar, veri toplama sürecinde etik ilkelere özen gösterdiklerinin kanıtlarını (başkalarının ölçek, anket, fotoğraf gibi belgelerinin kullanılması için kendilerinden izin alınması gibi) makale içinde sunmalıdır.
• Yazarlar, makalelerde araştırma ve yayın etiği ile fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğu belirtilmelidir.
• Yazarlar, araştırma insan ve hayvan denekler üzerinde gerçekleştirilmiş ise araştırmanın uluslararası bildiriler, kılavuzlar vb uygun gerçekleştirildiği bildirilmelidir.
• Yazarlar, etik kurul kararı gerektirmeyen makalelerinde, etik kurul kararının gerekmediğini makalenin "Etik Onay" (Ethical Approval) bölümünde belirtilmelidir.
• Yazarların, başkalarının önceki çalışmalarını (veya kendi çalışmalarınızı) tartışırken, kullanılan materyalin her durumda doğru bir şekilde alıntılandığından emin olunmalıdır.
• Yazarların, aşağıda örneklenen her türlü intihalden ve etik suistimalden kaçınmaları şiddetle tavsiye edilir.
1) Kendi kendine intihal (metin geri dönüşümü): yazarın önceki yayınlarından alıntı yapmadan bölümleri veya cümleleri başka bir makalesinde kullanması anlamına gelir. İfadelerin veya cümlelerin yazarı siz olsanız bile, metin daha önce yayınlanmış verilerle kabul edilemez benzerliklere sahip olmamalıdır.
2) Salamizasyon: bir araştırmanın aynı verilerini birkaç farklı makalede kullanılmasıdır. Bir çalışmanın aynı hipotezlerini, popülasyonunu ve yöntemlerini farklı makalelere bildirmek kabul edilemez.
3) Veri Üretimi: verilerin toplanması veya deneyler sırasında hiç oluşmamış verilerin çalışmaya eklenmesidir. Sonuçlar ve yorumlanması, eksiksiz veri setlerine dayandırılmalı ve buna göre raporlanmalıdır.
4) Veri Manipülasyonu: yanlış bir izlenim vermek amacıyla araştırma verilerinin manipüle edilmesi anlamına gelir. Buna, görüntülerin manipüle edilmesi (örn. mikrograflar, jeller, radyolojik görüntüler), aykırı değerlerin veya "uygunsuz" sonuçların kaldırılması, veri noktalarının değiştirilmesi vb. dahildir.
• Yazarlar, makalelerini dergiye gönderirken iThenticate veya benzeri bir yazılımla intihal açısından durumunu kontrol etmeli ve benzerlik endeksini (SI) gösteren dökümanı sisteme yüklemelidir. Başvurusu sırasında benzerlik endeksi (SI) %24'ün üzerindeyse makale değerlendirmeye alınmadan iade edilmektedir.
• Bir makalenin yayınlanmasının ardından intihal kanıtlanırsa, makale derhal geri çekilecek ve web sitesinden kaldırılacaktır. Böyle bir durumda ilgili yazarların makalelerinin International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde beş yıl boyunca yayınlanmaya uygun olmadığı kabul edilecektir.


SORUMLULUK REDDİ
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde yayınlanan makalelerde ifade edilen görüşler ve fikirler Baş Editör, Editörler, Yayın Kurulu ve Yayıncı’nın değil, yazarların bakış açılarını yansıtır. Baş Editör, Editörler, Yayın Kurulu ve Yayıncı bu gibi durumlar için hiçbir sorumluluk ya da yükümlülük kabul etmemektedir. Yayınlanan içerik ile ilgili tüm sorumluluk yazarlara aittir.


İTİRAZ VE ŞİKAYET
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde editörler, hakemler, yazarlar ile ilgili etik ilkelere uymayan bir davranış ya da değerlendirme sürecindeki, erken görünümdeki ya da yayımlanmış bir makale ilgili etik olmayan bir durumla karşılaşılması durumunda doğrudan Editöryel Ofis (editor@jaefs.com) ile temasa geçilebilmektedir.

Editör kurulu, dergimize gönderilen çalışmalar hakkındaki intihal, atıf manipülasyonu ve veri sahteciliği iddia ve şüpheleri ile etik ilkelere uymayan bir davranış karşısında Yayın Etiği Komitesi (Committee on Publication Ethics, COPE) kurallarına uygun olarak hareket edecektir. İhtiyaç duyulduğunda Editör Kurulu’nun kendi içinde çözemediği konular için tarafsız bir temsilci atanmaktadır. İtiraz ve şikayetler için karar verme süreçlerinde nihai kararı Baş Editör verecektir.



International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences (e-ISSN: 2618-5946) dergisinin yayınlanma modeli Budapeşte Açık Erişim Girişimi (BOAI) bildirgesine dayanan açık erişimli bilimsel bir dergidir. Derginin arşivine bütün editörler, yazarlar, okuyucular ve kütüphaneciler https://dergipark.org.tr/en/pub/jaefs/archive adresinden ücretsiz olarak erişilebilir.

Açık Erişim - okuyucular için tüm makalelere erişim ücretsizdir, ancak dergiye gönderilen her makale için Editoryal İşlem Ücreti (EPC) yazarlar veya kurumları tarafından ödenmelidir.

Editoryal İşlem Ücreti: 1200 TRY

Editoryal İşlem Ücreti Ödemesi
Editoryal İşlem Ücreti ödemesine ait banka hesap bilgileri makale gönderimi sırasında sorumlu yazar ile paylaşılmakta ve belirtilen hesaba ödeme yapılması istenmektedir.

The International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisi açık erişim modeli kapsamında yayımlanmaktadır. Ancak, açık erişim yayımcılığı maliyetsiz değildir. International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde çevrimiçi abonelik veya makalelere erişim ücretlendirilmediğinden bir makalenin editör süreci, hakem değerlendirme süreci, yayıma kabul, makaleyi bitmiş bir makaleye dönüştürme, yayımlanma, yayım sonrası depolama, dağıtma ve tanıtma süreçleri sırasında ihtiyaç duyulan giderlerin karşılanması için değerlendirmeye gönderilen her makaleden sayfa sayısına bakılmaksızın Editoryal İşlem Ücreti (Editorial Processing Charge; EPC) talep edilmektedir. Bu ücret, Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) Doçentlik Kriterlerine uygun olarak "Makale başvurusu sırasında -kabul/red şartına bağlı olmaksızın" talep edilmektedir. Ayrıca, DergiPark sistemine https://dergipark.org.tr/jaefs kayıtlı bütün editörler, yazarlar ve okuyucular International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde yayımlanan tüm sayılara ücretsiz olarak abone olup bütün makalelere erişebilmektedirler.

Editoryal İşlem Ücreti Süreç Açıklaması
Dergi olarak yayımlama maliyetlerini olabildiğince açık hale getirmeye çalışıyoruz. International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisine bir makale gönderildiğinde, makalenin kalite kontrolleri, editör süreci, hakem değerlendirmesi, mizanpaj ve tanıtımının zamanında ve yüksek standartta yapılmasını sağlamak için makaleler dergideki birçok farklı süreçten geçmekte ve yazarlardan alınan Editoryal İşlem Ücreti bu süreçlerde kullanılmaktadır.

Editoryal İşlem Süreçleri
Editoryal Tarama: İlk teknik ve etik kontroller,
Editoryal İşlemler: Derginin editörlerinin inceleme sürecini yönetilmesi,
Makale Mizanpajı: Makaleyi profesyonel bir dizgi makalesine dönüştürme,
Makale Düzeltme: Yazarları ve Editörleri destekleyen düzeltme sürecinin koordinasyonu,
Editoryal Kalite Güvencesi: Makalenin ve inceleme sürecinin derginin yönergelerine ve politikalarına uygun olduğundan emin olmak için yapılan son kontrol,
Dergi Geliştirme: Yazarları, Editörleri ve Hakemleri destekleyen, derginin mümkün olduğunca geniş bir şekilde indekslenmesini ve yayımlanan makalelerin hak ettikleri ilgiyi görmesinin sağlanma çalışmaları,
Teknoloji Ekipleri: Derginin kullanımı kolay, kullanıcı dostu, son teknolojiye sahip sistemlerini oluşturur ve dergi bilgilerinin güncellenmesi, sınıflandırılması ve depolanması ile ilgili teknolojik süreçleri gerçekleştirmek.

Tam (%100) feragat için uygun Ülkeler
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisine gönderilen makalelerde sorumlu yazarın aşağıda belirtilen ülkelerden herhangi birinde görev yapıyor olması halinde, Editoryal İşlem Ücreti ödemesinden otomatik olarak %100 feragat edilir.
Ülkeler; Afganistan, Angola, Arnavutluk, Cezayir, Azerbaycan, Bangladeş, Bosna Hersek, Kamerun, Çad, Etiyopya, Gambiya, Gana, Haiti Kenya, Kazakistan, Kiribati, Kırgızistan, Kosova, Libya, Lübnan, Mali, Mozambik, Fas, Myanmar, Nepal, Nijer, Nijerya, Pakistan, Filistin, Senegal, Somali, Sudan, Togo, Tataristan, Tacikistan, Tunus, Türkistan, Uganda, Ukrayna, Özbekistan, Venezuela, Yakutya, Yemen, Zambiya, Zimbabve.

Editoryal İşlem Ücreti ödemesinin yapılması makalenin dergide yayına kabul edileceği anlamına gelmemekte ve her ne sebeple olursa olsun yapılan ödeme iade edilmemektedir.

Editöryal Ofis İletişim
E-posta: editor@jaefs.com
E-posta: jaefseditor@gmail.com
Telefon: +90 850 309 59 27
WhatsApp: +90 850 309 59 27


The International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences content is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial (CC BY-NC) 4.0 International License which permits third parties to share and adapt the content for non-commercial purposes by giving the appropriate credit to the original work. Authors retain the copyright of their published work in the International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences. 

Web:  dergipark.org.tr/jaefs  E-mail: editor@jaefs.com WhatsApp: +90 850 309 59 27