Dergide yayınlanmak üzere gönderilecek makaleler, derginin kendi Word şablonu ile hazırlanarak Dergipark üzerinden dergiye iletilmelidir.
Tam metin metni ile birlikte gönderilmesi zorunlu formlar şu şekildedir: Telif Hakkı Formu, Çatışma Beyanı Formu, Yazar Katkı Formu.
Dergi şablonu; Özet, İngilizce Özet (Abstract) , Giriş, Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuçlar ve Kaynaklar gibi ana başlıkları içermektedir. Şablona aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:
KAYU_J_ Eng_and_Sci_template
Şablonun genel düzeni aşağıda sunulmuştur:
● Sayfa düzeni: Hazırlanan makale sayfaları, A4 (210 x 297 mm) kağıt boyutunda olmalıdır. Sayfanın üst kenarında 3 cm, sol ve sağ kenarlarında 1,5 cm, ve alt kenarında 2 cm boşluk bulunmalıdır.
● Yazar Bilgileri: Yazarların tüm isim ve soy isimlerinin sadece ilk. harfleri büyük olarak, 11 punto ve kalın yazılmalıdır. Yazar isimlerinden sonra 6 nk boşluk bırakılmalıdır. Yazar sırası üst indisle verilmelidir. Adres satırındaki ve alt bilgide bulunan ORCID numaralarında da bu sıralama gözetilmelidir. Yazarların adres bilgileri yazar sırasına göre her bir yazarın adresi bir satırda olacak şekilde yazılmalıdır. Adres alanındaki bilgiler, üst indis ile numaralandırılmalı ve italik 8 punto yazı karakteri ile yazılmalıdır. Yazarlar ile ilgili tüm gerekli bilgiler ilgili tabloda yerlerine yazılmalı ve tablonun kenarlıkları kaldırılmalıdır. Sorumlu yazar * üst indisi ile işaretlenmeli, yazara ait e-posta bilgisi ilk sayfanın altında bulunan alt bilgi kısmında verilmelidir. E-posta adresinden sonraki yazar ismi ve soy ismi parantez içerisinde verilmelidir.
● Başlıklar: Makalenin ana başlığı tercih edilen yazım diline göre; Türkçe yazılmış ise Türkçe ve İngilizce, İngilizce yazılmış ise İngilizce ve Türkçe olarak verilmelidir. Makale ana başlıkları makale yazım diline göre 14 ya da 12 punto yazılmalı ve ortalanmalıdır. Türkçe ve İngilizce makale başlığından sonra 6 nk boşluk bırakılmalıdır. Başlıktaki harflerden sadece ilk harf büyük olmalı, diğer tüm harfler küçük yazılmalıdır. Başlıklarda Times New Roman yazı tipi kullanılmalıdır. Bölüm başlıklarından birinci seviye olanlar kalın, sola hizalı ve 11 punto olmalıdır. Başlıklardaki harflerden sadece ilk harf büyük olmalı, diğer harflerin tümü küçük harfle yazılmalıdır. İkinci (2.1, 2.2, 3.1 vb.), üçüncü (2.1.1, 2.2.2, 3.1.2 vb.) ve dördüncü (2.1.1.1, 2.2.2.1, 3.1.2.3 vb.) seviye alt başlıklar, italik 11 punto ve sola hizalı yazılmalıdır. Alt başlıklar dördüncü seviyeyi geçmemelidir. Makale başlığı ve diğer başlıklarda kısaltma kullanımından kaçınılmalıdır.
● Yazı Tipi: Makale ana metninde düz ve iki yana yaslanmış 10 punto “Times New Roman” yazı tipi kullanılmalıdır. Vurgularda kalın veya italik yazı karakterleri kullanılabilir.
Makaledeki bölümlerin yazım şartları şu şekildedir:
● Özet: 250 kelimeyi geçmeyecek şekilde çalışmanın amacını, çalışmada takip edilen yöntemi, elde edilen önemli bulguları ve literatüre kazandırılan sonuçları kısaca içermelidir. Özette kaynak verilmemeli, kısaltmalar ilk geçtiği yerde tanımlanmalı, tek paragrafta yazılmalıdır. Türkçe ve İngilizce Özette 10 punto ve Times New Roman yazı tipi kullanılmalıdır. Türkçe makaleler İngilizce özet içermesi zorunludur.
● Anahtar Kelimeler: Türkçe ve İngilizce özetin devamında çalışmada ele alınan ana konuları belirten, çalışmada önem arz eden en az 3, en fazla 5 anahtar kelime “Anahtar Kelimeler (Özet), Keywords (Abstract)” ibaresinden sonra genelden özele doğru sıralanmalı ve aralarında virgül olmalıdır. İlk anahtar kelime büyük harfle başlamalı, diğerleri özel isim olmadıkları sürece tamamen küçük harflerle yazılmalıdır. Anahtar kelimeler koyu yazılmamalıdır. 10 punto Times New Roman yazı tipi kullanılmalıdır.
● Giriş: Ele alınan çalışmanın amacı önemi ve yöntemi açık bir şekilde belirtilir. Araştırma problemi/hipotez net bir şekilde ifade edilir. Araştırma probleminin içinde yer aldığı konu hakkında açıklayıcı bilgiler verilir. Bu araştırma probleminin niçin seçildiği ve ne gibi yararlar beklendiği, konuya ilişkin daha önceki çalışmalarda konunun hangi yönleriyle ilgilenildiği ve kullanılan yöntem hakkında bilgi verilir. Bu süreç literatür çalışmaları ile desteklenir ve kaynaklara atıflar yapılır. Giriş bölümünde alt başlıklar kullanılmamalıdır. Giriş bölümü istenildiği kadar uzun tutulabilir.
● Yöntem: Daha önce sunulan amaca göre ilgili çalışmada kullanılan yöntemler hakkında ayrıntılı ve açık bilgiler bu bölümde sunulmalıdır. Çalışmanın gelecek çalışmalarında kullanılabilmesi ve tekrarlanabilir olması açısından bu bölümde yeteri kadar bilgi okuyucu ile paylaşılmalıdır. Bölüm alt başlıklara bölünebilir.
● Bulgular ve Tartışma: Bu bölümde çalışma sonucunda elde edilen bulgular açık ve net bir şekilde sunulur. Sonuçlar şekiller ve tablolardan faydalanılarak okuyucu ile paylaşılır. Sonuçları okuyucu ile paylaşmanın ötesinde önemine de vurgu yapılmalı ve literatür ile desteklenerek yorumlanmalıdır.
● Sonuçlar: Çalışmadan elde edilen önemli bilgiler kısa kısa verilmeli ve çalışmanın temel sonuçlarının etkisi açık bir şekilde belirtilmelidir.
● Teşekkür: Bu bölümün kullanımı isteğe bağlıdır. Hakem değerlendirmesinin ardından yayımlanmak üzere kabul edilen makalelerde eğer varsa destek alınan kurum, proje, kişi, vb. bilgiler bu bölümde belirtilebilir.
● Çıkar Çatışması: Yazarlar çıkar çatışması olmadığını beyan etmelidir.
● Kaynaklar: Metin içerisinde verilen atıflar köşeli parantez içerisinde sıraya göre verilmelidir. Kaynaklar listesi makalenin sonunda metin içerisindeki sırasına göre sunulmalıdır. Metin içerisinde birden fazla yayına atıf yapılacaksa “ve” anlamında “,”, “arası tüm yayınlar” anlamında “-“ kullanılmalıdır. Örneğin kaynaklar [1] şeklindeki yazımlar ile 1 numaralı yayına, [1, 2, 5] şeklindeki yazımlar ile 1, 2 ve 5 numaralı yayınlara, [1, 2, 4-6] şeklindeki yazımlar ile 1, 2, 4, 5 ve 6 numaralı yayınlara, [3-9] şeklindeki yazım ile 3 ve 9 dâhil olmak üzere 3 ve 9 arasındaki tüm yayınlara atıf yapar. Yazarların ise çalışmalarını American Psychological Association (APA) 7 referans sistemlerine göre hazırlamaları ve atıf yaptıkları çalışmaların DOI numaralarını da kaynakçaya dâhil etmeleri istenmektedir.
Diğer yazım kuralları ise aşağıda belirtilmektedir:
● Denklemler: Her türlü matematik, kimya formülleri, denklem/denklem sistemleri ile ilgili ifadeler, açık ve temiz biçimde kullanarak hazırlanmalıdır. Denklemler 8 punto, italik ve Cambria Math yazı tipi kullanılarak hazırlanmalıdır. Denklemler sola dayalı, denklem numaraları sağa dayalı olmalıdır. Denklemlere numara verilmelidir. Denklemler, 1x2 boyutlu tabloda verilmelidir. Tablodaki denklem hücresinin genişliği %90, denklem numarasının genişliği %10 olabilir. Denklem hücresindeki formül ve denklem numarası ortalanmış olmalıdır. Tablodaki hücrelerin sol ve sağ kenarları sıfır olmalıdır. Denklemden önce ve sonra tek boşluk bırakılmalıdır. Ana metin içerisinde denkleme örneğin Denklem (1) şeklinde atıf yapılmalıdır.
● Şekiller: Tek sütundaki şekiller sütuna göre iki sütundaki şekiller sayfaya göre ortalı olmalıdır. Şekillerin başlıkları her şeklin altına ortalı yazılmalı ve öncesinde 3nk boşluk olmalıdır. Tek sütundaki şekiller, 2x1 boyutlu tablo içerisinde verilmelidir. Şeklin sayfa başı ve sonu hariç kısımlarında şekilden önce ve sonra tek boşluk bırakılmalıdır. Ana metin içerisinde şekle atıf yapılacaksa (örneğin Şekil 1’de görüldüğü gibi) atıf yapılmalıdır. Şekiller net olarak görünmelidir. Şekil içerisindeki yazılar net ve okunaklı olmalıdır. Şekil içerisindeki yazıların boyutu metin yazı boyutunu geçmemelidir. Düzenlenebilir şekillerde 8 punto yazı ile “Times New Roman” yazı tipi kullanılmalıdır. Şekillerdeki sayılarda ondalık ayıracı olarak nokta kullanılmalıdır. Alıntı veya yeniden düzenlenmiş resim ve şekiller için mutlaka kaynak gösterilmelidir.
● Tablolar: Kullanım amacına göre değişik tablolar da verilebilir. Tablo başlığından önce tek boşluk, sonra ise 3 nk boşluk bırakılmalıdır. Tablonun sayfa başı ve sonu hariç kısımlarında tablodan önce ve sonra tek boşluk bırakılmalıdır. Tabloda kullanılacak herhangi bir kısaltma tablonun altında Tablo 1’de gösterildiği gibi 8 punto yazı ile açıklanabilir. Tablo iki sütunu da kaplıyorsa sayfanın başında veya sonunda verilmelidir (Bk. Tablo 2). Tablodaki yazılar 8 punto ile “Times New Roman” yazı tipi olmalıdır. Gerekli durumlarda tablodaki yazıların boyutu 7 punto yapılabilir.
● Sayfa numaraları: Makaleye sayfa numaraları verilebilir. Ancak sayfa numaraları mizanpaj sürecinde yeniden düzenlenecektir.
● Diğer: Denklem, şekil ve tablo numarası ekleri küçük ünlü uyumuna göre olmalıdır (1’de, 2’de, 3’te, 4’te, 5’te, 6’da, 7’de, 8’de, 9’da). Sayı ile % işareti bitişik yazılmalıdır. Türkçe metinlerde yüzde (%) işareti sayıdan önce (%51), İngilizce metinlerde yüzde (%) işareti sayıdan sonra (51%) olmalıdır. Makale ana metnindeki kısaltmalar ilk kullanıldığı metin içerisinde uzun yazıldıktan sonra parantez içerisinde verilmeli ve bundan sonraki yazımlarda sadece kısaltılmışı kullanılmalıdır. Küçük harf kısaltmaları eklerinde kelimenin okunuşu esas alınmalıdır. Örneğin cm’yi (santimetreyi), kg’dan (kilogramdan), mm’den (milimetreden). Büyük harf kısaltmaları eklerinde ise kullanılan kısaltmanın son harfinin okunuşu dikkate alınmalıdır. Örneğin TBDY’de, TDY’nin, TL’nin, TRT’den. Kısaltması büyük harflerle yapılan ve kelime gibi okunan kısaltmaların eklerinde kısaltmanın okunuşu dikkate alınmalıdır. Örneğin ASELSAN’a, DİTAŞ’ın, ÇİMSAN’dan. Makaledeki kısaltmalar TDK kısaltmalar dizinine uygun olarak yapılmalıdır. Örneğin vd. (ve diğerleri),vb. (ve benzeri), dk. (dakika),m (metre), g (gram).