Etik İlkeler ve Yayın Politikası
Yayın Etiği
MSGSÜ Akademi Dergisi, bilimsel süreli yayıncılıkta etik güvence oluşturmak amacıyla, Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE) “Dergi Editörleri için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Rehber İlkeleri” ve “Dergi Yayıncıları için Davranış Kuralları” ilkelerini benimsemektedir.
MSGSÜ Akademi Dergisi, TR Dizin kriterleri gereği, uluslararası standartlara uyar. Derginin tüm editörleri, her bir araştırmanın ilgili kurul ve komisyonlar tarafından araştırma öncesinde onaylandığından emin olur ve alan editörü gerekli görülen belgeleri yazardan talep eder.
Hakemlere Notlar
1. Hakem, makaleleri değerlendirme sürecinde TR Dizin’in yönlendirmeleri doğrultusunda Yayın Etiği Komitesi’nin “Uluslararası Etik Standartları”nı dikkate almalıdır.
2. Hakem, etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarındaki araştırmalar için yazardan etik kurul onayı talep etme, bu onayın makalenin ilgili bölümlerinde belirtilmesini ve ilgili belgelenin dergiye ulaştırılmasını isteme hakkına sahiptir. Ayrıca bu taleplerle ilgili sürecin editör tarafından yürütüldüğünden emin olmalıdır.
3. Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere makalede yer verilmelidir.
4. Hakem, Yayın Etiği Komitesi’nin kriterlerinin yazarlar tarafından yerine getirilmemesi hâlinde metnin (daha önce onaylamış olsa dahi) yayımdan çekilmesini editörden talep etme hakkına sahiptir.
5. Hakem, araştırmada kullanılan ve makalede yer verilen fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmiş olunduğundan emin olmalıdır. Bu gerekliliğin yerine getirilmesi için yazarlardan gerekli tüm belgeleri veya açıklamaları talep etme hakkına sahiptir.
6. Hakem, makale değerlendirme ve yayım sürecinde veya sonrasında yazar ve editörle arasındaki gizliliği korumakla yükümlüdür. Yazar ve editörlerden kaynaklanmayan gizlilik ihlâllerinden hakem sorumludur. Bu tür durumlarda editörün hakemi görevden alma yetkisi saklıdır.
Yazarlara Notlar
1. Yazar, Yayın Etiği Komisyonu’nun yazarlar için belirlediği uluslararası standartlara uymakla yükümlüdür.
2. Yazar, etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarındaki araştırmalar için etik kurul onayı almış olmalı, bu onayı makalede belirtmeli ve belgelendirerek dergi editörüne iletmelidir. Yazar, editör ve hakemlerin bu izinlerle ilgili taleplerini yerine getirmekle yükümlüdür. Aksi hâlde editörün makaleyi yayımdan çekme hakkı saklıdır.
3. Araştırmada kullanılan ve makalede yer verilen fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine mutlaka riayet edilmelidir.
4. Yazar, makale değerlendirme ve yayım sürecinde veya sonrasında yazar ve hakem arasındaki gizliliği korumakla yükümlüdür. Editör ve hakemlerden kaynaklanmayan gizlilik ihlâllerinden yazar sorumludur.
Editörlere Notlar
1. Editör, Yayın Etiği Komisyonu’nun belirlediği “Editörler için Uluslararası Standartları” uymakla yükümlüdür.
2. Editör, etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarındaki araştırmalar için yazardan etik kurul onayı talep etmeli, bu onayın makalenin ilgili bölümlerinde belirtildiğinden ve ilgili belgelerin dergiye ulaştırıldığından emin olmalıdır.
3. Editör, Yayın Etiği Komitesi’nin kriterlerinin yazarlar tarafından yerine getirilmemesi hâlinde metni (hakemlerin onayından geçse dahi) yayımdan çekme hakkına sahiptir.
4. Editör, araştırmada kullanılan ve makalede yer verilen fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edildiğinden emin olmalıdır. Bu gerekliliğin yerine getirilmesi için yazarlardan gerekli tüm belgeleri veya açıklamaları talep etme hakkına sahiptir.
5. Editör, makale değerlendirme ve yayım sürecinde veya sonrasında yazar ve hakem arasındaki gizliliği korumakla yükümlüdür. Yazar ve hakemlerden kaynaklanmayan gizlilik ihlâllerinden editör sorumludur.
Yayın Politikası
1. MSGSÜ Akademi Dergisi, yılda iki kez yayımlanan, ulusal hakemli bir dergidir.
2. Dergide yayımlanmak üzere gönderilen yazılar daha önce yayımlanmamış, bilimsel nitelikte özgün makale, araştırma, inceleme, çeviri, kitap tanıtımı/eleştirisi veya alana katkı sağlayacak nitelikteki söyleşiler olmalıdır.
3. Dergiye gönderilen yazılar Türkçe veya İngilizce olmalıdır.
4. Yazılar, alan editörlerinin ön değerlendirmesinden sonra hakemlere gönderilir. Yazıların değerlendirilme sürecinde “kör hakemlik” süreci uygulanır.
5. Derginin yayın ilkeleri gereğince başvuru sırasında DergiPark üzerinden dergiye yüklenen makalelerin iThenticate programıyla benzerlik oranı belirlenmektedir. Makalenin değerlendirmeye alınabilmesi için benzerlik oranının %20’yi aşmaması gerekmektedir. %20 ve üzeri benzerlik oranına sahip yazılar doğrudan reddedilir ve hakemlik süreci başlatılmaz. Koşulun sağlanması hâlinde yazılar hakemlere iletilir.
6. Yazıların değerlendirme sürecinde, suistimal, çıkar çatışması, telif hakkı ihlali gibi bilimsel yayın etiğinin ihlal edildiği durumlarda Yayın Etiği Komisyonu’nun belirlediği uluslararası etik ilkeler esas alınır.
7. MSGSÜ Akademi Dergisi, akademik bilginin toplumsal fayda sağlaması amacıyla uluslararası açık erişim ilkelerine bağlı kalır. Hakemlik sürecinden geçerek dergide yayımlanan yazıların uluslararası açık erişim tanımları çerçevesinde kullanılmasına izin verilir.
8. Dergide yayımlanan tüm yazıların yazarları, açık erişim koşullarını kabul etmiş sayılır.
9. Ön inceleme ve benzerlik taraması aşamasını geçen çalışmalar, ilgili alan editörü tarafından konu, kapsam, dil ve akademik yeterlilik açısından değerlendirilir. Alan editörleri, makale kabulünden sayının yayımına kadar editörler için tanımlanan yayın etiği sorumluluklarını üstlenirler.
10. Dergiye gönderilecek yazılarda APA 7 referans sistemi kullanılmalıdır.
11. Dergide yayımlanan yazıların bilimsel sorumluluğu yazarlarına aittir.
12. Üretken yapay zekâ kullanımıyla ilgili olarak “Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Faaliyetlerinde Üretken Yapay Zekâ Kullanımına Dair Etik Rehber” dokümanında belirtilen ilkelere uyulmalıdır.