Yazım Kuralları

Yazım Kuralları

1. Yazılar Windows Word programıyla, Times veya Times New Roman karakteri 12 puntoyla, 1,5 satır aralığıyla yazılmış olmalıdır.

2. Yazıların uzunluğu sekiz bin kelimeyi geçmemelidir.

3. Metinlerin başlıkları koyu (bold) ve sola yaslı şekilde yazılmalıdır. Başlıkların ilk harfleri büyük yazılmalıdır.

4. Yazar isimleri koyu ve sağa yaslı şekilde başlığın altında bulunmalı, yazar soyadı büyük harflerle yazılmalıdır. Yazarın ünvan, bölüm, kurum ve e-mail bilgisi yazarın isminin sonuna dipnot eklenerek verilmelidir. 2019 yılı itibarıyla tüm yazarların ORCID (Open Researcher and Contributor ID) numarasının olması ve yazar bilgisi dipnotunda verilmesi gerekmektedir. (Söz konusu bilgiler hakem süreci tamamlandıktan sonra yazardan talep edilmektedir. Çalışmanın DergiPark üzerinden gönderilen ilk versiyonunda kişisel bilgiler yer almamalı ve çalışma Word belgesi olarak yüklenmelidir.)

5. Türkçe özgün makaleler için “Öz” başlığı altında ve 150 kelimeyi aşmayacak şekilde bir özet hazırlanmalıdır. Tüm makalelerin ayrıca İngilizce özeti de bulunmalıdır. İngilizce özet “Abstract” başlığı altında sunulmalıdır. Öncelikle makalenin Türkçe ve İngilizce başlığı, ardından Türkçe öz ve 3 ila 5 anahtar kelime verilmelidir. Bunların altına İngilizce özet ve anahtar kelimeler eklenmelidir. Öz ve Anahtar Kelimeler uluslararası standartlara uygun olmalıdır.

6. Dipnotlar kaynak gösterimi için değil, yalnızca ek bilgi vermek amacıyla kullanılır. Dipnotlar sayfa altında numaralandırılarak 10 punto ve 1 satır aralığıyla yazılmalıdır.

7. Metin içinde yapılan ve 40 kelimeyi aşan doğrudan alıntılar, “blok alıntı” olarak ana metinden ayrı bir paragraf olarak gösterilmelidir. Blok alıntılar, sağdan ve soldan 1,25 cm girintili, 11 punto ile yazılmalı ve alıntı sonunda parantez içinde kaynağa atıf yapılmalıdır.

8. Metinde şekil, tablo, resim vb. kullanılacaksa ilgili yere, üstten ve alttan birer satır aralığı bırakılarak yerleştirilmelidir. Görsellerin mümkün olduğunca bilgisayar ortamında hazırlanması, taranacaksa en az 600 dpi çözünürlükte “tiff” veya “jpg” formatında metne yerleştirilmesi gerekmektedir. Resimler ardışık numaralandırılmalıdır. Her resmin altına numarasıyla birlikte kısa bir açıklama eklenmeli ve ortalanmış olarak yazılmalıdır.

9. Metin içinde ve kaynakça bölümünde kaynak gösterimi için American Psychological Association (APA) tarafından yayımlanan Publication Manual of APA (2020) adlı kitapta belirtilen kurallar esas alınmalıdır (antik kaynakların gösterimi hariç).

10. APA’ya uygun biçimde metin içinde atıf yapma ve bibliyografya oluşturma örnekleri aşağıda verilmiştir. Antik kaynakların gösterilmesiyle ilgili örnekler de aşağıda yer almaktadır.

11. Metnin ekleri, her biri ayrı sayfada olacak şekilde, kaynakçadan sonra verilmelidir.


APA Stiline Göre Kaynak Gösterme

Metin İçinde Kaynak Gösterme
• Yazarın adı metnin içinde geçmiyorsa alıntı yapıldıktan sonra, parantez içinde yazarın soyadı, yapıtın yayın tarihi ve sayfa numarası, virgüllerle ayrılarak yazılır.
(Moran, 1983, s. 34)

• Yazarın adı metnin içinde geçiyorsa, yazarın soyadının ardından parantez içinde yapıtın yayın tarihi yazılır ve alıntının sonunda sayfa numarası bilgisi verilir.
Moran (1983) … (s. 34)

• Tek bir sayfaya gönderme yapıldığında “s.”, birden çok sayfaya gönderme yapılıyorsa “ss.” yazılır.

• Matbu kaynaklardan tırnak içinde alıntının yapıldığı her durumda belirli bir sayfa numarasına referans verilmesi gerekir.

• İki yazarı olan yapıtlara gönderme yapılırken her iki yazarın soyadı verilir.
(Madran ve Sönmez, 2019, ss. 17-18)

• Üç ve daha fazla yazarı olan yapıtlara atıf yapılırken ilk yazarın soyadından sonra “vd.” kısaltması eklenir.
(Koçak vd., 2012)

• Kurumlara ilk geçtiği yerde kısaltma olmadan, sonraki alıntılarla kısaltmayla referans verilir.
İlk alıntı: (Milli Eğitim Bakanlığı [MEB], 2020)
Sonraki alıntılar: (MEB, 2020)

• Aynı yazara ait aynı yıl yayımlanmış iki ya da daha fazla yapıta gönderme yapılıyorsa yayın yılına alfabetik sırayı izleyen harfler eklenir.
(Moran, 2000a)
(Moran, 2000b)

Kaynaklar Bölümü
Kitap
Işık, E. (1998). Beden ve toplum kuramı. Bağlam Yayınları.

Çeviri Kitap
Ariès, P. (2015). Batı’da ölümün tarihi (I. Gürbüz, Çev.). Everest Yayınları.

Kitap İçinde Bölüm
Uysal, Ş. (1971). Metodoloji açısından Türkiye’de yapılan sosyolojik araştırmalar ve bir örnek köy araştırması. N. H. Fişek (Ed.), Türkiye’de sosyal araştırmaların gelişimi içinde (ss. 139-151). Hacettepe Üniversitesi Yayınları.

Dergideki Yazı
Karaca, M. (2022). An introductory inquiry on museums’ educational role in the late Ottoman Empire (1839-1915). MSGSÜ Sosyal Bilimler Dergisi, (25), 68-77. https://doi.org/10.56074/msgsusbd.1123733.

* Cilt bilgisi yer almayan dergilere referans verilirken derginin sayısı parantez içinde verilir ve italik dizilmez.

Online Kaynak
Çevikalp, M. (2012, 10 Haziran). Kars’ın saklı yüzü: Malakanlar. Aksiyon. http://www.aksiyon.com.tr/aksiyon/newsDetail_openPrintPage.action?newsId=32989

Tez
Cihan, M. (2001). Spinoza felsefesinde varlık ve bilgi problemi (Yayımlanmamış doktora tezi). Atatürk Üniversitesi.

Kaynaklar askılı sistemde yazılmalıdır.
APA stilinin ayrıntıları için https://apastyle.apa.org/ adresinden yardım alınabilir.


Son Güncelleme Zamanı: 18.06.2025 00:43:38