Güncel Sayı

Sayı: 18, 24.06.2025

Yıl: 2025

Araştırma Makaleleri

Doç. Dr. Salim DURUKOĞLU İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ
Dil Çalışmaları, Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı, Türkçe Eğitimi
Türkçe Eğitimi
Dr. Elif Merve KOÇ YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ 0000-0003-2973-3710
Osmanlı Kurumları ve Medeniyeti, Osmanlı Düşünce Tarihi, Yakınçağ Tarihi, Yakınçağ Osmanlı Tarihi, Osmanlı Tarihi
Dr. Hikmet DURSUN TC MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ŞANLIURFA 0000-0002-5059-6047
Türkçe Eğitimi
Eski Türk Dili (Orhun, Uygur, Karahanlı), Tarihi Kuzey Doğu Türk Dili (Harezm, Kıpçak, Çağatay), Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi)
Türkçe Eğitimi
Türkçe Eğitimi
Yüksek Lisans Ece Begüm DURUKOĞLU Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü 0000-0001-7298-1942
Çeviribilim
Yüksek Lisans Efe Kağan DURUKOĞLU İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ
Bilgisayar Yazılımı
Dr. Adem BAYİRLİ İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ
Eğitim Yönetimi, Eğitim Programları ve Öğretim
Doç. Dr. Ayda SABUNCUOĞLU İNANÇ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ, İLETİŞİM FAKÜLTESİ 0000-0003-4999-9663
Günlük Yaşam ve Tüketim, Dijital Reklamcılık, Reklam Araştırmaları
Doç. Dr. Ayse Büşra MADENCİ NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ
Turizm
Prof. Dr. Aysu ERDEN MALTEPE ÜNİVERSİTESİ
İngiliz ve İrlanda Dili, Edebiyatı ve Kültürü
Dr. Öğr. Üyesi Aysun DANAYİYEN İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-4782-5697
Sağlık Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, İnsan Kaynakları ve Endüstriyel İlişkiler (Diğer)
Doç. Dr. Bahadır KÖKSALAN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ
Eğitimin Felsefi ve Sosyal Temelleri, Eğitimde Program Geliştirme, Eğitim, Eğitim Programları ve Öğretim, Eğitimin Psikolojik Temelleri
Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı, Edebi Teori
Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı
Doç. Dr. Berna KÖSEOĞLU KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ
İngiliz ve İrlanda Dili, Edebiyatı ve Kültürü
Radyo-Televizyon, Çok Kültürlü ve Kültürlerarası Çalışmalar, Ekran ve Medya Kültürü, Canlandırma-Animasyon, Görsel Sanatlar (Diğer), Disiplinlerarası Sanat, Sinema, Film Eleştirisi, İngiliz ve İrlanda Dili, Edebiyatı ve Kültürü, Kuzey Amerika Dilleri, Edebiyatları ve Kültürleri, Çocuk Edebiyatı , Genç Yetişkin Edebiyatı, Karşılaştırmalı ve Ulusötesi Edebiyat, Popüler ve Tür Edebiyatı, Edebi Çalışmalar (Diğer)
Dr. Öğr. Üyesi Can ŞAHİN Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi 0000-0001-8038-9906
Dil Çalışmaları, Çeviribilim, Karşılaştırmalı ve Ulusötesi Edebiyat, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı, Dilbilim, Fransız Dili, Edebiyatı ve Kültürü
Doç. Dr. Canan ARSLAN DOGUS UNIVERSITY, FACULTY OF ARTS AND SCIENCES
İletişim Kuramları, İletişim Teknolojisi ve Dijital Medya Çalışmaları, Yeni İletişim Teknolojileri, Dijital ve Elektronik Medya Sanatı, Görsel Sanatlar (Diğer), Çağdaş Sanat, İletişim Çalışmaları
Prof. Dr. Cem Şems TÜMER Binali Yıldırım Üniversitesi
Türkçe Eğitimi, Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı
Ortaçağ Tarihi
Dr. Öğretim Görevlisi Erdem ÇİLTAŞ NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ 0000-0001-5650-5970
İletişim Kuramları, İletişim ve Medya Çalışmaları, Yeni Medya, Sosyal Medya Çalışmaları, Radyo-Televizyon, İnternet Yayıncılığı, İletişim Ekonomisi, İletişim Teknolojisi ve Dijital Medya Çalışmaları
Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi), Eski Türk Dili (Orhun, Uygur, Karahanlı), Tarihi Kuzey Doğu Türk Dili (Harezm, Kıpçak, Çağatay)
Dr. Gökçen ÖZKAN TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 0000-0001-7947-0424
İstihdam, İşgücü, Göç ve Gelişme, AB Bölge Politikaları, Ekonomik Kalkınma Politikası, Toplumsal Cinsiyet ve Siyaset, Göç Sosyolojisi, Endüstri Mühendisliği, Ergonomi ve İnsan Faktörleri Yönetimi, Çalışma Psikolojisi, Yönetim Psikolojisi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Strateji, Yönetim ve Örgütsel Davranış, Kamu Sektörü Organizasyonu ve Yönetimi, Örgütsel Davranış, Proje Yönetimi, Yönetim ve Organizasyon Eğitimi
Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Halkla İlişkiler
Bilgi ve Bilim Sosyolojisi, Sosyal Teori, Yaşam Seyrinin Sosyolojisi, Sosyoloji
Ortaçağ Tarihi
Prof. Dr. Mustafa KARABULUT ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ
Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Samet KUMANLI İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi)
Gastronomik Trendler, Turizm, Gastronomi Turizmi, Mutfak Kültürü
Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi)
İngiliz ve İrlanda Dili, Edebiyatı ve Kültürü
Doç. Dr. Seçil KARTOPU ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ, MİMARLIK VE GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ
Resim, Plastik Sanatlar, Görsel Sanatlar (Diğer), Güzel Sanatlar, Sanat ve Edebiyat, Görsel İletişim Tasarımı (Diğer), Grafik Tasarımı, Görsel Tasarım, Resim Tarihi
Dr. Sinem ŞAHİN YEŞİL MIDDLE EAST TECHNICAL UNIVERSITY 0009-0007-5009-4286
Sinema ve Estetik, Modern Türk Edebiyatı, Dünya Dilleri, Edebiyatı ve Kültürü (Diğer), Karşılaştırmalı ve Ulusötesi Edebiyat, Modern ve Postmodern Edebiyat, Popüler ve Tür Edebiyatı, İletişim ve Medya Çalışmaları, Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı
Görsel Tasarım, Güzel Sanatlar Eğitimi, Grafik Tasarımı, İllüstrasyon
Dr. Öğretim Görevlisi Tuna Kaan TAŞTAN ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ
Ortaçağ Tarihi
Doç. Dr. Zeynep Merve ŞIVGIN Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
İletişim Çalışmaları, İletişim ve Medya Çalışmaları, Fotoğraf, Yeni Medya, Kültür, Temsil ve Kimlik
Dr. Ümit DOĞAN T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI 0000-0002-8144-9744
Eğitim Yönetimi, Eğitim, Özel Yetenekli Eğitimi
Dr. Öğr. Üyesi Şaban DEMİR BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ, TARİH BÖLÜMÜ
Kadın Araştırmaları, Çocuk Sosyolojisi, Tarih Sosyolojisi , Yakınçağ Osmanlı Tarihi, Yeniçağ Yenileşme Tarihi, Yakınçağ Yenileşme Tarihi, Yakınçağ Tarihi (Diğer), Toplumsal Cinsiyet ve Cinsellik Antropolojisi

1. Akademik araştırmaların yayımlandığı bilime katkı yapan ve bilimi geliştiren bir dergi olmak.

2. Türkoloji alanı başta olmak üzere, sosyal bilimler ve eğitim bilimleri alanında nitelikli başvuru kaynağı oluşturmak.

3. Akademisyenlerin beklentileri doğrultusunda başta Türkiye olmak üzere dünya akademik e-dergi yayıncılığına nitelikli bir seçenek sunmak.

4. Türkoloji, edebiyat, tarih, sosyal bilimler ve eğitim bilimleri alanlarını Türkiye’den dünyaya yayarak, bu bilim dallarını ulusal nitelikten uluslararası bir zemine taşımak.

5. Açık erişimli dergi sistemi (Open Access System) özelliği ile daha çok veri tabanı ve indeksler tarafından taranmak, bununla birlikte bilim adamları ve okurlara kolay ve sınırsız erişimi sağlamak.

6. Açık erişimli dergi sistemi, veri tabanları, indeksler ve DOI numarası ile makalelerin Türkiye ve dünyadaki yaygınlığını artırarak atıf alma oranlarını yükseltmek.

7. Yayınlanacak yazıları intihal programlarından geçirerek kabul etme ve yayınlama yoluyla bilim dünyasında özgün yayınların yapılmasına imkan ve ortam hazırlamak.

ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER AKADEMİ DERGİSİ (USBAD) dergisi; Türkoloji, edebiyat, tarih, sosyal bilimler ve eğitim bilimlerinin tüm alanlarını içeren makalelere yer veren ve yılda dört kez yayın yapan uluslararası hakemli, e-dergidir. Dergipark üzerinden elektronik ortamda yayınlanmaktadır.

ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER AKADEMİ DERGİSİ (USBAD) dergisinde yayınlanan tüm yazıların, dil, bilim ve hukuk açısından bütün sorumluluğu yazarlarına, yayın hakları USBAD’a aittir. Yayınlanan yazılar yayıncının yazılı izni olmaksızın kısmen veya tamamen herhangi bir şekilde basılamaz, çoğaltılamaz. Yayın Kurulu ve editörler dergiye gönderilen yazıları yayınlayıp yayınlamamakta serbesttir. Gönderilen yazılar iade edilmez.

ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER AKADEMİ DERGİSİ (USBAD) YAYIN İLKELERİ

 

Genel İlkeler

 

1 ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER AKADEMİ DERGİSİ (USBAD) Dergisi, uluslararası hakemli bir dergidir. Mart, Haziran, Eylül ve Aralık olmak üzere yılda 4 sayı yayınlanır. Gerekli durumlarda özel ya da ek sayılar da yayınlanabilir. Dergi Açık Erişim Politikasını takip etmektedir.

2 ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER AKADEMİ DERGİSİ (USBAD) dergisi, Türkoloji, edebiyat, tarih, sosyal bilimler ve eğitim bilimleri alanlarında yazı yayınlayan bir dergidir. Bu çerçevede özgün bilimsel makaleler, çeviriler, çeviri-yazılar, röportajlar, kitap, makale, sempozyum, panel vesair bilimsel etkinlik tanıtma çalışmaları ile nekroloji metinlerini de yayınlar. Ayrıca, sunulduğu yer, toplantı ve tarihin kaydedilmesi ile başka bir yerde yayınlanmamış olması şartıyla sempozyum bildirileri de yayınlanabilir. Ancak bu yayın etkinliğinden kaynaklanması muhtemel herhangi bir sorunun sorumluluğu yazara aittir.

3 ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER AKADEMİ DERGİSİ (USBAD) Dergisi’ne gönderilen yazıların daha önce herhangi bir mecrada yayınlanmamış olması ve sisteme eklendiğinde bir başka yayın organının yayın değerlendirme sürecinde bulunmaması gerekir.

4. ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER AKADEMİ DERGİSİ (USBAD) Dergisi’ne yayınlanması için yazı göndermek isteyenlerin, yazılarını https://dergipark.org.tr/usbad adresinde yer alan Makale Takip Sistemi’ne üye olarak buradan göndermeleri gerekir.

5. Herhangi bir yazının ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER AKADEMİ DERGİSİ (USBAD) Dergisi’nin elektronik sistemine eklenmesi, yazının yayınlanması için başvuru olarak kabul edilir ve yazının değerlendirilme süreci başlar.

6. Başvurunun yapılmasından yazının yayınlanması aşamasına kadar uzanan süreçteki bütün işlemler elektronik ortamda gerçekleşir.

7. Yayınlanması için ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER AKADEMİ DERGİSİ (USBAD) Dergisi’ne gönderilen yazılarının basım ve yayın hakları dergiye devredilmiş olur. Bu yazılar dergi yönetiminden izin alınmaksızın bir başka yayın organında yayınlanamaz, çoğaltılamaz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz. ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER AKADEMİ DERGİSİ (USBAD) Dergisi, yayınlamış olduğu metinleri çeşitli mecralarda yayınlayabilir.

8. ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER AKADEMİ DERGİSİ (USBAD) Dergisi’ne gönderilmiş yazılardan kaynaklanması muhtemel herhangi bir yasal, hukuksal, ekonomik ve etik sorumluluk, söz konusu yazı yayınlanmış olsa bile yazarlarına aittir. Dergi herhangi yükümlülük kabul etmez.

9. ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER AKADEMİ DERGİSİ (USBAD) Dergisi’nin yayın dili Türkçe olmakla birlikte İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça, Arapça, Farsça vb. dillerden gelen yazılar da değerlendirmeye tabi tutulur ve hakemler tarafından yayımlanması uygun görüldüğü takdirde yayınlanır.

 

Değerlendirme Süreci

10. ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER AKADEMİ DERGİSİ (USBAD) Dergisi’nin sistemine eklenen yazılara isim veya yazarın kimliğini deşifre edici herhangi bir gönderme konulmaz. Hakem sürecinden geçerek yayınlanması uygun görülen yazıların yazarlarına ait bilgiler yayın aşamasında editörler tarafından eklenir.

11. ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER AKADEMİ DERGİSİ (USBAD) Dergisi’nin sistemine yüklenen her yazı, ilk olarak editör veya editör yardımcıları tarafından yazım ve yayın ilkelerine uygunluğu bağlamında değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucunda, yazar tarafından yapılması gereken düzeltmeler olursa, yazı, editörler tarafından düzeltme istenerek yazara iade edilir.

12. Yazım ilkelerine uygun olmayan yazılar hakeme gönderilmez.

13. Yazım ve yayın ilkeleri açısından değerlendirilmeye uygun bulunan yazılar hakemlere yönlendirilir. Editör onayından geçen her yazının değerlendirilmesi için en az iki hakem görevlendirilir. Değerlendirme sürecine alınan yazılar için belirlenen hakemler yazının temsil ettiği alan ve anabilim dalında uzmanlıkları bulunan kimseler arasından seçilir.

14. Hakem ve yazarların isimleri karşılıklı olarak birbirlerinden gizli tutulur.

15. Hakemlerin kendilerine gönderilen yazıyı değerlendirme süreleri azami 15 gündür. 15 gün içinde değerlendirme yapmayan hakeme ek 7 gün süre tanınır ve hatırlatma maili gönderilir. Bu süreç sonunda rapor edilmeyen yazı için yeni bir hakem tayin edilir.

16. Alan değerlendirmesinden iki olumlu hakem raporu alan yazı yayınlanmaya hak kazanır. Bir olumlu bir olumsuz hakem raporu alan yazı, üçüncü bir hakeme gönderilir ve yazının yayınlanıp yayınlanmaması üçüncü hakemin raporu doğrultusunda belirlenir.

17. Hakemler, düzeltme istedikleri yazıyı yayınlanmadan önce bir kez daha görmek isteyebilirler. Bu talebin raporda belirtilmesi durumunda metnin düzeltilmiş biçimi editör tarafından hakeme gönderilir.

18. Yazarlar, makul çerçevede ve ikna edici verilerle birlikte hakem raporuna itiraz edebilirler. İtirazlar dergi yönetimi tarafından incelenir ve uygun görüldüğü takdirde konu ile ilgili olarak farklı bir hakemin (ya da hakemlerin) görüşlerine başvurulabilir.

19. ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER AKADEMİ DERGİSİ (USBAD) Dergisi’nin elektronik sistemine eklenen yazıların değerlendirme sürecinin hangi evresinde olduğu, yazarlar tarafından kendi üyelik bilgileri kullanılarak takip edilebilir. Hakem süreci titizlikle izlenmeli, sistem yalnızca bir kez değişiklik hakkı verebildiğinden dolayı yapılması muhtemel değişiklikler için her iki hakem değerlendirmesinin de sonuçlanması ve raporların sisteme girilmesi beklenmelidir.

20. Dergi editörleri, hakemler tarafından verilen düzeltmeleri titizlikle takip eder. Bu doğrultuda, editörler tarafından bir yazının yayınlanması ya da yayınlanmaması yönünde karar alınabilir.

 

Yazım İlkeleri

21. Usbad Uluslararası Sosyal Bilimler Akademi Dergisi ana sayfasından (https://dergipark.org.tr/tr/pub/usbad) "Başvuru Şablonları" başlığı altında yer alan “Word” formatındaki Makale şablonunu indiriniz. Makalenizi bu şablona göre düzenleyerek makale dosyanızı hazırlayın. Şablonda yer almayan konular olursa aşağıdaki maddeleri uygulayın.

22. Yayınlanması amacıyla ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER AKADEMİ DERGİSİ (USBAD) Dergisi’ne gönderilmiş olan özgün makalelerin başında en az 150, en fazla 300 kelimeden oluşan Türkçe (Özet), İngilizce (Abstract) ve 3-6 kelimelik Türkçe (Anahtar Kelimeler), İngilizce (Keywords) ile Türkçe ve İngilizce başlık yer almalıdır.

23. Makalede atıf sistemi olarak MLA veya tercihen APA kullanılmalıdır.

24. Metnin sonunda KAYNAKÇA başlığı altında çalışmada kullanılan kaynakların bir listesi verilir. Çalışmada kullanılan referansların listelendiği bu kaynakça, yazar soyadı sıralamasına göre ve alfabetik olarak hazırlanır.

25. Yazılara şablona uygun olarak üst-bilgi, alt-bilgi verilir, sayfa numarası verilmez.

26. İmla ve noktalama işaretleri için, metnin içeriği ile ilişkili olan farklılıklar dışında TDK’nın yazım ve imla kılavuzu esas alınır.

27. Microsoft Word programında yer almayan özel bir yazı tipinin (font) kullanıldığı çalışmalarda, sisteme makale ile birlikte font dosyası da eklenir.

28. Sisteme eklenecek yazıların sayfa düzeninin yazar tarafından ana sayfada yer alan makale şablonuna ve ana hatları ile şu değerlere uygun bir biçimde yapılmış olması gerekir:

           Yazı Tipi: Verdana

           Kenar Boşlukları: Alt-Üst-Sağ-Sol 3 cm

Yazı Boyutu: Başlıkta 11, metinde 11, özetlerde 10, üst bilgi-alt bilgi 9 ve dipnotlarda 10 punto

Paragraf Aralığı: Önce 0 nk – sonra 6 nk

Paragraf Girintisi: Metinde İlk Satır (First Line) 0,5 cm

Satır Aralığı: Metinde 1.15, dipnotlarda Tek

29. Gönderilen yazılar dokuz bin (9000) sözcüğü aşmamalıdır.

30. Şekil, tablo ve fotoğraflar yazım alanı dışına taşmamalıdır. Gerekli hallerde yazı puntosu ve/veya satır aralıkları ile bu şart sağlanabilir.

31. 11 punto Verdana karakterine uygun hazırlanması gereken Şekil ve Tablo başlıkları mutlaka numaralandırılmalıdır (Tablo 1. Tablo 2 gibi)

32. Numara ve başlıklar; şekil, tablo ve fotoğrafların altına ve 10 punto ile yazılmalıdır.

33. Dergimiz yeni ve önemli dizinlerde taranmak için yaptığı başvuruların gereği olarak, yayınlanacak makalelerde "Genişletilmiş Özet-Extended Abstract" istemektedir. Ayrıntılar makale şablonunda yer almaktadır.

Not: ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER AKADEMİ DERGİSİ (USBAD) Dergisi Yayın İlkeleri’ne herhangi bir açıdan uygunluk arz etmeyen yazılar değerlendirilmeye alınmaz.


YAYIN ETİĞİ


Uluslararası Sosyal Bilimler Akademi Dergisi, Yayın Etiği Komisyonu (COPE) kılavuz ilkeleri ve Bilimsel Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama İlkeleri (COPE, DOAJ, OASPA, WAME ortak bildirisi) dahil olmak üzere çeşitli kuruluşlar tarafından ortaya konan kılavuz ilkelere ve temel uygulamalara uymayı amaçlamaktadır. Bu kılavuz ve tavsiyeler, bilimsel yayıncılıkta şeffaflık, dürüstlük ve en iyi uygulamaları teşvik etmek üzere tasarlanmıştır.
Dergi, bu standartlara bağlı kalarak, yayınladığı araştırmaların yüksek kalitede olmasını ve bilim dünyasının etik standartlarını karşılamasını sağlamayı amaçlamaktadır.


YAYIN İLKELERİ

• TR Dizin Dergi Değerlendirme Kriterleri’nde 2020 yılında yapılan değişikle Sosyal Bilimler dâhil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan makaleler için “Etik Kurul Onayı” talep edilmektedir. (Bkz.:https://trdizin.gov.tr/about#applicationAndCriterias TR Dizin Dergi Değerlendirme Kriterleri Madde 8).
• Uluslararası Sosyal Bilimler Akademi Dergisi’ne gönderilen çalışmaların gerekli süreçleri başlatılabilmesi için dergimizin hazırladığı “Telif Hakkı Formu”nun ıslak imzalı bir şekilde sisteme yüklenmesi gerekmektedir.
• Dergi şablonuna uyarlamadan gönderilen makaleler, dergi kurulu tarafından ret (iade) edilecektir.
• Bir çalışma, gönderim tarihini takip eden ilk sayıda değerlendirme süreci tamamlanmış olsa da yoğunluğa bağlı olarak yayımlanmayabilir. Bu durumda tüm koşulları sağlaması halinde bir sonraki sayıda yayımlanacaktır.
• Bir sayıda en fazla 25 (yirmi beş) çalışma, dergiye gönderim tarihi dikkate alınarak yayımlanacaktır.


ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI


Etik Kurul Onayı ve Bilgilendirilmiş Onam

İnsan denekleri içeren tüm araştırmalar yürütülmeden önce bir etik kurul (örn. IRB) tarafından incelenmeli ve onaylanmalıdır. Etik kurulun adı, onay numarası ve tarihi makalenin Yöntemler bölümünde yer almalıdır. Yazarlardan onayın bir kopyasını sunmaları da istenebilir.
Çalışma etik onaydan muafsa, yazarlar etik kurul formunu doldururken bu durumu beyan etmelidir. Bir makale etik onayı olmadan gönderilirse, dergi etik kaygıları değerlendirmek için COPE'un yönergelerini izleyecektir. Etik onayı olmayan makaleler, konunun önemli olduğu düşünülürse reddedilebilir.
Bilgilendirilmiş onam formu ayrıntıları, araştırma süreciyle ilgili bilgilerle birlikte Yöntemler bölümüne dahil edilmelidir.
• İnsan denekleri içeren çalışmalar için, yazarlar tüm katılımcılardan yazılı bilgilendirilmiş onam alındığını teyit etmeli ve onam formu araştırmacılar tarafından saklanmalıdır. On sekiz yaşın altındaki çocukları içeren araştırmalar için ebeveyn veya vasiden onay alınmalıdır. Anketlerde veya görüşmelerde, katılımcıların veri kullanımı için rızası da teyit edilmelidir. İsimlendirme için açık rıza verilmediği sürece kişisel bilgiler kimliksizleştirilmelidir.
• Yazarlar, özellikle fotoğraflarda, katılımcıların anonimliğini ve gizliliğini korumaktan sorumludur. Her türlü görüntü için imzalı ibranameler alınmalı, yayın için onay sağlanmalı ve her türlü koşul belirtilmelidir. Bu onay Yöntemler bölümünde belirtilmelidir.


İntihal ve Etik İhlaller

Tüm başvurular, hakem değerlendirme ve/veya üretim süreçlerinde benzerlik tespiti yazılımı kullanılarak birden fazla taramadan geçirilir. Önceki çalışmalara atıfta bulunurken, tüm materyalin doğru bir şekilde referans gösterildiğinden emin olunmalıdır. Herhangi bir kaynaktan (dergi makaleleri, kitaplar, tezler, elektronik medya, vb.) metin, tablo veya resim kopyalamak ve bunları kendisine ait gibi sunmak, referans verilmiş olsa bile intihal olarak kabul edilir. Kaynağı 'Kaynaklar' bölümünde listelemek, yazarları intihal sorumluluğundan muaf tutmaz.
Yazarların aşağıda belirtilen intihal durumlarından ya da etik ihlallerden kaçınmaları şiddetle tavsiye edilir:


• Atıf Manipülasyonu: Kendine atıf yapma, aynı derginin aşırı atıfla kullanılması veya atıf yığma gibi yöntemlerle atıf sayılarının şişirilmesi, akademik tanınmayı çarpıtan bir uygulamadır.
Kendinden İntihal (Metin Geri Dönüşümü): Bir yazarın önceki çalışmasından bölümleri veya cümleleri uygun şekilde atıf yapmadan yeniden kullanmayı içerir ve bir tür intihal teşkil eder.
Salami Dilimleme: Tek bir çalışmadan aynı veri setini, hipotezleri ve yöntemleri kullanarak birden fazla makale yayınlaması anlamına gelen, etik olmayan bir uygulamadır.
Veri Üretme: Gerçek araştırma veya deneylerle desteklenmeyen sahte verilerin oluşturulması, araştırma dürüstlüğünün ciddi bir ihlali olarak kabul edilir.
Veri Manipülasyonu/Sahteciliği: Bulguları yanlış yönlendirmek veya yanlış temsil etmek için görüntülerin değiştirilmesi ya da aykırı değerlerin kaldırılması gibi verilerin değiştirilmesini içerir.


İntihal, atıf manipülasyonu veya veri çarpıtma gibi etik ihlallerine ilişkin şüphe durumlarında, Editörler Kurulu, şüphelerin adil, şeffaf ve tutarlı bir şekilde ele alınmasını sağlamak için COPE (Yayın Etiği Komisyonu) yönergelerini takip edecektir.

Usbad Uluslararası Sosyal Bilimler Akademi Dergisi’ne gönderilen tüm makaleler yayın öncesi https://intihal.net/ yazılımınca taranmaktadır. Benzerlik oranı özgün makaleler için %20, lisansüstü tezlerden üretilen makaleler için %25 olmalıdır. Benzerlik oranının altında olan makaleler yayına kabul edilir. İntihal ya da etik dışı davranışlar tespit edilirse makalenin yayınlanması reddedilir.

AÇIK ERİŞİM POLİTİKASI


Uluslararası Sosyal Bilimler Akademi Dergisi’nde yayımlanan tüm makalelere, herhangi bir ücret ödemeden ve kayıt zorunluluğu olmadan çevrimiçi olarak kalıcı bir şekilde erişilebilir. Yazarlar, çalışmalarının telif haklarını korurken, derginin Telif Hakkı ve Etik politikasına uygun olarak üçüncü tarafların içeriği paylaşmasına, çoğaltmasına ve dağıtmasına izin verir.

Yayımlanan tüm içerik, orijinal kaynağa uygun şekilde atıfta bulunulması koşuluyla ticari olmayan kullanım, dağıtım ve değişikliklere izin veren Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) kapsamında lisanslanacaktır.
Tüm dergi içeriğine https://dergipark.org.tr/tr/pub/usbad adresinden ücretsiz olarak erişilebilir.


TELİF HAKKI POLİTİKASI

Uluslararası Sosyal Bilimler Akademi Dergisi’ne gönderilen makalelerle birlikte bir Telif Hakkı Sözleşmesi ve Yazarlık Katkı Formu sunulması gerekmektedir. Bu formu imzalayarak, yazarlar, çalışmalarının telif hakkını koruma altına alır ve eğer makale Uluslararası Sosyal Bilimler Akademi Dergisi tarafından yayınlanmaya kabul edilirse, makale Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0) lisansı altında lisanslanır. Bu lisans, yazara ve dergiye uygun şekilde atıfta bulunulması koşuluyla, kullanıcıların derginin içeriğini ticari olmayan amaçlarla paylaşmasına, uyarlamasına, çoğaltmasına ve dağıtmasına izin verir.


REKLAM POLİTİKASI

Uluslararası Sosyal Bilimler Akademi Dergisi, Yayın Kurulu ve yönetimi tarafından onaylanması koşuluyla web sitesinde dijital reklamları kabul eder. Tüm reklamlar bu şekilde açıkça etiketlenmelidir. Reklam verenlerin editoryal kararlar veya reklam politikaları üzerinde hiçbir etkisi yoktur.
Reklam talepleriniz için lütfen usbaddergi@gmail.com adresinden iletişime geçiniz.


HAKEM DEĞERLENDİRME SÜRECİ

Uluslararası Sosyal Bilimler Akademi Dergisi, akademik bütünlüğün en yüksek standartlarda korunmasını sağlamak amacıyla titiz ve şeffaf bir çift anonimleştirilmiş hakem değerlendirme sürecini yürütmektedir.
Makaleler, hem yazarların hem de hakemlerin birbirlerine anonim olarak kalacakları bu sürece tabi tutulmaktadır. Her makale, ilgili alanda uzman en az iki bağımsız dış hakem tarafından değerlendirilir. Yazarlar, potansiyel hakemleri önerebilir, ancak nihai seçim editör tarafından yapılır ve editör, yazarın önerilerine uymak zorunda değildir.
Değerlendirme süreci boyunca gizlilik esastır ve hakemler makaleyi yalnızca editörün izniyle paylaşabilirler. Hakemler, makalenin kalitesini artırmak amacıyla zamanında, tarafsız, kanıta dayalı ve yapıcı geri bildirim sağlarlar. Araştırma ihlali şüphesi olan durumlar, sürecin bütünlüğünü korumak için gizli bir şekilde editöre bildirilmelidir. Dergi, değerlendirme süreci, seçim kriterleri ve itiraz prosedürü hakkında bilgi paylaşarak ve kabul oranları ve yayım süreleri gibi önemli verileri yayımlayarak şeffaflık sağlar. Bir makalenin kabul edilmesi, düzeltilmesi veya reddedilmesi konusundaki nihai karar, Alan Editörlerinin önerilerini dikkate alarak Baş Editör tarafından verilir. Hakemler, bir değerlendirme davetini kabul etmeden önce herhangi bir olası çıkar çatışmalarını açıklamalıdır. Editörlerle hakemler arasındaki tüm iletişimler gizlidir.
Editörler kurulunun üyeleri tarafından gönderilen makaleler, tarafsızlığı sağlamak amacıyla dış editörler tarafından ele alınır ve bu dış editörler de çıkar çatışmalarını açıklamak zorundadır. Hakem değerlendirme süreci standart prosedürlerden saparsa, şeffaflık ve hesap verebilirliği sağlamak için makalede hangi tür inceleme yapıldığı belirtilir.


REVİZYON DETAYLARI

Minör revizyon veya majör revizyon gerektiren makaleler, Baş Editör tarafından hakemlerin ve editörlerin yorumlarını içeren bir karar mektubu ile yanıtlanır ve yeniden gönderim için bir son tarih alır. Yazarlar, gözden geçirilmiş bir makale ve her bir yorumu ayrı ayrı ele alan ayrıntılı bir düzeltme dosyası oluşturmalıdır.
Makalenin değişiklikleri vurgulayan açıklamalı bir versiyonu da sunulmalıdır. Gözden geçirilmiş makaleler, karar mektubunda belirtilen tarihe kadar teslim edilmelidir. Son teslim tarihine uyulmaması, revizyonun reddedilmesine neden olabilir. Ek süreye ihtiyaç duyulması halinde, yazarlar orijinal son tarih sona ermeden önce uzatma talebinde bulunmalıdır.


YAZARLIK KRİTERLERİ

Araştırma bulgularını bildiren başvuruların yazarları, Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Komitesi (ICMJE) tarafından belirlenen dört kriterin tamamını karşılamalıdır:
1. Çalışmanın konseptine veya tasarımına, ya da verilerin elde edilmesi, analizi veya yorumlanmasına önemli katkılar sağlama;
2. Çalışmanın taslağını hazırlamak veya önemli entelektüel içerik için eleştirel bir şekilde gözden geçirmek;
3. Yayımlanacak son versiyonun onaylanması;
4. Çalışmanın tüm yönlerinden sorumlu olmayı kabul etmek, herhangi bir bölümün doğruluğu veya bütünlüğü ile ilgili soruların uygun şekilde araştırılmasını ve çözülmesini sağlamak.
Yazarlar, makalelerini göndermeden önce kimlerin yazarlık için uygun olduğunu ve yazarların hangi sırayla listeleneceğini belirlemelidir. Uluslararası Sosyal Bilimler Akademi Dergisi, editörleri yazarlık anlaşmazlıklarını çözmez. İlk gönderimden sonra yazar sayısında veya sıralamasında yapılacak her türlü değişiklik Baş Editöre yazılı olarak açıklanmalıdır. Editörler, herhangi bir yazarlık usulsüzlüğünü, birinci veya sorumlu yazarın kurumundaki veya işverenindeki araştırma görevlisine veya uygun akademik etik yetkililerine yönlendirme hakkını saklı tutar.
Yazarlar, başvuru sırasında bireysel katkılar hakkında bilgi vermek için CRediT (Katkıda Bulunan Rolleri Taksonomisi) kullanabilirler.


Çıkar Çatışması Beyanı

Editoryal derneklerle, ticari düzenleme şirketleriyle, tıbbi iletişim şirketleriyle veya başvuruyu ilgilendiren diğer kuruluşlarla ilişkiler dâhil olmak üzere herhangi bir finansal veya finansal olmayan çıkar çatışması makalenin sonunda, Kaynaklar bölümünden hemen önce açıklanmalıdır.


Finansal Destek Beyanı

Tüm finansman kaynakları makalenin sonunda belirtilmelidir. Yazarlar, varsa, çalışma sponsor(lar)ının çalışma tasarımı, veri toplama, analiz, yorumlama, rapor yazımı ve makalenin yayına sunulması kararındaki rolünü belirtmelidir. Eğer finansman kaynağı bu alanlarla ilgili bir katkıda bulunmamışsa, yazarlar bunu net bir şekilde ifade etmelidir.


Makale Hazırlama Sürecinde Yapay Zekanın (AI) Rolü

Uluslararası Sosyal Bilimler Akademi Dergisi, makale hazırlamada yapay zeka (YZ) ve yapay zeka destekli teknolojilerin kullanımına ilişkin Yayın Etiği Komisyonu (COPE) yönergelerini takip etmektedir. Yazarlık, yalnızca insanların yerine getirebileceği sorumluluklar gerektirir ve yazarlar çalışmalarının özgünlüğü ve bütünlüğünden sorumludur.
YZ araçları, dil düzenlemesi için kullanılabilir; ancak bunların kullanımı makalede açıkça belirtilmelidir. YZ, yazar olarak listelenemez, çünkü yazarlık, entelektüel katkılar, eleştirel düşünme ve sorumluluk gerektirir; bu unsurlar, YZ tarafından sağlanamaz. Bu standartların korunması, yayımlanan araştırmaların kalitesini ve özgünlüğünü korumak için önemlidir.


Yayın Sonrası Düzeltme Talepleri ve Makale Geri Çekme Politikası

Yayın sonrası tüm düzeltme talepleri editoryal incelemeye tabidir. Yayın Kurulu, hatanın niteliğine, makale üzerindeki etkisine ve destekleyici kanıtlara dayanarak düzeltmelerin gerekliliğini ve uygunluğunu değerlendirir. Onaylanması halinde, düzeltme dergi arşivinde yapılacaktır. Dergi, ICMJE ve COPE yönergelerini takip etmektedir.


Makale Geri Çekme (Yayın Öncesi)

Makale Geri Çekme işlemi yalnızca hatalar, kazara yinelenen gönderimler veya etik ihlaller (örneğin, birden fazla gönderim, sahte veriler veya intihal) içerebilecek makalelerin ilk sürümleri olan basım aşamasındaki makaleler için geçerlidir. Geri çekilen makalelerin HTML ve PDF içerikleri kaldırılacak ve yerine çekilme bildiren bir açıklama ile derginin çekilme politikasına bağlantı verilecektir.


Makale Geri Çekme (Yayın Sonrası)

Geri çekmeler intihal, veri uydurma, sahte yazarlık veya ortak yazar onayı olmadan yayın gibi ciddi etik ihlaller için verilir. Geri çekme bildirimleri şu unsurları içerir:
• “Geri Çekme” başlıklı resmi bir geri çekme notu: [Makale Başlığı]” başlıklı resmi bir geri çekme notu, sonraki bir sayıda yayınlanır.
• Orijinal makalenin PDF'si üzerine “Geri Çekildi” şeklinde bir filigran eklenir.
• Akademik bütünlüğü korurken düzeltmelerde şeffaflık sağlayan HTML sürümü kaldırılır.


Makale Kaldırılması (Hukuki ve Güvenlik Endişeleri)
Nadir durumlarda, bir makalenin yasal sorunlar, mahkeme kararları, hakaret veya önemli sağlık riskleri nedeniyle derginin çevrimiçi veri tabanından kalıcı olarak kaldırılması gerekebilir. Meta veriler (başlık ve yazarlar) korunurken, makale içeriği kaldırmayı açıklayan yasal bir bildirimle değiştirilecektir.


Makale Değiştirme

Bir makale ciddi bir etik vb. riskler barındırıyorsa, yazarlar düzeltilmiş bir versiyonla değiştirilmesini talep edebilir. Bu gibi durumlarda, düzeltilmiş makaleye bir bağlantı içeren bir geri çekme bildirimi yayınlanacak ve güncellemelerin şeffaf bir şekilde kaydedilmesi sağlanacaktır.


Kendi Kendine Arşivleme Politikası

Yazarların yayınlanmış çalışmalarını kurumsal veya kişisel web sitelerinin yanı sıra açık erişim havuzlarında kendi kendilerine arşivlemelerine izin verilir. Yazarlar makalelerini paylaşırken orijinal yayına uygun şekilde atıfta bulunmalı ve DOI numarasını eklemelidir. Ayrıca, yazarların yayınevinin resmi web sitesine bir bağlantı sağlamaları teşvik edilir, böylece bilimsel kaydın doğruluğu ve bütünlüğü sağlanmış olur. Yayıncının web sitesinde yayınlanan versiyon, kayıtların kesin versiyonu olarak kabul edilir.


YASAL UYARI

Yayınlanan makalelerde ifade edilen görüş ve fikirler yalnızca yazar(lar)a aittir ve editörlerin, yayın kurulunun veya yayıncının görüşlerini yansıtmaz. Editörler, yayın kurulu ve yayıncı, yayınlanan makalelerin içeriğinden sorumlu değildir ve bu makalelerde ifade edilen görüşleri onaylamaz.
Yazarlar, çalışmalarının doğruluğu ve bütünlüğü konusunda tam sorumluluk taşırlar. Dergi, araştırmaların bilim camiasına yayılması için bir platform görevi görürken, içeriğin geçerliliğini garanti etmez.


ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER AKADEMİ DERGİSİ (USBAD), gönderilen makaleler için makalelerin Kabul veya Red durumuna bakılmaksızın (editörlük, mizanpaj, yazım ve imla kontrolü vs. için) makale başına 1500 TL Makale Gönderim Ücreti almaktadır. Makale başvurusu yapıldıktan sonra, intihal ve ön değerlendirme sonucu olumlu çıkan makaleler için dergi editörlüğünce yazarlara ücret ödemesi yapması için bilgilendirmede bulunulacaktır. Hakem değerlendirme süreci, ücret ödemesi yapılıp ödeme belgesi usbaddergi@gmail.com adresine e-mail yoluyla gönderildikten sonra başlatılacaktır. Hakem değerlendirmeleri neticesinde reddedilen veya herhangi bir sebepten dolayı geri çekilen makaleler için yazarlara ücret iadesi yapılmayacaktır.
Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) 07.03.2019 tarihli Genel Kurulunda alınan karar kapsamında ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER AKADEMİ DERGİSİ (USBAD) Doçentlik Başvurularındaki beyannamede kullanılabilir. ULUSLARARASI SOSYAL BİLİMLER AKADEMİ DERGİSİ (USBAD), “Makale başvurusu sırasında Kabul/Red şartına bağlı olmaksızın makale işlem ücreti (APC) alan dergi” olduğundan, Yağmacı/Şaibeli Dergi sınıfına girmemektedir.

16494  16495  16496  16503  16570 16633   16823 

 16824 17564  19288 22730 22803 

 23495     

   25002    30847    

             Uluslararası Sosyal Bilimler Akademi Dergisi (USBAD), İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Yerleşke / Malatya 

Telefon: 0533 5438933, https://dergipark.org.tr/tr/pub/usbad -- sdurukoglu@gmail.com -- usbaddergi@gmail.com 18414